Coğrafya (Strabon): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Sp1dey (mesaj | katkılar)
k →‎top: Noktalama dz.
YBot (mesaj | katkılar)
Otorite kontrolü şablonu eklendi
11. satır: 11. satır:
== Kaynakça ==
== Kaynakça ==
{{kaynakça}}
{{kaynakça}}

{{Otorite kontrolü}}


[[Kategori:1. yüzyıl kitapları]]
[[Kategori:1. yüzyıl kitapları]]

Sayfanın 18.40, 2 Mart 2021 tarihindeki hâli

Coğrafya'nın Fransa'da 1620 yılında basılan nüshası

Coğrafya (antik yunanca: Γεωγραφικά-Geōgraphika), Yunan coğrafyacı Strabon'un (MÖ 64-MS 24) yazdığı, ilkçağın önemli coğrafya kitabıdır[1].

İlkçağın en önemli coğrafyacılarından biri olan Strabon ömrü boyunca iki eser yazmıştır. Bunlardan biri Tarih Notları, diğeri Coğrafya'dır. Tarih Notları günümüze ulaşamamıştır.

Coğrafya 17 ciltten oluşan bir coğrafya ansiklopedisidir. Küçük bazı eksikliklerle eser bütün ciltleriyle günümüze ulaşmıştır. Strabon 56-57 yaşlarında iken MS 7 yılında ilk kez yayınlanmıştır[1].

Coğrafya kitabında ilk ciltte coğrafyanın felsefesinden bahsedilir. Diğer ciltlerde bilinen kıtalar, Afrika, Asya ve Avrupa'daki yerleşim yerleri ile ilgili bilgiler yer alır. Türkiye ile ilgili kısımları Antik Anadolu Coğrafyası adıyla Türkçeye çevrilmiş, tamamı tercüme edilmemiştir[1].

Coğrafya'da ciltlerde şu alanlar anlatılmıştır: 1. ve 2. cilt tarih felsefesi, 3. cilt İspanya, 4. cilt İngiltere, 5. ve 6. cilt İtalya, 7. cilt kuzey Avrupa, 8., 9. ve 10. ciltler Yunanistan ve adalar, 11. ve 16. kitaplar arası Asya, 17. cilt Afrika.

Kaynakça

  1. ^ a b c KARAKAŞ ÖZÜR, Yrd. Doç. Dr. Nazan (2015). "STRABO'NUN COĞRAFYASI". dergipark.gov.tr. 16 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2017.