Türkiye Ermenileri Patrikleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İstanbul Ermeni Patrikleri listesi sayfasından yönlendirildi)
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

İstanbul Kumkapı'da meskun Türkiye Ermenileri Patrikliği'nde 1461'den bugüne kadar makama gelmiş patriklerin listesidir[1]:

  1. Bursalı I. Hovagim (1461-1478)
  2. I. Nigoğayos (1478-1489)
  3. I. Garabed (1489-1509)
  4. I. Mardiros(1509-1526)
  5. I. Krikor (1526-1537)
  6. I. Asvadzadur (1537-1550)
  7. I. Istepanos (1550-1561)
  8. Sisli I. Diradur (1561-1563) (1596-1599)
  9. I. Hagop (1563-1573)
  10. I. Hovahannes (1573-1581)
  11. I. Tovmas (1581-1587)
  12. I. Sarkis (1587-1590)
  13. II. Hovahannes (1590-1591)
  14. Çulfalı I. Azaria (1591-1592)
  15. Zeytunlu II. Sarkis Baron Der (1592-1596)
  16. Karnili I. Melkiseteg (1599-1600)
  17. İstanbullu III. Hovahannes Sağır (1600-1601) (1621-1623) (1623-1626)
  18. Kayserili II. Kevork (1601-1608) (1611-1621) (1623-1626)
  19. Vanlı I. Zakaria (1626-1631) (1636-1639)
  20. Arevelkli I. Tavit (1639-1641) (1643-1644) (1644-1649) (1650-1651)
  21. Yerevanlı I. Giragos (1641-1642)
  22. Sivaslı I. Khaçadur (1642-1643)
  23. Halepli II. Tovmas (1644) (1657-1659)
  24. Antepli I. Yeğiazar (1651-1652)
  25. Muğneli IV. Hovahannes (1652-1655)
  26. Kefeli II. Mardiros (1659-1660)
  27. Sivaslı I. Ğazar (1660-1663)
  28. V. Hovahannes Tütüncü (1663-1664) (1665-1667)
  29. Tekirdağlı III. Sarkis (1664-1665) (1667-1670)
  30. Meğrili II. Istepanos (1670-1674)
  31. Amasyalı IV. Hovahannes (1674-1675)
  32. İstanbullu I. Antreas (1675-1676)
  33. Kayserili II. Garabed (1676-1679) (1680-1681) (1681-1684) (1686-1687) (1688-1689)
  34. IV. Sarkis Ekmekçi (1679-1680)
  35. İstanbullu I. Toros (1681) (1687-1688)
  36. I. Ğapanlı Yeprem (1684-1686) (1694-1698)
  37. Cileli II. Khaçadur (1688)
  38. Kayserili I. Mateos Sarı (1692-1694)
  39. II. Melkiseteg Suphi (1698-1699) (1700-1701)
  40. I. Mıkhitar (1699-1700)
  41. Tokatlı I. Avedik (1702-1703) (1704-1706)
  42. Amasyalı I. Kalust Gaydzag (1703-1704)
  43. Balatlı I. Nerses (1704)
  44. Erzincanlı III. Mardiros (1706)
  45. Harputlu I. Mikayel (1706-1707)
  46. Apuçehli I. Sahag (1707) (1708-1714)
  47. İzmirli VII. Hovahannes (1707-1708)
  48. Kantsaklı VIII. Hovahannes (1714-1715)
  49. Bitlisli IX. Hovahannes (Golod) (1715-1741)
  50. Zimaralı II. Hagop Nalyan (1741-1749)
  51. Silistreli I. Brokhoron (1749)
  52. Eğinli I. Minas (1749-1751)
  53. Ğapanlı I. Kevork (1751-1752)
  54. İstanbullu III. Kevork Basmacıyan (1764-1773)
  55. II. Zakarya Pokuzyan (1773-1781) (1782-1799)
  56. Hamadanlı X. Hovahannes (1781-1782)
  57. Surmarlı I. Tanyel (1799-1800)
  58. Bayburtlu XI. Hovahannes Çamaşırciyan (1800-1801) (1802-1813)
  59. Hamsalı IV. Kevork (1801-1802)
  60. Datevli I. Apraham Kolyan (1813-1815)
  61. Edirneli I. Boğos Krikoryan ( 1815-1823)
  62. Balatlı III. Garabet (1823-1831)
  63. Bursalı III. Istepanos Ağavni Zakaryan (1831-1839) (1840-1841)
  64. Balatlı III. Hagopos Seropyan (1839-1840) (1848-1858)
  65. İstanbullu II. Asvadzadur (1841-1844)
  66. İstanbullu II. Madteos Çuhacıyan (1844-1848)
  67. İstanbullu II. Kevork Keresteciyan (1858-1860)
  68. Edirneli V. Sarkis Kuyumciyan (1860-1861)
  69. Bursalı II. Boğos Taktakyan (1863-1869)
  70. İstanbullu I. İknadios Kakamaciyan (1869)
  71. Vanlı I. Mıgırdiç Hrimyan (1869-1873)
  72. II. Nerses Varjabedyan (1874-1884)
  73. I. Harutyun Vehabedyan (1885-1888)
  74. I. Khoren Aşıkyan (1888-1894)
  75. III. Madteos İzmirliyan (1894-1896) (1908-1909)
  76. I. Mağakya Ormanyan (1896-1908)
  77. I. Yeğişe Turyan (1909-1910)
  78. XII. Hovahannes Arşaruni (1911-1913)
  79. I. Zaven Der Yeğyayan (1913-1915) (1919-1922)
  80. I. Mesrob Naroyan (1927-1944)
  81. I. Karekin Haçaduryan (1951-1961)
  82. I. Şınorhk Kalustyan (1961-1990)
  83. II. Karekin Kazancıyan (1990-1998)
  84. II. Mesrob Mutafyan (1998- 8 Mart 2019)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Türkiye Ermenileri Patrikliği'nin resmi internet adresinden patriklerin listesi(08.03.2019 tarihinde arşivlendi.)