İsagoci

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İsagoci el yazması

Isagoge, Porfirios tarafından Yunanca yazılan ve Boethius tarafından Latinceye çevrilen Aristoteles'in kategorilerine giriş niteliği taşıyordu. Onun ölümünden sonra en az bin yıl boyunca mantık üzerine standart ders kitabıydı. Tüm antik yorumcular Ammonius, Elias ve David'e göre, 268-270 yılları arasında Sicilya'daki Porfirios tarafından bestelenmiş ve Khrysaorium'a gönderilmiştir. Çalışma; "Porfirios ağacı" olarak bilinen, genel olarak maddeden bireylere kadar cinslerin ve türlerin oldukça etkili hiyerarşik sınıflandırmasını ve evrenseller sorunundan bahseden bir giriş içeriyordu.

Boethius'un Latince çevirisi, Avrupa okullarında ve üniversitelerinde standart bir Orta Çağ ders kitabı hâline geldi. Böylece mantık, Orta Çağ felsefi-teolojik gelişmelerine zemin hazırladı. Başta Boethius'un kendisi olmak üzere İbn Rüşd, Abelardus, Scotus gibi birçok filozof kitap hakkında yorumlar yazdı. Ockhamlı William gibi diğer yazarlar, bunları mantık üzerine ders kitaplarına dâhil ettiler.

Versiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Artık mevcut olmayan en eski Latince çevirisi, Marius Victorinus tarafından dördüncü yüzyılda yapılmıştır. Boethius, kendi çevirisinde büyük ölçüde buna güveniyordu. Bilinen en eski Süryanice çevirisi, 7. yüzyılda Baladlı Athanasius tarafından yapılmıştır. Eserin erken bir Ermenice çevirisi de mevcuttur.[1]

Giriş, İbnü'l-Mukaffa tarafından Süryanice bir versiyondan Arapçaya çevrildi. Uzun zamanlar Müslüman dünyasında standart mantığa giriş metni olarak kaldı ve teoloji, felsefe, gramer ve içtihat çalışmalarını etkiledi. Bu eserin uyarlamaları ve özetlerinin yanı sıra, Müslüman filozofların mantık üzerine yaptığı birçok bağımsız eserlere de İsagoci adı verilmiştir. Porfirios'un araz tartışması, araz ve özün uygulanması üzerine uzun zaman sürecek bir tartışmayı ateşledi.[2]

Öngörülebilirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Porfirios Ağacı[değiştir | kaynağı değiştir]

Orta Çağ ders kitaplarında, çok önemli olan Arbor porfiri (Porfirios ağacı), maddenin mantıksal sınıflandırmasını gösterir. Günümüzde taksonomi, Porfirios ağacındaki canlı organizmaları sınıflandırmada kullanılan kavramlardan yararlanmaktadır.

Evrenseller sorunu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bibliografya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Porphyry, Introduction (or Isagoge) to the logical Categories ofAristotle. Preface to the online edition". 3 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2020. 
  2. ^ Encyclopedia Iranica, "Araz" (accident)