Sıradağ: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Kozmetik değişiklikler
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:Himalayas.jpg|thumb|300px|[[Uluslararası Uzay İstasyonu]]'ndan görülen şekliyle [[Himalayalar]]]]
[[Dosya:Himalayas.jpg|thumb|300px|[[Uluslararası Uzay İstasyonu]]'ndan görülen şekliyle [[Himalayalar]]]]


'''Sıradağ''' birçok [[dağ]]'ın birleşmesiyle oluşan dağ topluluğudur bir sıradağı diğerinden ırmaklar ve ona benzer olaylar ayırır. Ayını sıradağ içinde bulunan bazı dağlar diğerlerinden farklı [[jeoloji]]k özelikllere sahiptir; farklı bir [[orijin]]de (''başlangıç noktası'') de bulunabilmektedirler, örneğin [[yanardağ|volkanlar]], dağlar veya kıvrım dağlarını yükseltileri bu yüzden, farklı kaya çeşitlerinden oluşabilmekterdir. Yanardağ [[magma]]nın yer içinden yüzeye çıktığı veya geçmişte çıkmış olduğu, genellikle koni biçiminde tepesinde bir püsküreme ağzı bulunan dağ, volkan.
'''Sıradağ''' birçok [[dağ]]'ın birleşmesiyle oluşan dağ topluluğudur. Bir sıradağı diğerinden ırmaklar ve ona benzer olaylar ayırır. Ayını sıradağ içinde bulunan bazı dağlar diğerlerinden farklı [[jeoloji]]k özelikllere sahiptir; farklı bir [[orijin]]de (''başlangıç noktası'') de bulunabilmektedirler, örneğin [[yanardağ|volkanlar]], dağlar veya kıvrım dağlarını yükseltileri bu yüzden, farklı kaya çeşitlerinden oluşabilmekterdir. Yanardağ [[magma]]nın yer içinden yüzeye çıktığı veya geçmişte çıkmış olduğu, genellikle koni biçiminde tepesinde bir püsküreme ağzı bulunan dağ, volkan.

== Tektonik tabaka hareketleri ==
Dağların arasında [[tektonik plato]] etkileşimleri olmuş olabilir. Örneğin, [[Asya]]'daki [[Himalayalar]], [[Hint plakası]]nın [[Asya plakası]]na baskı yapması sonucu oluşan çatlaklardır.

<!--
==Volcanic action==
Singular mountains are often the result of [[volcanism|volcanic]] processes but, in some instances such as the [[Hawaii|Hawaiian Islands]], these processes can result in a chain of mountains that might be considered a mountain range.
-->
-->

== İklim ==
<!--
Mountains are one of the factors which influence climate. They very significantly affect rainfall. When wind moves over the sea, the warm moist air rises and cools to form orographic rainfall. Then the cool dry air moves over the ridge to the leeward side.

It also affects the temperature. If the sun is shining from the east, then the eastern side of the mountain will get the sun but the other side will be in shade.
-->
== Ekoloji ==
<!--
Mountain ranges can support different terrestrial [[biome]]s, at varying altitudes: at the bottom, they may have [[grassland]], then a [[coniferous forest]] or [[boreal forest]], then [[tundra]] at the top.

The [[Andes]] is the world's longest mountain range. The Himalaya contains the world's highest mountains.
-->
[http://www.gezilesi.org coğrafya ve doğa]

[[Kategori:Sıradağlar|*]]

[[an:Cordelera]]
[[ar:سلسلة جبلية]]
[[ast:Cordal]]
[[ay:Khunu qullu]]
[[ba:Таулы арҡа]]
[[be:Горны хрыбет]]
[[bg:Планинска верига]]
[[ca:Serralada]]
[[cs:Pohoří]]
[[da:Bjergkæde]]
[[de:Gebirgszug]]
[[el:Κορδιλιέρα]]
[[en:Mountain range]]
[[eo:Montara sistemo]]
[[es:Cordillera]]
[[et:Mäestik]]
[[eu:Mendilerro]]
[[fa:رشته‌کوه]]
[[fi:Vuoristo]]
[[fr:Cordillère]]
[[ga:Sliabhraon]]
[[he:רכס הרים]]
[[hi:पर्वतमाला]]
[[id:Jajaran gunung]]
[[is:Fjallgarður]]
[[it:Catena montuosa]]
[[ja:山脈]]
[[jbo:ma'arlinsi]]
[[ka:ქედი]]
[[ko:산맥]]
[[krc:Тау тизгин]]
[[ku:Rêzeçiya]]
[[lt:Kalnagūbris]]
[[nl:Gebergte]]
[[no:Fjellkjede]]
[[pl:Łańcuch górski]]
[[pt:Cordilheira]]
[[ru:Горный хребет]]
[[sah:Сис]]
[[sk:Pohorie]]
[[sl:Gorovje]]
[[sv:Bergskedja]]
[[th:เทือกเขา]]
[[tl:Bulubundukin]]
[[uk:Гірський хребет]]
[[ur:پہاڑی سلسلہ]]
[[vi:Dãy núi]]
[[zh:山脉]]

Sayfanın 15.39, 25 Aralık 2010 tarihindeki hâli

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan görülen şekliyle Himalayalar

Sıradağ birçok dağ'ın birleşmesiyle oluşan dağ topluluğudur. Bir sıradağı diğerinden ırmaklar ve ona benzer olaylar ayırır. Ayını sıradağ içinde bulunan bazı dağlar diğerlerinden farklı jeolojik özelikllere sahiptir; farklı bir orijinde (başlangıç noktası) de bulunabilmektedirler, örneğin volkanlar, dağlar veya kıvrım dağlarını yükseltileri bu yüzden, farklı kaya çeşitlerinden oluşabilmekterdir. Yanardağ magmanın yer içinden yüzeye çıktığı veya geçmişte çıkmış olduğu, genellikle koni biçiminde tepesinde bir püsküreme ağzı bulunan dağ, volkan.