İnsan mobilyası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Üzerindeki vazoyu düşürmemesi emredilen ve masa olarak kullanılan itaatkar kadın.

İnsan mobilyası, bir insanın vücudunun tepsi, ayak taburesi, sandalye, masa, dolap veya başka bir eşya olarak kullanıldığı mobilyadır. Bazı durumlarda bunun yerine bir insan vücudu heykeli kullanılır. İnsan mobilyası örnekleri modern sanatta ortaya çıkmıştır. Forniphilia, fetiş fotoğrafçılığında ve esaret pornografisinde insan mobilyası yaratma uygulamasıdır.

Erkeklerini tabure olarak kullanan iki dominatrix. Erkekler kelepçelenmiş ve catsuit ile lateks giysi giyiyorlar.
Masa olarak kullanılmış üç çıplak kadın

İnsan mobilyası olarak kullanılan bir model, erotik veya estetik çekiciliğe katkıda bulunmak için çıplak veya yarı çıplak olabilir. İnsan mobilyalarının sanat olarak tasvir edilmesinin klasik bir örneği, İngiliz pop sanatçısı Allen Jones tarafından 1969 yılında yapılan ve yarı çıplak beyaz kadınları mobilya rollerinde gösteren üç heykelden oluşan Hatstand, Table and Chair setidir. Allen Jones'un eseri 2012 yılında Sotheby's'de açık artırmaya çıkarıldığında feminist bir protestoya konu olmuştur.

Norveçli sanatçı Bjarne Melgaard, Allen Jones'un sandalyesiyle aynı şekle sahip olan ancak siyah bir kadını tasvir eden Sandalye adlı bir heykel yarattı. 2014 yılında Rus milyarder Roman Abramovich'in ortağı olan sanat koleksiyoncusu Dasha Zhukova, Melgaard'ın sandalyesinde oturan bir fotoğrafta görünerek tartışmalara neden oldu. Zhukova, "ırkçılıktan tamamen nefret ettiğini ve bu görüntüden rahatsız olan herkesten özür dilemek istediğini" söyleyerek fotoğraf için özür diledi.

Japon fetiş sanatçısı Namio Harukawa, erkeklere hükmeden ve onları insan mobilyası olarak kullanan şehvetli kadınları resmetmiştir.

Forniphilia terimi, alt türde uzmanlaşmış ve konuyla ilgili "House of Gord" web sitesini sürdüren esaret sanatçısı Jeff Gord tarafından icat edilmiştir. Bir esaret biçimi olarak forniphilia genellikle öznenin sıkıca bağlanmasını ve uzun süre hareketsiz kalmasının beklenmesini içerir. Gord, kullandığı maksimum sürenin ilgili esaret tekniklerine bağlı olduğunu, ancak genellikle iki saati geçmediğini söyledi. Gord ayrıca, fornofilinin doğasında bulunan tehlikelerin, bunun yalnızca uzmanlar tarafından gerçekleştirilmesi gerektiği anlamına geldiği konusunda uyarmıştır. Gord bazı eserlerinde tıkaç kullanmıştır. Fornifilik tıkaç, birincil amacı cinsel nesneleştirme veya erotik aşağılama olan bir tıkaç türüdür. Uygun güvenlik, itaatkârın sağlığının sık sık kontrol edilmesini gerektirir.

1971 yapımı A Clockwork Orange filminde, çıplak kadın şeklinde masalarla döşenmiş Korova Milk Bar'da oturan bir çete sahnesi yer alır.

2021 Netflix Orijinal Kore Draması Squid Game'in 7. Bölümünde, dizinin kan sporunu izlemeye davet edilen anonim VIP'lerin etrafı, özenle hazırlanmış vücut boyası giydikleri görülen insan mobilyalarıyla çevrilidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]