İlk gün zarfı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İlk gün zarfı (İGZ) (İngilizce first day cover-FDC), bir posta pulunun veya posta pulu serisinin satışa sunulduğu ilk gün zarfa yapıştırılarak damgalanması ile hazırlanan zarflara verilen addır.

1923 İzmir İktisat Kongresi İGZ.

Bu zarflar, eğer posta idaresi zarfta kullanılan pul serisi için özel bir ilk gün damgası hazırlamış ise o damga ile damgalanabileceği gibi normal posta damgası ile damgalanarak da hazırlanabilirler.

Türkiye Cumhuriyeti ilk defa 25.9.1952 tarihinde çıkarılan Kore savaşları anma pulları serisi için özel bir ilk gün damgası hazırlamıştır. Ancak posta idaresi o tarihe kadar çıkarılan pek çok anma pulunu bir toplantı veya sergi için çıkartmış ve o toplantı sırasında geçici posta merkezi açarak o merkezde özel damga kullanmıştır.

İlk gün zarfında kullanılan damganın, adında belirtildiği gibi zarf üzerinde olması gereklidir. Ancak ilk dönemlerde yeterli filatelik bilgi sahibi olmayan kişiler, pulları kâğıt üzerine de yapıştırarak damgalamışlardır. Bunlar İGZ'ler ile aynı değere sahip değildirler, pul kataloglarında belirtilen fiyatlar aksi belirtilmedikçe zarflar için geçerlidir.

Son dönemlerde sadece resmi kuruluşların kullanımı için çıkarılan, başka kişiler tarafından kullanılması yasak olan resmi pulları kullanarak hazırlanan ilk gün zarfları hazırlandığı görülmektedir, ancak 1983 ve 1984 yıllarında PTT tarafından hazırlananlar dışındaki resmi pullu ilk gün zarflarının herhangi bir filatelik değeri yoktur.