İmam (tablo)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İmam
Sanatçı Vanmour Okulu sanatçıları
Yıl 1707-1708[1]
Tür Tuval üzerine yağlı boya
Boyutlar 34 cm × 26 cm (13 in × 10 in)
Konum Pera Müzesi, İstanbul
Koleksiyon Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu

İmam, İstanbul'da, Pera Müzesi'nde sergilenen ve bir imamı sırtında kaftanı, elinde tespihi ve başında sarığı ile ayakta betimleyen yağlı boya tablodur.

Vanmour Okulu sanatçıları tarafından 18. yüzyılda yapılmış bir eserdir. Eser Suna-İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Ressamlar Koleksiyonu’nun bir parçasıdır; İstanbul'da Pera Müzesi'nde Oryantalist Resim Koleksiyonu'nun bir parçası olarak sergilenmektedir.

Lale Devri'nde Fransa'dan İstanbul'a gelip 30 yıldan fazla kalan Flaman asıllı ressam Jean-Baptiste Vanmour,[2] İstanbu'da görev yapan Fransız elçisi Ferriol ve Hollanda elçisi Calkoen için imparatorluğun çeşitli bölgelerinde yaşayan milletlere ait genellikle tek figürlü çalışmalar yapmıştır. Onun tablolarının gravür tekniği ile çoğaltılması ile meydana getirilmiş “Recueil Ferriol” adıyla bilinen kitapta yer alan yüz iki resimden kırk tanesi bu konuyu yansıtmaktadır.[1] Amsterdam'da, Rijksmuseum koleksiyonunda bulunan resimlerinden yirmisi de bu tür çalışmalardandır.[1]

Vanmour'un İstanbul'da yerli sanatçılardan oluşan bir atölye kurduğu, resimlerinin bir bölümünün yapımında bu atölyenin ressamlarından yararlandığı ve atölyenin, sanatçının ölümünden sonra da bir süre ürün verdiği sanılmaktadır.[3] Tek figürlü resimlerinden bir kısmının Vanmour’un atölyesindeki ressamlar tarafından yapıldığı anlaşılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c İzyılmaz, Gülnur. "Osmanlı payitahtında bir yabancı ressam Jean Baptiste Vanmour". tez.yok.gov.tr/. Ankara Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi 2010. 20 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2016. 
  2. ^ Pakkan, Şükran. "'Lale Devri' resimleri yıllar sonra eve döndü". www.milliyet.com.tr/. Milliyet gazetesi, 18 Aralık 2003. 8 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2016. 
  3. ^ "Oryantalist Resim Koleksiyonu Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar Öğretmen Rehber Kitapçığı (7-12 yaş)" (PDF). www.peramuzesi.org.tr. Pera Müzesi. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2016.