Şablon:GM/2015-10-07

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kuzey Haçlı Seferleri Kuzey Haçlı Seferleri veya Baltık Haçlı Seferleri, Kuzey Avrupa, Baltık Denizi, güney ve doğu kıyılarında etrafında yaşayan pagan halklarına karşı Kutsal Roma Germen İmparatorluğu'na bağlı Alman Saksonya Krallığı; Danimarka Krallığı ve İsveç Krallığı Katolik Hıristiyan kralları ve Livonyalı Kılıç Kardeşleri ve Töton Şövalyeleri askeri tarikatları ve onların müttefikleri tarafından yürütülen haçlı seferleridir.

"Kuzey Haçlı Seferleri"'nin resmi başlangıcı 1193'te Papa III. Coelestinus tarafından Baltık Denizi etrafında bulunan İskandinav Hristiyan Katolik kilisesi mensubu olan hükümdarlara (yani İsveç Kralı, Danimarka Kralı ve Kutsal Roma-Germen İmparatoru'na) gönderdiği bir dinsel beyanname ile onları pagan olan komşularına karşı Haçlı Seferi tertip edip onları Katolik Hristiyanlığa dönüştürmeye emir vermesi ile başladığı kabul edilmektedir. Bu seferin safhaları şöyle sıralanabilmektedir: "Livonyalılar" , "Latgalyalılar", "Selonyalılar" ve "Estonyalılar"'a karşı Alman'ların ve Danimarkalıların 1193-1227 dönemi haçlı seferleri, " "Semigalyalılar" ve "Kuroniyalılar"a karşı (1219–1290) dönemi haçlı seferleri, "Eski Prusyalılar"'a karşı seferler, "Litvanyalılar ve "Samogityalılar"'a karşı Almanlar tarafından 1236–1316 döneminde yapılan ve gayet başarısız kalan haçlı seferleri. Devamı...


Oliver Kahn (d. 15 Haziran 1969), Alman eski futbolcudur. Kaleci pozisyonunda oynayan oyuncu, kariyerine Karlsruher SC yıldız futbol takımında başladı. İlk profesyonel karşılaşmasına 1987 yılında çıktı. 1994 yılında 4.600.000 Alman markı karşılığında kariyerinin sonuna kadar oynayacağı Bayern Münih'e transfer oldu.

Sekiz Bundesliga, altı DFB-Pokal, bir UEFA Kupası (1996), UEFA Şampiyonlar Ligi (2001) ve Kıtalararası Kupa (2001) şampiyonluğu yaşayan Kahn, Alman futbolunun yakın tarihte yetiştirdiği en başarılı oyunculardan oldu. Bireysel çapta gösterdiği başarılar ona art arda dört UEFA Avrupa'nın En İyi Kalecisi, üç IFFHS Dünyanın En İyi Kalecisi ve iki kez de Almanya'da Yılın Futbolcusu ödülü kazandırdı. 2002 FIFA Dünya Kupası'nda aldığı Altın Ayakkabı Ödülü ile birlikte, turnuva tarihinde bu ödülü kazanan ilk ve tek kaleci unvanını elde etti. 1994'ten 2006'ya kadar Almanya millî futbol takımında oynayan Kahn, Andreas Köpke'nın millî takımı bırakmasından sonra sahaya ilk 11'de çıkmaya başladı. 2002 FIFA Dünya Kupası'nda takımını finallere taşıyan ve kalesinde yalnızca üç gol gören kaleci, buna rağmen finalde Brezilya'ya 2-0 kaybettikleri karşılaşma yüzünden eleştirilere maruz kaldı. Ancak sonunda turnuvanın en iyi oyuncusu olmayı ve Altın Ayakkabı Ödülü'nü almayı başardı. Kahn altı yaşındayken, babası Rolf'ün de 1962'den 1965'e dek forma giydiği, Karlsruher SC takımına girdi. Kaleciliğe başlamadan önce kendi mevkisi dışında oynadı. Profesyonel kadrodaki yerine ilk olarak 1987-88 Bundesliga sezonunda kaleci Alexander Famulla'ın yedeği olarak dahil edildi. (Devamı...)