Özel etap (ralli)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2017 Avustralya Rallisi'nde bir özel etap

Özel etaplar (ÖE), ralli etkinliklerinde yarışmacılara ayrılan özel kapalı yolları ifade eder. Bu etaplarda yarışçılar, en kısa sürede etabı tamamlamaya çalışırlar. Her yarışçının etaba başlama zamanı belirli aralıklarla düzenlenir, böylece diğer yarışmacıların yarışa etkisi en aza indirilir. Genellikle her bir özel etap, 10 kilometre ile 30 kilometre arasında uzunluğa sahiptir. Ancak bazı özel etaplar 50 kilometreye kadar uzayabilir. Bir ralli genellikle birden fazla gün boyunca süren, birbirine bağlı bir dizi özel etaptan oluşur. Etkinlik boyunca en düşük toplam süreye sahip olan sürücü, genellikle zaferi elde eder.[1][2][3]

Özel etap[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel etapların düzenlendiği parkurlar, Monte Carlo Rallisi'nde kullanılan asfalt dağ geçitlerinden, Britanya Rallisi'nde karşılaşılan engebeli orman etaplarına kadar farklılık gösterir. Bu çeşitlilik, sürücüler için sadece bir zorluk oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda araçların performansını ve güvenilirliğini de test etmek amacıyla buz, kar veya çöl kumu gibi farklı yüzeylerin kullanıldığı yurt dışı rallileri de yaygındır. Bu değişen koşullar, sürücülerin becerilerini ve araçlarının uyumluluğunu en üst seviyede sınar, aynı zamanda heyecan verici ve çekişmeli bir yarış atmosferi oluşturur.

Sürücüler ve co-pilotlar, özel bir etapta yarışırken takımlarından hiçbir destek alamazlar ve her türlü arıza veya sorunu kendileri tamir etmek zorundadırlar.

Her araç için, bir etap için belirlenen başlangıç zamanı genellikle iki dakikalık aralıklarla belirlenir. Başlangıç noktasında, araçlar planlanan başlangıç saatinden birkaç dakika önce sabit bir şekilde beklerler. Sürücü, hazır olduğunda hemen başlayabilir ve genellikle bir görevli (el işaretleriyle) veya elektronik saat kullanarak bir geri sayım yapar. Belirli bir aracın etap zamanlaması, başlangıç noktasını geçtiği anda değil, planlanan zamanı temel alır. Etabın sonunda, iki set tabela bulunur. İlk tabela genellikle "Flying finish" olarak adlandırılır ve etap zamanlamasının sonlandığı noktadır. Bu isim, bir aracın bu noktayı geçtiğinde tam yarış hızında olmasından gelir. Etabın birkaç yüz metre ilerisinde, yetkililerin zamanları kaydettiği ve aracın evraklarını kontrol ettiği bir zaman kontrol noktası bulunur. Zaman kontrol noktasından yaklaşık 50 metre sonra, özel etap kısıtlamalarının sona erdiği nokta gelir.

Arabaların, genellikle normal etaplar olarak bilinen, kamuya açık yollardaki özel etaplar arasında seyahat ederler. Kamuya açık yollardayken tüm yerel trafik kurallarına uyulmalıdır, bu nedenle tüm arabalar yola çıkmaya elverişli, vergilendirilmeli ve sigortalı olmalıdır. Yolculuk sırasında hız yapmamalarını sağlamak için sürücülere varış yerlerine varmaları için planlanmış bir zaman verilir ve çok erken veya çok geç gelme cezaları uygulanır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "2022 FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP – SPORTING REGULATIONS" (PDF). 3 Ocak 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ "REGIONAL RALLY SPORTING REGULATIONS" (PDF). 
  3. ^ "juwra.com Rally Glossary S". www.juwra.com. Erişim tarihi: 17 Nisan 2022.