Ernst E. Hirsch: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
EmausBot (mesaj | katkılar)
k r2.6.4) (Bot değişikliği Değiştiriliyor: de:Ernst Eduard Hirsch
Değişiklik özeti yok
13. satır: 13. satır:
[[Kategori:Türk hukukçular]]
[[Kategori:Türk hukukçular]]
[[Kategori:İstanbul Üniversitesi öğretim görevlileri]]
[[Kategori:İstanbul Üniversitesi öğretim görevlileri]]
[[Kategori:Yahudi asıllı Almanlar]]
[[Kategori:Alman asıllı Türkler]]
[[Kategori:Yahudi asıllı Türkler]]


[[de:Ernst Eduard Hirsch]]
[[de:Ernst Eduard Hirsch]]

Sayfanın 21.38, 2 Ağustos 2011 tarihindeki hâli

Prof. Dr. Ernst Eduard Hirsch, (d. 20 Ocak 1902 - ö. 30 Mart 1985). Alman asıllı, ancak 1943 yılında Türk uyruğuna geçen bir hukukçudur. Aslen Yahudidir. Ankara ve İstanbul Üniversitelerinde 20 yıllık hocalık yapmakla kalmamış Türk hükümetine çeşitli konularda danışmanlıklar da yapmıştır.

Hirsch, bilimsel anlamda, Türk hukukunun her alanında önemli etkinliklerde bulunmuştur. Bir çok yasanın kodifikatörüdür. Hirsch Ticaret yasasının oluşturulmasında çok büyük katkıda bulunmuştur. Özellikle Medeni Kanun ile Ticaret Kanunu arasındaki ikilik bu bilim adamının katkılarıyla giderilmiştir. “Atatürk Yasası” nın hazırlanmasını (1951) sağlamıştır. Bu yasa ile sadece, çağdaş Türk Devletinin kurucusu değil, fakat aynı zamanda onun fiziksel anısı olan heykeller de, ceza hukukunun yaptırımlarına bağlanarak korundu. Yine CHP'nin Altı (6) okunun Anayasa'ya girişini de sağlamıştır.“Pratik Hukukta Metod” isimli eseri hâlâ yeni baskıları yapılan bir hukuk kaynağıdır.

Eserleri

  • Ernst E. Hirsch, Aus des Kaisers Zeiten durch die Weimarer Republik in das Land Atatürks. Eine unzeitgemäße Autobiographie. München (J. Schweitzer Verlag) 1982. ISBN 3-88709-027-6