İstanbul Üniversitesi (kadın voleybol takımı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İstanbul Üniversitesi
{{{ad}}} arması
Tam adıİstanbul Üniversitesi (kadın voleybol takımı)
Yerİstanbul
Renkler          Sarı-Yeşil
BaşkanTürkiye Prof. Dr. Mehmet Hamdi Kurtoğlu
Web sitesiİstanbul Üniversitesi
İç Saha
Deplasman

İstanbul Üniversitesi SBK'nün kadın voleybol şubesidir. Renkleri Sarı-Yeşil'dir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk Spor Basını'nın tanınmış gazetecilerinden Nejat Altay, Nurhan Aydın ve Eyüp Karadayı'nın çalışmalarıyla 1952 yılında kurulmuştur. Kulüp 1953-54 İstanbul Ligi'ne hazırlık mahiyetinde organize edilen "Teknik Voleybol Turnuvası"'na katılmış ve kazanmıştır. Yine kulüp aynı yıl içerisinde İstanbul Ligi ve Türkiye Şampiyonluklarını kazanmıştır. Kulüp Türkiye'de Ankara deplasmanına giden ilk kadın voleybol takımı olmuştur.

1955-56 yılında İstanbul ve Türkiye şampiyonluklarını kıl payı kaçıran kulüp, bu yıldan sonra oyuncularını yavaş yavaş diğer takımlara kaptırmaya başlamıştır. 1960'lı yıllardan itibaren oyuncularının diğer büyükler olan Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi kulüpleri tercih etmelerinden dolayı her geçen gün zayıflamış ve gittikçe iddialı konumundan uzaklaşmıştır.

Uzun bir süre kadın voleybolunda faaliyet göstermeyen kulüp 1980'li yıllardan itibaren tekrar bir kadın voleybol takımı oluşturmuş ve İstanbul liglerinde mücadele etmeye başlamıştır. 1985 yılında ise Türkiye Bayanlar Voleybol Ligi'ne yükselmiştir. Üç sezon bu ligde mücadele ettikten sonra mahalli lige düşen ancak bir sezon sonra tekrar Türkiye Bayanlar Voleybol Ligi'ne yükselen kulüp iki sezon daha burada mücadele etmiş ancak daha sonra tekrar Türkiye Bayanlar 2. Ligi'ne düşmüştür.

Üç sezonluk bir ikinci lig mücadelesinden sonra bir üst ligde takım sayısının arttırılmasından dolayı bir kez daha Türkiye Bayanlar Voleybol Ligi'ne yükselen kulüp, bir sezon sonra ligden düşmüş ve liglerden çekilmiştir.

Kulübün kadın voleybol şubesi günümüzde aktif değildir.

Kulüp dereceleri[değiştir | kaynağı değiştir]