Şemseddin İlyas Şah

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İlyas Şah sayfasından yönlendirildi)

Şemseddin İlyas Şah (Bengalce; শামসুদ্দীন ইলিয়াস শাহ) Bengal Sultanlığı'nın kurucusudur. Bengal'i 150 yıl yöneten Hint-Türk hanedanı olan İlyasşahlar hanedanını kurdu.[1]

İlyas Şah bir Sistanli Sünni devlet adamı olarak Delhi Sultanlığı'nın hizmetine girdi. İlk yıllarında Delhi Valisi Ali Şah'ın danışmanıydı. Satgaon Valiliğine atandı. Bengal'i bağımsız bir saltanat haline getirdi ve başkentini Pandua'da kurdu.

Sultan olarak İlyas Şah, Bengal'in bağımsızlığının tanınmasını sağlamak için Delhi Sultanlığı'na savaş açtı. Hindistan yarımadasının doğu kesimindeki şehirlere baskın düzenleyerek Katmandu Vadisi'ni işgal eden ilk Müslüman yönetici oldu. Sonunda, düşmanlıkların sona ermesi karşılığında yıllık bir haraç ödemek için Delhi ile bir anlaşmaya vardı.

Erken yaşam[değiştir | kaynağı değiştir]

Şemseddin İlyas, doğu İran ve güney Afganistan'ın Sistan bölgesinde bir soylu ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Delhi Sultanlığı hizmetinde çalıştı. Bengal'e göç etti ve Satgaon'un imparatorluk vilayet valisi İzzuddin Yahya'nın yanında çalıştı.

Bengal'in Birleşmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlyas Şah'ın Bengal'in başkentini kurduğu Pandua'da eski bir cami

Şemseddin, 1339'dan 1352'ye kadar Lahnautili Sultan Alaeddin Ali Şah ve Sonargaonlu Sultan İhtiyareddin Gazi Şah karşı uzun bir savaş başlattı.[2]

Şemseddin, 1352'de Bengal Sultanlığı'nın kurulmasını ilan etti.[3]

İlyas, modern tarihçiler tarafından bazen Bengal milliyetçiliğinin babası olarak görülüyor.

Devlet[değiştir | kaynağı değiştir]

İlyas Şah, konularına karşı eşitlikçi bir tutum sergiledi. Yönetimi, farklı dini, kast, sosyal ve etnik topluluklardan üyelerin eşitliği ve kabulü ile biliniyordu. İlyas Şah ayrıca Hacıpur şehrini kurdu. Bengal halkını, Bengal dili de dahil olmak üzere bir politik-sosyal ve dil platformunun bayrağı altında standartlaştırdı.[4] Bölge, Kuzey Hintler, Türkler, Habeşliler, Araplar ve Persler de dahil olmak üzere tüm Müslüman dünyasından göçmenler aldı.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bangladesh: Politics, Economy and Civil Society. Cambridge University Press. 2011. s. 44. ISBN 978-1-139-50257-3. 
  2. ^ Tabori (1957). "Bridge, Bastion, or Gate". Bengali Literary Review. 3–5: 9-20. 
  3. ^ "The Rise of Islam and the Bengal Frontier, 1204–1760". publishing.cdlib.org. 13 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2020. 
  4. ^ Jamal, Ahmed A., (Ed.) (2012). "Iliyas Shah". Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh. Second. Asiatic Society of Bangladesh.  r eksik |soyadı1= (yardım)
Önce gelen:
Hanedan kuruldu
Bengal sultanı
1342–1358
Sonra gelen:
Sikandar Şah