Tartışma:Teknik resim
Konu ekleBurası Teknik resim adlı madde üzerindeki değişikliklerin konuşulduğu tartışma sayfasıdır. Maddenin konusunun genel olarak tartışıldığı bir forum değildir. |
|||
|
selamlar. sayfada CAD başlığı altında yazılım reklamı yapılmış. Kaldı ki bahsi geçen yazılım Solid Edge 2d iddia edildiği gibi ücretsiz değil. Pro/Engineer yazılımı da Creo adı ile tamamen değişeli 10 yıl olmuştur. Diğer yandan Autocad yazılımının parametrik olmadığı iddia edilmiş ki bu da doğru değil. Autocad yazılımıda parametrik tasarım yapabilirsiniz. buna uygun komutları mevcut.
başka bir konu burada "teknik çizim vardır resim yoktur" diye bir sav ortaya atılmış. "
"teknik resim" doğrusudur. Yapılan iş çizim iken ortaya çıkan ürün teknik resimdir. Burada bahsi geçen "reism İngilizcedeki drawing in karşılığıdır. sizin bahsettiğiniz picture nin karşılığı olan resim. biz her ikisinde resim diyoruz. bu işi yapanada "teknik ressam" diyoruz.
teknik çizim vardır resim yoktur
[kaynağı değiştir]teknik çizim vardır resim yoktur— Bu imzasız yazı 78.179.102.173 (mesaj•katkılar) tarafından eklenmiştir.
selamlar
[kaynağı değiştir]Öncelikle vakit ayıran tüm arkadaşlara teşekkür ederim.Yeni bir vikipedist olarak kafamda bu konu ile alakalı epey bir soru birikti. İnanıyorum ki sizlere sorarak beş dakika içersinde çözebileceğim hadiselerken vikipedi politikalarına dalınca saatlerimi hatta günlerimi alıyor.Acaba birşey doğru mu yanlış mı diye araştırırken tam sorunun cevabını buldum diyorum hop yeni bir sorunla karşılaşıp emin olamadığım için hem maddeyi yazmaktan hem de vikipediden soğuyorum. İsterseniz uzatmadan soru ve sorunlarıma geçeyim.
- Teknik Resim ile ilgili elimde M.E.B yayınlamış olduğu bir kitap mevcut. Bu kitaplar herhangibir telif hakkı içeriyor mu? bu kaynakların net ortamına geçirilmesinde bir sakınca var mı?
- Teknik Resim içeriğine girdiğimiz vakit teknik resimde kullanılan yardımcı gereçlerin açıklanması iyi olacaktır kanaatindeyim.Ancak diğer yandan bakınca pergel cetvel gibi yardımcı gereçlerin zaten kendilerine has sayfaları olduğunu görüyorum.İçerik olarak bir bütünün küçük parçaları olan bu kavramların başka sayfalarda madde halinde yer alması çift maddeler sınıfına mı girer?
- Resim yüklemede sorun yaşamıyor ve genelde wikipedi commons da aradığım resmi buluyorum ancak bu resimleri sonunda galeri olarak vermek mi yoksa maddeler arasına yaymak mı daha doğru olur.
Şimdilik bu soruların cevapları yeterli.Volkanozobut 21:55, 11 Haziran 2010 (UTC)
- Merhaba. Vikipediye katkıda bulunmayı amaçladığınız için ben teşekkür ederim. Hepimiz bu yollardan geçtik o yüzden hiç merak etmeyin. Ben de sorularınıza benzer bir formatta cevap vereceğim.
- Evet ne yazık ki teliflidir. Hangi ortamda -kitap, internet, dergi- yayımlanmış olursa olsun her metinin telifi saklıdır. Bazı metinler telif konusunda hiçbir bilgi vermezler, bunları da telif hakkı saklı kabul ediyoruz. Yani metinde özgür lisanslı olduğuna dair bir ifade yoksa teliflidir. MEB yayınları da keza aynı şekilde telifli yayınlardır. Zaten her halüharda istenen birebir almaktansa kaynak göstermek suretiyle kendi özgün cümlelerinizle metni yazmanız. Tabi -özellikle ilk başlarda- özgün araştırma olmaması, yorum içermemesi açısından cümle cümle kaynak göstererek gitmek en sağlamı. Yani özet olarak, kaynaklara bakın, onları özümsedikten sonra aynı şeyi kendi cümlelerinizle ifade edin ve sonuna ilgili kaynağı gösterin. Ayrıntılı bilgi için: Vikipedi:Telif hakları, Vikipedi:Telif hakları/SSS, Vikipedi:Özgün araştırmalara yer vermemek, Vikipedi:Doğrulanabilirlik. Ayrıca güvenilir kaynakları kullanmaya da dikkat etmek lazım. Kaynak gösterme ve güvenilir kaynaklar için ayrıntılı bilgi: Vikipedi:Kaynak gösterme, Vikipedi:Güvenilir kaynaklar.
- Kısaca tek cümlede yazabilirsiniz, ancak uzun uzadıya yazmak uygun değil. Çünkü isteyen mavi olarak gözüken içbağlantıya basar ve o sayfayı okur. Zaten bu yapılırsa, yani cetvel vs. ayrıntılı bilgileri yer alırsa konu bütünlüğü de bozulacaktır ki bu kesinlikle istenmeyen bir durum. Yani mümkünse sadace içbağlantı vermekle yetinin, eğer ki yetmiyorsa kısaca bir cümleyle tanımlayabilirsiniz.
- Tercih edilen madde metninde yeri geldiğinde ilgili yerlere resimleri dağıtmanızdır. Bu çok daha güzel olacaktır. Nasıl daha iyi bir düzene sahip olabilir madde diye incelemek isterseniz seçkin maddelerimize bakabilirsiniz.
Kısaca böyle, aklınıza takılan hususlar olursa lütfen sormaktan çekinmeyin. Çok uzun olmasın diye kısa kısa anlatmaya çalıştım. Belki eksik kalan yerler olmuş olabilir. Saygılarımla--Merube 89msj 22:15, 11 Haziran 2010 (UTC)
Teknik Resim Dersi
[kaynağı değiştir]Teknik Resim diye bir ders varsa neden olmasın teknik resim ? üçgen beşgen çizersen bu çizim olur ama çizgilerle bir dolap çizersen bu resim olmaz mı? dolabı çizerken rastgele değilde bir teknik kullanarak çizerseniz bu teknik resim olur.