İçeriğe atla

Şablon:GM/2015-11-05

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kandiye (Yunanca Ηράκλειο(ν), İraklio(n), Heraklion olarak da bilinir), Yunanistan'ın Girit Adası'nın en büyük şehri ve yönetim merkezi. 173.993 kişilik nüfusu ile Girit'in birinci, Yunanistan'ın dördüncü büyük şehridir. Ayrıca Girit'in dört idarî bölümünden biri olan aynı adlı ilin (nomos) merkezidir. Adanın kuzey kıyısında, eski Minos Uygarlığı'nın başkenti olan Knossos'un hemen kuzeydoğusunda yer alır.

İraklio adı, büyük olasılıkla aynı yerde kurulmuş olan eski Roma limanı Heracleum'dan (Herkül’ün şehri) gelir. İS 9. yüzyılda Endülüs’ten gelen Sarazenler şehri ele geçirdiklerinde Girit Emirliği'ni kurup adanın başkentini İraklio’ya taşıyıp orada daha büyük yeni bir şehir inşa edip adını "Rabd al-hendek" koydular. Adada bu ad günlük kullanıma handaks ve sonrasında handakas olarak geçmiş, adanın adı sonrasında Latinler tarafından kandiya olarak telafuz edilmiş ve tüm adayı kandiye olarak adlandırmışlardır. Şehir 10. yy.'dan 13. yy. başına kadar Bizans yönetiminde kaldı. 1204'te ada Venediklilere satıldıktan sonra Venedikliler bu adı bozarak Kandiye'ye dönüştürdüler. Devamı...


Marc Gasol (d: 29 Ocak, 1985, Barcelona, İspanya), İspanyol profesyonel basketbol oyuncusu. NBA ligi takımlarından Memphis Grizzlies'de oynuyor. 2007 NBA Seçmeleri'nde 2.tur, 48.sıradan Los Angeles Lakers tarafından seçildi. Pivot mevki'nde oynayan oyuncu, yine NBA ligi'nde oynayan Pau Gasol'un kardeşidir. 2.16 cm boyundadır.

1985 yılında doğan Gasol, Ağabeyinin NBA ligi'nde oynamaya başlamasının ardından; ailesi ile birlikte ABD'ye taşındı. lise yi orda tamamladı. 2003 yılında Lausanne Collegiate Lisesi'nde oynarken "2.lig Mr basketbol" seçildi. Maç başına 26 sayı, 13 ribaund ve 6 blok ortalamalarını elde etti. Ailesi hala "Germantown" da yaşamaktadır. Lise eğitimini tamamladıktan sonra tekrar İspanyaya döndü. 2004-2006 yılları arasında Barcelona'da oynadı. 2006-2008 yılları arası'nda Akasvayu Girona takımında oynadı. 2008 yılında ligin en değerli oyuncusu seçildi. 2007 yılında 2007 NBA Seçmeleri'ne katıldı. (Devamı...)