Filistinliler: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
WikitanvirBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot değişikliği Ekleniyor: id:Bangsa Palestina
Değişiklik özeti yok
3. satır: 3. satır:
[[Dosya:Peasant_Family_of_Ramallah_1900-1910.jpg|thumb|250px|[[Ramallah]]'ta yaşayan Filistinli bir ailenin [[1900]] ila [[1910]] yılları arasında çekilen fotoğrafı]]
[[Dosya:Peasant_Family_of_Ramallah_1900-1910.jpg|thumb|250px|[[Ramallah]]'ta yaşayan Filistinli bir ailenin [[1900]] ila [[1910]] yılları arasında çekilen fotoğrafı]]


[[Dosya:Palestinian_outside_palestine.png|thumb|250px|Filistin dışında yaşayan filistinlilerin sayısı]]
[[Dosya:Palestinian_outside_palestine.png|thumb|250px|Filistin dışında yaşayan Filistinlilerin sayısı]]


'''Filistinli Araplar''' ya da kısaca '''Filistinliler''', [[Filistin]] bölgesi kökenli Arap halk. Dünya genelinde yaklaşık 12 milyon Filistinli Arap vardır ve bunlardan sadece yarısına yakını herhangi bir devletin vatandaşlığına sahiptir.
'''Filistinli Araplar''' ya da kısaca '''Filistinliler''', [[Filistin]] bölgesi kökenli [[Arap]] halk. Dünya genelinde yaklaşık 12 milyon Filistinli Arap vardır ve bunlardan sadece yarısına yakını herhangi bir devletin vatandaşlığına sahiptir.


== Dağılım ==
== Dağılım ==


Filistinliler, başlıca [[Filistin]]'deki kendi kontrollerindeki bölgelerde, [[İsrail]]'de ve başta [[Ürdün]] olmak üzere civar Arap ülkelerinde yaşarlar. Ortadoğu dışındaki en büyük Filistinli nüfusu yaklaşık yarım milyon kişi ile [[Şili]]'dedir. İsrail nüfusunun %16'sını Müslüman, %2'sini Hristiyan Filistinliler oluşturur.<ref>"Palestine." Encyclopædia Britannica. [[Encyclopaedia Britannica]] Ultimate Reference Suite. Chicago: Encyclopædia Britannica, 2010.</ref>
Filistinliler, başlıca [[Filistin]]'deki kendi kontrollerindeki bölgelerde, [[İsrail]]'de ve başta [[Ürdün]] olmak üzere civar [[Arap ülkeleri]]nde yaşarlar. [[Ortadoğu]] dışındaki en büyük Filistinli nüfusu yaklaşık yarım milyon kişi ile [[Şili]]'dedir. İsrail nüfusunun %16'sını Müslüman, %2'sini Hristiyan Filistinliler oluşturur.<ref>"Palestine." Encyclopædia Britannica. [[Encyclopaedia Britannica]] Ultimate Reference Suite. Chicago: Encyclopædia Britannica, 2010.</ref>


== Din ==
== Din ==


Filistinlilerin çoğunluğu Sünni Müslüman'dır. Ayrıca önemli miktarda Hristiyan bir azınlık vardır. Hristiyan Filistinlileri çoğu Filistin dışındaki bölgelerde yaşarlar.
Filistinlilerin çoğunluğu [[Sünni Müslüman]]'dır. Ayrıca önemli miktarda [[Hristiyan]] bir azınlık vardır. Hristiyan Filistinlilerin çoğu [[Filistin]] dışındaki bölgelerde yaşarlar.


== Dil ==
== Dil ==


Filistinlilerin çoğu Arapça'nın Filistin lehçesini kullanırlar. İsrail vatandaşı olan Filistinlilerin çoğu [[İbranice]] ve [[Arapça]] olmak üzere iki anadile sahiptir.
Filistinlilerin çoğu Arapça'nın Filistin lehçesini kullanırlar. [[İsrail]] vatandaşı olan Filistinlilerin çoğu [[İbranice]] ve [[Arapça]] olmak üzere iki anadile sahiptir.


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==

Sayfanın 15.45, 12 Mayıs 2011 tarihindeki hâli

"Filistinliler" sözcüğü bu sayfaya yönlendirilmiştir. Antik Filistin kavmi için Antik Filistinliler maddesine bakınız.
Ramallah'ta yaşayan Filistinli bir ailenin 1900 ila 1910 yılları arasında çekilen fotoğrafı
Filistin dışında yaşayan Filistinlilerin sayısı

Filistinli Araplar ya da kısaca Filistinliler, Filistin bölgesi kökenli Arap halk. Dünya genelinde yaklaşık 12 milyon Filistinli Arap vardır ve bunlardan sadece yarısına yakını herhangi bir devletin vatandaşlığına sahiptir.

Dağılım

Filistinliler, başlıca Filistin'deki kendi kontrollerindeki bölgelerde, İsrail'de ve başta Ürdün olmak üzere civar Arap ülkelerinde yaşarlar. Ortadoğu dışındaki en büyük Filistinli nüfusu yaklaşık yarım milyon kişi ile Şili'dedir. İsrail nüfusunun %16'sını Müslüman, %2'sini Hristiyan Filistinliler oluşturur.[1]

Din

Filistinlilerin çoğunluğu Sünni Müslüman'dır. Ayrıca önemli miktarda Hristiyan bir azınlık vardır. Hristiyan Filistinlilerin çoğu Filistin dışındaki bölgelerde yaşarlar.

Dil

Filistinlilerin çoğu Arapça'nın Filistin lehçesini kullanırlar. İsrail vatandaşı olan Filistinlilerin çoğu İbranice ve Arapça olmak üzere iki anadile sahiptir.

Kaynakça

  1. ^ "Palestine." Encyclopædia Britannica. Encyclopaedia Britannica Ultimate Reference Suite. Chicago: Encyclopædia Britannica, 2010.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar