Şablon:Küçük gezegenler listesi/giriş

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Aşağıda, 1 ile 1000 arasında (dahil) sıralanan küçük gezegenlerin kısmi bir listesi yer almaktadır. Bu ve diğer kısmi listeler için birincil veriler, JPL'nin "Küçük Cisim Yörünge Öğeleri"[1] ve "Küçük Gezegen Merkezinden Elde Edilen Veriler"e dayanmaktadır.[2] Ana sayfada, tablonun sütunlarının detaylı bir açıklaması ve ek kaynaklar sunulmuştur. Bu diziye ait her sayfanın tam listesi ve küçük gezegenlerin dinamik sınıflandırmasına ilişkin istatistiksel bir ayrıntı da yer almaktadır.

Ayrıca, tüm isimlendirilmiş cisimlerin sayısal ve alfabetik sıralamasını içeren özet listesini ve bu ayrıntılı listedeki numara aralığı için ilgili isimlendirme örneklerini de görebilirsiniz. Yeni isimlendirmeler, Uluslararası Astronomi Birliği'nin Küçük Cisimler İsimlendirme Çalışma Grubu tarafından isimlerin önceden duyurulması kınandığı için resmi olarak yayınlandıktan sonra bu listeye eklenir.

      Dünya'ya yakın cisim         Asteroit kuşağı (iç)       Asteroit kuşağı (dış)       Centaur
      Mars'la kesişen       Asteroit kuşağı (orta)         Jüpiter truvaları        Neptün ötesi cisim

Kaynakça[kaynağı değiştir]

  1. ^ "Small-Body Orbital Elements: Numbered Asteroids, ELEMENTS.NUMBR (68 MB)". NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı. 6 Nisan 2022. 
  2. ^ "Data Available from the Minor Planet Center: Discovery circumstances of the numbered minor planets, NumberedMPs.txt (53 MB)". Uluslararası Astronomi Birliği'nin Küçük Gezegen Merkezi. 28 Mart 2022. 
Şablon belgelemesi[oluştur]