Divan sazı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Aditdigo (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
'''Divan sazı''', [[bağlama]] ailesi içinde büyük boy bir bağlama türüdür.
'''Divan sazı''', [[bağlama]] ailesi içinde büyük boy bir bağlama türüdür.


Tekne boyu 48-52 cm, sap boyu 65-66 cm, [[tel]] uzunluğu 104-106 [[cm]]. dir. Alta iki 0.30 [[mm]], ortaya bir tane 0.20 ve bir tane kalın sırma, üste ise bir tane 0.30 mm ve bir tane kalın [[bam teli]] takılır. Bağlamadan 5 ses pese [[akort]]lanır. [[Tambur]]u andıran tok ve mistik bir sesi vardır. [[Uzun hava]] açılışlarında kullanılmaya çok uygun bir sazdır.
Tekne boyu 48-52 cm, sap boyu 65-66 cm, [[tel]] uzunluğu 104-106 [[cm]]. dir. Alta iki 0.30 [[mm]], ortaya bir tane 0.20 ve bir tane kalın sırma, üste ise bir tane 0.30 mm ve bir tane kalın [[bam teli]] takılır. Bağlamadan 5 ses pese [[akort]]lanır. [[Tanbur]]u andıran tok ve mistik bir sesi vardır. [[Uzun hava]] açılışlarında kullanılmaya çok uygun bir sazdır.


[[TRT]] sanatçıları [[Ali Ekber Çiçek]], [[Neşet Ertaş]], [[Mehmet Erenler]] ve Mustafa Günaydın bu sazla özdeşleşmiş isimlerdir. [[Orhan Gencebay]] da daha küçük boyda bir türünü kullanmaktadır.
[[TRT]] sanatçıları [[Ali Ekber Çiçek]], [[Mehmet Erenler]] ve Mustafa Günaydın bu sazla özdeşleşmiş isimlerdir. [[Orhan Gencebay]] da daha küçük boyda bir türünü kullanmaktadır.


[[Kategori:Bağlama ailesi]]
[[Kategori:Bağlama ailesi]]

Sayfanın 19.14, 9 Eylül 2013 tarihindeki hâli

Divan sazı, bağlama ailesi içinde büyük boy bir bağlama türüdür.

Tekne boyu 48-52 cm, sap boyu 65-66 cm, tel uzunluğu 104-106 cm. dir. Alta iki 0.30 mm, ortaya bir tane 0.20 ve bir tane kalın sırma, üste ise bir tane 0.30 mm ve bir tane kalın bam teli takılır. Bağlamadan 5 ses pese akortlanır. Tanburu andıran tok ve mistik bir sesi vardır. Uzun hava açılışlarında kullanılmaya çok uygun bir sazdır.

TRT sanatçıları Ali Ekber Çiçek, Mehmet Erenler ve Mustafa Günaydın bu sazla özdeşleşmiş isimlerdir. Orhan Gencebay da daha küçük boyda bir türünü kullanmaktadır.