İzedebiyat

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İzedebiyat, Türkçenin en eski online amatör edebiyat platformlarından biridir. Açılış tarihi 10 Aralık 1999'dur. Katılımın amatör/profesyonel ürün veren tüm edebiyatçı ve edebiyat-severlere açık ve tamamen ücretsizdir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İzedebiyat 10 Aralık 1999 yılında, internette dağınık bir şekilde yer alan ve daha o zamandan sayıları binlerle ifade edilen amatör yazarları tek bir çatı altında toplamayı hedefleyerek kurulmuştur. 2003 yılına gelindiğinde site binin üzerinde yazara hizmet ediyordu. Sitenin uğradığı en büyük yenilik 2003 yılında eklenen "Yazar Kütüphaneleri" ve 2006 yılında eklenen "Bir Yazarın Günlüğü" Blogları olmuştur. Sitenin Yaratıcı Yazarlık forumları bugüne dek tartışmalı bir şekilde birkaç kez "sansür" edilmiştir.[kaynak belirtilmeli]

Basın ve Ödül[değiştir | kaynağı değiştir]

2004 yılında topluluk kategorisinde Altın Örümcek yarışmasında üçüncülük ödülünü almıştır.[1]

Radikal Kitap ekinde, bir defa kapak konusu olmak üzere, üç defa konu edilmiştir.[kaynak belirtilmeli] Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde de site üzerine değerlendirmeler çıkmıştır.[kaynak belirtilmeli] Mehmet Barlas, 07/01/2006 tarihli Sabah Gazetesinde Amin Maalouf bağlamında bir makalesinde İzedebiyat'ı referans göstermiş[kaynak belirtilmeli], Chip dergisi 4 Nisan, 2004'te İzedebiyat hakkında bir haber yayınlamıştır.[kaynak belirtilmeli] Sitenin kurucusu Diren Yardımlı Skyturk kanalında Cafe Net programına konuk olmuştur.

Yazar Profili[değiştir | kaynağı değiştir]

İzEdebiyat'ta yer alan yazarlar geniş bir spektruma yayılmaktadır. Bazılarının İzEdebiyat'a katıldıktan sonra kitapları yayınlanmıştır ve birçok yazar da ulusal/yöresel çaplarda edebiyat ödülleriyle onurlandırılmıştır. 2003 yılında yayınlanan e-debiyat Yıllığı ise sitenin kendi olanaklarıyla yayınladığı ilk kitaptır ve yurt çapında satmıştır, hâlâ online kitabevlerinde satılmaktadır.

Yazarları içerisinde Orhan Turan, Kamuran Esen, İmdat Özcan, İsmail Sarıgene ve son dönemde yeraltı şiir kategorisinde yazan Devrim Avşar gibi siteyle adını duyurmuş isimler yer almaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Altın Örümcek Web Ödülleri". 18 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]