İmparatoriçe Qinhuai

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İmparatoriçe Qinhuai
欽懷皇后
DoğumHesu Nehri, Shangjing
Ölüm1186 – 1189
Eş(ler)iJin İmparatoru Zhangzong
HanedanPucha (doğduğunda)
Wanyan (evlendiğinde)
BabasıHeshang
AnnesiPrenses Zhengguo

İmparatoriçe Qinhuai, Pucha klanından (d. yaklaşık 1186-1189, kişisel adı bilinmeyen), Çin'deki Curçen liderliğindeki Jin Hanedanı'nın altıncı imparatoru olan Jin İmparatoru Zhangzong'un eşi idi. Tahta çıkmadan önce öldü ve ölümünden sonra imparator tarafından ölümünden sonra imparatoriçe ilan edildi.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Pucha Leydi, soylu Pucha ailesinden gelmekteydi ve doğrudan erkek atalarının birçoğu Jin hükümetinde önemli görevlerde bulunmuşlardır. Pucha Leydi'nin babası da İmparator Xizong'un kızı Prenses Zhengguo ile evlenerek, bir imparatorluk damadı olarak uygun görüldüğü için çeşitli kalıtsal unvanlar ve askeri onurlar elde etmiştir.

Pucha Leydi doğduğunda, vaktiyle zamanla solmayan kırmızı bir ışıkla kaplı olduğu bildirilmiştir. Annesinin kardeşi olan Yiguo Prenses tarafından büyütülmüş ve büyüdüğünde itaatkar ve sağduyulu olmasıyla tanınmıştır.

1183 yılında Pucha Leydi, imparatorluk Wanyan ailesinden Madage ile evlendi. Aynı yıl, Madage'e Jinyuan Prensi (Çince: 金源郡王) unvanı verildi ve böylece Pucha Leydi'ye Jinyuan Hanımı (Çince: 金源郡王夫人) unvanı verildi. Jin Hanedanı'nın tarihçesi, daha sonra ona imparatoriçe unvanı verildiğini ve öldüğünü kaydeder, ancak yıl belirtilmez. 1186 yılında Hongyu adında bir oğlan çocuğu doğurmuştur.

Miras[değiştir | kaynağı değiştir]

Madage, Ocak 1189'da İmparator Zhangzong olarak tahta çıktığında, ölen eşine ölümünden sonra İmparatoriçe Qinhuai unvanını verdi. İmparatoriçe makamı boş kaldığı için, tercih ettiği cariye Li Shi'er'i bu konuma yükseltmeye çalıştı. Ancak önceki imparatoriçelerin hepsi önde gelen Tudan, Tangkuo, Pucha, Nalanpusan, Hešeri, Wulinda veya Wulungu klanlarından gelmişti, bu nedenle Zhangzong'un kararı bakanlarından yoğun bir muhalefetle karşılaştı. Sonuç olarak, Li Shi'er Yuan Hanımı unvanına terfi ettirildi, bu unvan imparatoriçenin bir kademe altında yer alıyordu ve Zhangzong başka bir imparatoriçe atamadı.

Wei Şao Prensi'nin hükümdarlığının erken döneminde, İmparatoriçe Qinhuai eşiyle birlikte Daoling (Çince: 道陵) adlı mezarlıkta defnedildi.

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Babası: Heshang (和尚), Çinileştirilmiş adıyla Pucha Dingshou (蒲察鼎寿).
  • Annesi: Zhengguo Prensesi (郑国公主), İmparator Xizong'un kızı.
  • Eşi: Jin İmparatoru Zhangzong (31 Ağustos 1168 - 29 Aralık 1208).
    • Oğlu: Wanyan Hongyu (1186 - Ekim 1188) (完颜洪裕).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "列傳第二 后妃下 (Biographies 2, Imperial wives and concubines [lower volume])". 金史[History of Jin] (in Chinese). Vol. 64.