İçeriğe atla

Şablon:GM/2019-04-13

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İrlanda tarihi bugünkü İrlanda topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

İrlandalıların ataları olan Keltlerin İrlanda Adasına Demir Çağı sırasında MÖ 8. - 1. yüzyıllar arasında yerleştikleri düşünülmektedir. Günümüzde daha çok Britanya ve İrlanda ile sınırlı olan Kelt kültürüne o dönemde İber yarımadasından Anadolu'ya kadar Avrupa'nın her bölgesinde rastlanmaktaydı. Ancak Roma İmparatorluğu döneminde Roma kültürü Kelt kültürünü zayıflatmış, ancak İrlanda ve Büyük Britanya gibi Roma İmparatorluğu'nun sınırları dışında kalan ya da sınır uçlarında bulunan bölgelerde etkisini sürdürebilmiştir. Romalılar İrlanda'ya Hiberniya adını veriyorlardı. Yunan coğrafyacı Batlamyus MS 100 yıllarında yazdığı yazılarında İrlanda'nın coğrafyasından ve orada yaşayan kavimlerden söz etmiştir. Hristiyanlık İrlanda'ya 5. yüzyılda ulaştı. Romalı Palladius ve Hristiyan azizi Patrik adaya 430'lu yıllarda gelerek Hristiyanlığı yaymaya başladılar. Ayrıca Latin alfabesini adaya getirdiler. Günümüzde Patrik İrlanda'nın koruyucu azizi (Patron Saint) olarak kabûl edilmektedir ve her yıl 17 Mart günü İrlandalılar tarafından Aziz Patrik Günü olarak kutlanır. İrlanda ilk defa 800 yılı civarında Vikinglerin akınlarına uğradı. 840 yılı civarında Vikingler İrlanda kıyılarında Dublin dahil birçok yerleşim yerleri kurdular. Vikingler hiçbir zaman adayı tamamen ellerine geçirmediler ve etkileri 11. yüzyıl civarında ortadan kalktı. (Devamı...)


Bono yada gerçek adıyla Paul David Hewson (d. 10 Mayıs, 1960; Dublin, İrlanda), İrlandalı rock grubu U2'nin solisti ve şarkı sözü yazarı. Afrika'daki gelir seviyesi düşük ülkeler için birçok organizasyonlar düzenledi. Bunun sonucunda aldığı çok sayıda ödülün yanında 2005 yılında Time Dergisi tarafından "Yılın Adamı" seçildi, İngiltere hükümeti tarafından şövalye ilan edildi, ve "Nobel Barış Ödülü"ne aday gösterildi. Rolling Stone dergisinin hazırladığı tüm zamanların en iyi 100 şarkıcısı listesinde 32. sırada yer aldı.

Zenginlerin dergisi olarak bilinen Amerikan merkezli Forbes'a 2006 yılının Ağustos ayında ortak oldu. Bono'nun Forbes'a, kurulan Elevation adlı yatırım şirketi aracılığıyla ortak olduğu belirtildi. Müziğin yanı sıra, başta Afrika olmak üzere, dünyadaki yoksul insanların sayısını azaltmak gibi sosyal projelere de imza atan Bono'nun, daha önce iki kez ABD Başkanlığı için adaylığını açıklayan Steve Forbes'a ait, 89 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan dergiye ortak olması piyasalarda büyük yankı uyandırdı. Açıklamada Elevation Partners adlı fon şirketi, Türkiye'de de yayınlanan derginin yayıncısı Forbes Media'nın azınlık hisselerini satın aldığı belirtildi. Resmi rakam açıklanmazken, piyasa analistleri Elevation'un Forbes hisselerinin yüzde 40'lık bölümüne 400 milyon dolarlık ödeme yapıldığını kaydediyor. (Devamı...)