Yardım:Dipnotlar: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Aybeg (mesaj | katkılar)
k 88.242.196.234 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Cenk Çetin tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
Etiket: Geri döndürme
9. satır: 9. satır:
===Bir kaynağın bir kere dipnot olarak belirtilmesi===
===Bir kaynağın bir kere dipnot olarak belirtilmesi===


Maddenin içinde alıntı ya da kaynağın belirtileceği yere dipnot bilgisini şöyle girin:
Hayatın Anlamı = 42

Peki neden 42? Yazar Douglas Adams’ın "Otostopçunun Galaksi Rehberi" konseptini BBC Radyosu’na sunduğu 1977 yılından beri tam 42 yıldır bu soru var eseri dinleyenlerin, okuyanların aklında... Neden 42?

Douglas Adams’ın Romanında farklı bir ırk olduğundan bahsediliyor ve bu ırk'tan en zeki iki kişiyi seçiyorlar...

Hayatın anlamı üzerine çok kafa yoran bu kişiler “Derin Düşünce” adını verdikleri bu süper bilgisayardan cevap istiyorlar.

Konuşmalar;

EN ZEKİ KİŞİLER:Ey Derin Düşünce... bize cevabını söylemeni istiyoruz

DERİN DÜŞÜNCE: Neyin cevabını ?

EN ZEKİ KİŞİLER:Hayatın, Evren’in, her şeyin cevabını.


Bir cevap bekliyorlar. Bakın burası önemli. Basit bir cevap. Hayatın, evrenin ve her şeyin cevabını… Peki bilgisayar -Derin Düşünce- onlara ne cevap veriyor.

DERİN DÜŞÜNCE:Biraz Düşünmek Zorunda Kalacağım. Yedi buçuk milyon yıl sonra yine gelin


Derin Düşünce gibi bir süper bilgisayar bile basit bir cevap için 7,5 milyon yıl süreye ihtiyaç duyuyor. Çünkü basitlik, karmaşıklığın son noktasıdır. Az çoktan fazladır.


Neyse aradan 7,5 milyon yıl geçiyor. Bu hiperzeki varlıklardan oluşan ırk konuyu unutmuyor. Cevabın verileceği o büyük gün geldiğinde meydanları coşkuyla dolduruyorlar.

EN ZEKİ KİŞİLER:Derin Düşünce, acaba sende…

DERİN DÜŞÜNCE:İstediğiniz cevap mı? Evet var, ama pek hoşunuza gitmeyecek.



Evet süper bilgisayar “bundan gerçekten hiç hoşlanmayacaksınız” der. O nihai sorunun cevabı…


DERİN DÜŞÜNCE: Nihai Soru’nun cevabı… …hayatın, Evren’in ve her şeyin… ...cevabı... -42-


Evet işte tam olarak bu şekilde doğdu bu modern 42 miti. Eminim pek çoğunuz cevabı öğrenmeye gelen o hiperzeki varlıklar gibi bir hayal kırıklığına uğradınız. Tatmin edici bir cevap değil bu. 7,5 milyon yıl bekledikten sonra ulaşmak isteyeceğiniz türden bir şeye benzemiyor. Yoksa üzerinde yeterince düşünmediğimiz için mi? Acaba biz de “derin düşünce” gibi 7,5 milyon yıl değil ama 7,5 yıl üzerinde düşünsek bir anlam bulabilir miyiz bu sayıda?


Sonra yazarın aklına nereden gelmiş tüm bunlar? Douglas Adams gençliğinde Londra’dan kalkıp İstanbul’a doğru yola çıkmış. “Genciz daha dünyayı gezelim görelim” düşüncesiyle. Sırt çantasına da bir gezi rehberi atmış. Kitabın adı: “Otostopçunun Avrupa Rehberi.” Bak bak bak  Yolculuğu sırasında Alp Dağları’nda mola vermiş. O gece bir gökyüzüne bakmış, bir de elindeki kitaba. Yukarıdakilerin aşağıdakilerden daha çekici olduğuna karar vermiş. Aşağıdakilerin bir rehberi varsa, yukarıdakilerin neden olmasın? “Otostopçunun Galaksi Rehberi” fikri işte böyle ortaya çıkmış. Önce bir radyo tiyatrosu olarak yazmış. Sonra da roman olarak yayımlamış.


