Şablon:GM/2017-02-15

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arka-Ön Anıtı (Rusça: Памятник «Тыл и фронт»), Rusya'nın Magnitogorsk kentinde bulunan Stalingrad Muharebesi anısına dikilen anıt. Savaş döneminde bu şehirde verilen kahramanlık mücadelesi anısına ve bu şehirdeki fabrikalarda savaş için lojistik destek sağlayan Sovyet işçilerine atfen dikilmiştir.

Yapımı 5 yıl süren ve kentin kuruluşunun 50. yıldönümü olan 28 Haziran 1979 tarihinde açılan anıt Berlin'deki Sovyet Savaş Anıtı ve Volgograd'daki Anavatan Çağırıyor anıtı ile birlikte savaş kılıcı taşıyan heykellerin triptik üçlemesinin bir parçasıdır. Bronz ve granitten yapılan, 83 ton ağırlığında ve 16,5 metre yüksekliğinde olan anıt, ellerinde büyük bir kılıç taşıyan iki asker figüründen oluşur. Anıt 18 metrelik bir tepenin üzerine inşa edilmiştir. Kılıcın tutma yerinde kızıl yıldız sembolü bulunur. Anıtın önünde yine Kızıl yıldız sembolünün bulunduğu çiçek şeklinde bir kaide yer alır. Bu kaidede devamlı olarak iki ayrı yerden çıkıp birleşecek şekilde alev yanar. Ayrıca bu kaidede kentin kuruluşunun 100. yıldönümü olacak olan 2029 yılında açılmak üzere bir mektup kapsülü yer alır. Çeşitli anla etkinliklerinde bu kaidenin önüne çelenkler yerleştirilir. Ural Nehri'nin kıyısında yer alan anıtın bulunduğu bölgede çok sayıda fabrika bulunmaktadır. Bu fabrikalardan savaş döneminde ülkenin batısına lojistik destek sağlanmıştır. 9 Mayıs 2005 tarihinde anıtın bulunduğu bölgeye ek yapılar inşa edildi. Anıtın yanına Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında yaşamını yitiren 14.000'den fazla Sovyetler Birliği Kahramanı'nın isimlerinin yazılı olduğu çok sayıda granit plakalar konuldu. Devamı...


[[Dosya:|sağ|150px]] Gertrud Bäumer (d. 12 Kasım 1873, Hagen – 25 Mart 1954, Bethel), Alman kadın hakları savunucusu ve politikacısı.

Gertrud Bäumer o dönemdeki birçok kadın gibi öğretmenlik mesleğini yapmıştır ve kadınların eğitim hakkı için savaşmıştır. Rahip bir ailenin kızı olarak dünyaya gelmiştir. Büyük babası Wilhelm Bäumer, Dortmund-Bodelschwingh’de rahiplik yapmış ve aynı zamanda kilise reformcuları arasında yer almıştır. Friedrich Schleiermacher (1768-1834) ile aynı fikirde olan Wilhelm Bäumer, kilise ve politika erken meşrutiyet rejiminin önderlerinden olmuştur. Babası Emil Bäumer (1845-1883) erken yaşta ölmüş ve annesi üç çocuğa akrabalarının yardımı ile bakmak zorunda kalmıştır. Annesinin hayatındaki boşluk ve diğerlerine olan bağlılığı Gertrud Bäumer için üzüntü verici; ama hayatında oldukça öğretici bir tecrübe olmuştur. Büyük annesinin evindeki bu yalnızlık ona ağır gelmiş ve “Kendi eksenindeki bu döngü, kadın hayatı bu mu?” diyerek sorgulamaya başlamıştır. “Ekonomik nedenlerden dolayı öğretmen olmak istiyorum, öğretmen olmak zorundayım” diyerek meslek edimindeki kararını çok erken yaşlarda almıştır. 1892 yılında Alman Kadın Öğretmenler Birliği’ne (ADLV) katılmış ve 1901’den itibaren bu birliğin başkanı olmuştur. Orada kendisine sunulan fırsatların yeterli olmadığını düşündüğü için eğitimini üniversite ile derinleştirmek istemiştir. 1898’de Berlin’e gitmiş ve iki yıl sonra, öğrenimin kabulü için ön koşul olan başöğretmenlik sınavını geçmiştir. Kadınlar için okuma isteği, alışılmamış bir durumdu. En sonunda 1908’de Prusya’da kadınların üniversiteye kayıt yaptırmalarına izin verilmiştir. Gertrud Bäumer, üniversitede teoloji, Alman dili ve edebiyatı, filoloji ve iktisat eğitimi almış ve 1904'te Goethe’nin bir eseri üzerine yaptığı çalışmasıyla doktora unvanını almıştır. (Devamı...)