Şablon:GM/2020-04-02

Vikipedi, özgür ansiklopedi
El yıkama ya da el hijyeni: sabun ile birlikte su veya başka bir sıvı kullanarak ya da sıvı kullanmadan, ellerden toprağın, kirin ve mikroorganizmaların temizlenmesi işlemi. Tıbbi el hijyeni, ilaç ve tıbbi bakım idaresi ile ilgili hijyen uygulamalarına ilişkin bir terimdir, hastalıkların oluşmasını ve yayılmasını önler veya en aza indirir.

El yıkamadaki temel amaç bakteriler ve virüsler gibi hastalık etkenlerini ve kimyasal maddeler gibi zararlıları temizlemektir. Sağlık alanında çalışan ve gıda işi yapanlar için özellikle önemlidir ama genel halk sağlığı için de önemli bir uygulamadır. İnsanlar gözlerine, ağızlarına ve burunlarına dokunmadan önce ellerini yıkamazlar ise solunum ve sindirim sistemi hastalıklarına yakalanabilirler, enfeksiyon kapabilirler. CDC (Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri): "Patojenlerden korunmanın en etkili yollarından birinin el yıkamak" olduğunu belirtmiştir.

Genel bir kural olarak el yıkamak, kızamık, suçiçeği, grip ve tüberküloz gibi damlacık yoluyla ve hava yoluyla bulaşan hastalıklara karşı insanları korur. Doğrudan fiziksel temas ile (örneğin: gastroenteritin birçok formları gibi) ve fekal-oral yollardan bulaşan hastalıklara (örneğin: İmpetigo) karşı en iyi korumayı sağlar. Sadece su kullanarak yapılan sembolik el yıkama, Bahailik, Hinduizm ve Yahudiliğin tevilah ve netilat yadayim kolları gibi birçok dinde ritüellerin bir parçasıdır. Bunlara benzer lavabo uygulamaları Hristiyanlıkta, İslamda (Abdest) ve Şinto dininde (Misogi) de mevcuttur. Devamı...


Türkiye'de 2020 koronavirüs pandemisi ilk vakası Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Mart 2020'de açıklandı. Ülkedeki koronavirüsü hastalığına bağlı ilk ölüm ise 17 Mart 2020'de gerçekleşti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 23 Mart 2020'de yaptığı açıklamada koronavirüs vakalarının tüm Türkiye'ye yayıldığını açıkladı.

1 Nisan 2020 tarihi itibarıyla Türkiye'de korona virüsü ile enfekte olmuş 277 kişi öldü, mevcut vaka sayısı ise 15.679 olarak açıklandı. Devamı...