Peki neden 42? Yazar Douglas Adams’ın bu konsepti BBC Radyosu’na sunduğu 1977 yılından beri tam 42 yıldır bu soru var eseri dinleyenlerin, okuyanların aklında… Neden 42?


DOUGLAS ADAMS'IN KENDİ AĞZINDAN CEVABI CEVABI :

Bir sabah işine giderken o da bunu düşünüyormuş. Acaba “derin düşünce” bilgisayarı, o hiperzeki varlıklara ne cevap versin. Uzun uzun düşündükten sonra hiçbir anlamı olmayan bir sayı olmasına karar vermiş. Kısa, akılda kalıcı ve tamamen rastgele bir sayı. Aynen şöyle diyor:  ''“Masama oturdum, boş gözlerle bahçeye baktım ve 42 olsun dedim.”''






KAYNAK:http://barisozcan.com/42nin-gizemi/ //// https://www.youtube.com/watch?time_continue=16&v=uM69OaS3d1g&feature=emb_title

<br />




:<code><nowiki><ref>Sezer Tansuğ, ''Türk Resminde Yeni Dönem'', 2. basım, [[Remzi Kitabevi]], 1990.</ref></nowiki></code>


Dipnotun içine viki yazılımının izin verdiği formatı ve bağlantıları girebilirsiniz. Dipnotlar, eğer maddenin altında <nowiki><references/></nowiki> kodu varsa görünür olacaktır.


===Dipnotlar listesinin oluşturulması===
===Dipnotlar listesinin oluşturulması===

Sayfanın 16.47, 16 Ocak 2020 tarihindeki hâli

Bu sayfa sıralı dipnotların, <ref>,</ref> ile <references/> veya {{Kaynakça}} kodları kullanarak nasıl oluşturulacağını anlatır. Bu yöntem birçok durum için en iyi dipnot yaratma yöntemidir.

Kaynak gösterme gerekliliği ve seçimi hakkındaki politika ve yönergeler için bakınız; Vikipedi:Doğrulanabilirlik, ve Vikipedi:Kaynak gösterme.

Dipnotları eklemek için

Bir kaynağın bir kere dipnot olarak belirtilmesi

Maddenin içinde alıntı ya da kaynağın belirtileceği yere dipnot bilgisini şöyle girin:

<ref>Sezer Tansuğ, ''Türk Resminde Yeni Dönem'', 2. basım, [[Remzi Kitabevi]], 1990.</ref>

Dipnotun içine viki yazılımının izin verdiği formatı ve bağlantıları girebilirsiniz. Dipnotlar, eğer maddenin altında <references/> kodu varsa görünür olacaktır.

Dipnotlar listesinin oluşturulması

Dipnotların madde içinde görülmesini istediğiniz yere (genellikle maddenin sonunda Notlar ya da Dipnotlar bölümünde), şu kodu ekleyin:

<references/>

{{Kaynakça}} şablonu da kullanılabilir.

Aynı kaynağın birkaç yerde dipnot olarak verilmesi

Aynı kaynağı birkaç yerde dipnot olarak göstermek için <ref> kodunun name parametresini kullanarak tanımlama yapın.

Dipnot gösterilen yerlerden birisinde (ilk olarak dipnot verilen yeri seçmek mantıklıdır), dipnotu şöyle giriniz:

<ref name="Felsefe">İsmail Tunalı, ''Felsefenin Işığında Modern Resim'', 3. basım, [[Remzi Kitabevi]], 1989.</ref>

Diğer dipnot girilecek yerlere şu kodu girin:

<ref name="Felsefe"/>

Bazı kurallara uymak kaydıyla istediğiniz dipnot adını seçmekte serbestsiniz. Dipnot adı kodun içeriğinde kalır ve sayfada görünmez. Dipnot adları tamsayı olamaz ve büyük/küçük harfe duyarlıdır. Tırnak işaretleri, grup adı boşluk, noktalama işaretleri ya da başka bir işaret içermiyorsa opsiyoneldir. Dipnot adları ve gruplar basit tutulmalı ve standart Türk alfabesi ile rakamlarla sınırlı tutulmalıdır.

