Üç Kralın İttifakı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Üç Kralın İttifakı (“Prusya, Saksonya ve Hannover Arasında İttifak Antlaşması”) 26 Mayıs 1849 tarihli bir anlaşmaydı. Prusya Krallığı, Hannover Krallığı ve Saksonya Krallığı arasında akdedilmişti. Devrimi şiddetle bastırmaya devam ederken, "Alman işlerinin birleşik yönetiminin kurulması" konusunda anlaştılar.[1] Amaç, bir Alman federal devleti olan bir Alman İmparatorluğu'nun kurulmasıydı. Proje daha sonra Erfurt Birliği adını aldı.

İttifakın antlaşma metni, geçici bir anayasal düzeni temsil ediyor ve buna bir seçim yasası taslağı eşlik ediyordu. Tahkim mahkemesi konusunda da bir anlaşma vardı. İki gün sonra, Alman İmparatorluğu için bir anayasa taslağı (daha sonra Erfurt Birliği Anayasası olarak bilinir) izledi. Bu taslak, bir önceki ayın Frankfurt İmparatorluk Anayasasına dayanıyordu.

Diğer eyaletler birleşme girişimine katıldı, ancak diğer Bavyera ve Württemberg krallıkları katılmadı. Hannover ve Saksonya, 1849 sonbaharında birleşme girişiminden ayrıldı. En geç 1850 Sonbahar Krizinden sonra Erfurt Birliği sona erdi.

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Nisan ayında Frankfurt imparatorluk tacı reddedilirken, dördüncü Prusya kralı Friedrich Wilhelm, diğer Alman eyaletlerini bir federal devletin kuruluşunu tartışmaya davet etti. Baş danışmanı Joseph von Radowitz'di. 17 Mayıs 1849'dan itibaren Prusya, Bavyera, Württemberg, Hannover ve Saksonya temsilcileri Berlin'de toplandı. Ancak anlaşmayı yalnızca Prusya, Hannover ve Saksonya imzaladı.[2] Hannover ve Saksonya ise yalnızca tüm Alman devletleri (Avusturya hariç) ittifaka katılırsa (tüm katılım maddesi) anayasaya bağlı kalacaklarını beyan ederek çekince koydu.

İçindekiler[değiştir | kaynağı değiştir]

26 Mayıs 1849 tarihli ittifak antlaşması, Reich ve federal devlet kelimelerinden kaçınıyor, ancak (giriş cümlesinde) "Alman işlerinin birleşik bir yönetiminin kurulması, aynı ilkelere göre ilerlemeye kararlı hükümetlerin daha yakın bir birliği" için bir ittifaktan bahsediliyordu. İttifak, Alman Konfederasyonunun tüm üye devletlerine açık olmalıdır.[3]

Ayrıca, sözleşme halihazırda organlar kurmaktadır (Madde III):

  • Prusya, 1 Haziran'dan itibaren bir yıl süreyle "bu ittifakın amacına ulaşmak için alınacak önlemlerin genel yönünü" belirleme hakkına sahip olacak. Bundan sonra, ya (iki gün sonra yayınlanan) “İmparatorluk Anayasası” uygulanacak ya da mevcut antlaşma kuralları genişletilebilecekti.
  • Müttefiklerden her biri, amaca ulaşmak için iş yapmak üzere bir veya daha fazla yetkiliyi bir "yönetim kuruluna" gönderir.
  • Bir Reichstag anayasasına karar vermeli.
  • Ayrıca bir federal mahkeme (Madde V) ve iç karışıklık durumunda askeri yardım talep etme olasılığı vardır. Operasyonlar Prusya tarafından yönetilecekti.

Madde IV'e göre, müttefikler “Alman halkına” bir anayasa vereceklerdi. Taslak aralarında kararlaştırıldı ve bu sözleşmeye eklendi. Taslak, bir seçim yasası taslağı ile birlikte bir Erfurt Birlik Parlamentosu'na (Reichs-Assembly) sunulacaktır. Reich Meclisi değişiklik teklif ederse, müttefiklerin onay vermesi gerekecekti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Das Erfurter Unionsparlament 1850 – Gesellschaft zur Erforschung der Demokratiegeschichte". gedg.org. 16 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Werkansicht". Sachsen.Digital. 
  3. ^ "26. Mai 1849: Preußen, Hannover und Sachsen gegen Österreich - WELT". DIE WELT. 24 Mayıs 2018. 16 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2023.