Dipnotları farklı listelerde vermek için

Bazen açıklayıcı notları dipnotlardan ayırmak ya da metnin içinde geçen dipnotlar ile tablolar ile kutucukların kaynaklarını ayrıca listelemek yararlı olabilir. Bunu sağlamak için "group" parametresi kullanılır:

Metnin bu kısmı açıklama gerektiriyor,<ref group="not">Alıntıdan ayrı olarak listelenir</ref> burada da alıntının tamamı dipnot olarak gösterilir.<ref>Alıntı.</ref>

;Notlar
<references group="not"/>

;Dipnotlar
{{Kaynakça|close=1}}

Metnin bu kısmı açıklama gerektiriyor,[not 1] burada da alıntının tamamı dipnot olarak gösterilir.[1]

Notlar
  1. ^ Alıntıdan ayrı olarak listelenir
Dipnotlar
  1. ^ Alıntı.

Bu durumda dipnotların bağlantı içermediklerine dikkat ediniz.

Dipnotlar ayrıca her bölümün sonunda {{Kaynakça}} şablonunu "close" parametresi kullanılarak gösterilebilir.

Dipnotu belirtmek için şablon kullanımı

Bazı şablonlar, örneğin genel kullanım için {{kaynak}}, ya da daha özel kullanımlar için {{kitap kaynağı}}, {{web kaynağı}}, vd. <ref> and </ref> kodu arasında yer alan dipnot metnini yapılandırmak için mevcuttur. Bu şablonlar Kategori:Kaynak gösterme şablonları kategorisinde listelenmiştir. Biçem tutarlılığı açısından kullanılan bu şablonların kullanımı opsiyoneldir.

Eksik dipnotlar için

Bir kaynak gösterilmesini istediğiniz durumda, metin içinde <ref> kodunun olması gereken yere {{kaynak belirt}} şablonunu koyabilirsiniz.

Eğer birçok yerde kaynak ya da alıntı belirtilmesi gerekiyorsa, metnin içinde birçok yere kaynak belirt şablonunu girmek yerine Kategori:İçerikle ilgili uyarı şablonları kategorisinden uygun bir şablon seçerek maddeyi etiketleme yoluna gitmeyi düşünmeniz önerilir.

Dipnotlar neye benzer?

Ana metin içinde yer alan <ref> kodu kendinden sıralı dipnot sayılarına dönüşür:

Türk Resminde Yeni Dönem için tek dipnot.[1] Felsefenin Işığında Modern Resim için ilk dipnot.[2] Felsefenin Işığında Modern Resim için ikinci dipnot ve bağlantılı başka bir kitap için dipnot[2][3] Kaynak gerektiren bir ifade.[kaynak belirtilmeli] Sanatın Öyküsü için tek dipnot.[4] Ve Felsefenin Işığında Modern Resim için üçüncü dipnot.[2]

Sayılı dipnot işaretine tıklandığında doğrudan dipnotun metninin yazılı olduğu yere gidilir.

<references/> kodu ilgili dipnot sayılarını da gösterecek şekilde dipnot metinlerini açarak gösterir:

  1. ^ Sezer Tansuğ, Türk Resminde Yeni Dönem, 2. basım, Remzi Kitabevi, 1990.
  2. ^ a b c İsmail Tunalı, Felsefenin Işığında Modern Resim, 3. basım, Remzi Kitabevi, 1989.
  3. ^ Norbert Lynton, Modern Sanatın Öyküsü, 2. basım, Remzi Kitabevi, 1991, çeviri: Cevat Çapan, Sadi Öziş
  4. ^ E.H. Gombrich, Sanatın Öyküsü, 3. basım, Remzi Kitabevi, 1986, çeviri: Bedrettin Cömert.

Tek dipnotlar için sayının yanında bulunan (^) işaretine basıldığında ana metinde dipnotun geçtiği yere gidilir. Çoklu dipnotlar için ana metine gidilecek yerler harflerle gösterilir (a, b, c gibi). Bu harflere bastığınızda metinde ilgili dipnotun geçtiği yere gidilir.

Ayrıca bakınız