İçeriğe atla

Kullanıcı mesaj:Dr. Coal

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
09.22, 22 Ekim 2023 tarihinde Dr. Coal (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 30416881 numaralı sürüm (→‎Merhaba.: Anlatım dz.)

Son yorum: Dr. Coal tarafından 8 ay önce Merhaba. başlığına

Selam

merhaba hocam 2 senedir girmiyorum buralara en son girdigimde sigara icmiyordum ve hayatımda çok şey degisti olgunlastim sacma sapan sayfalar eklemem gerektigini farkettim beni hatirlamazsinizda gereksiz sayfalarla cok basinizi agritmistim ben unutmam, neydi ya malum soz iyi vikiler :) Vikimaw (mesaj) 18.28, 20 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla

Merhaba Vikimaw. Gerçekten de aradan bir ömür geçmiş gibi. Yazılım çalışmalarınız yolunda gidiyordur umarım. Selamlar. Dr. Coalmesaj 18.31, 20 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla
İyi gidiyor çok şükür, çok özlemişim burda zaman geçirmeyi. Merak ettiğim kullanıcı adımı tekrar değiştirme şansım var mı? Vikimaw (mesaj) 18.33, 20 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla
Şuradan talep iletebilirsiniz Vikimaw. Yeniden hoşgeldiniz, iyi çalışmalar. Dr. Coalmesaj 18.35, 20 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla
Sağolun, iyi çalışmalar. Vikimaw (mesaj) 18.35, 20 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla

Merhaba.

Sizin yetkili olduğunuz belli ama bizim konu tartışmaya açık değil mi sizce de? Mesela "kimi haber siteleri tıklanma için hevesle paylaşmış" demişssiniz. Burada hangi haber sitesinin herhangi bir konuda hevesini, art niyetini mi tartışmalıyız? Ayrıca maddeyi yazarken engellenmek bende öfke yarattı bunu kabul ediyorum. Siz bunu engelleyince zaten taraflı davrandığımı varsayıyorsunuz gibi geldi. Ayrıca Trendyol'un cevabını da ekledim. Ama gerçekten bu alt başlığın açılmasına izin verilmezse başkaları nasıl katkı yapacak? Ya da mesela hangi haberle kabul edilebilir hangileri kabul edilemez? Wikipedia'daki bilgi akışını önemsiyorum ki zaten bu eklemyi yapmak istedim. Epoxe (mesaj) 07.30, 22 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla

Merhaba Epoxe. Cümle cümle yanıtlayayım.
  • Mevzu yetkiyle ilgili değil. Her konu tartışmaya açık. Ne var ki benim bu geri almaya yazdığım değişiklik özetine ("Gerekçe: Verilen yanıta dair bilgi verilmemesi taraflı bir tutum olur, ki ansiklopedik bir konu gibi de görünmüyor.") hiç dikkat etmeden ya da dikkat ettiyseniz dahi bu özete hiçbir şekilde atıfta bulunmadan, örneğin size göre benim niçin yanlış bir şey yaptığımı düşündüğünüzü ifade dahi etmeden tartışma sayfasında yazdığınız ("Trendyol boykot tartışmaları alt başlığı kasıtlı olarak engellenmektedir."), bende tartışmaya ve anlaşmaya açık olduğunuz izlenimi uyandırmadı.
Yeri gelmişken, oluşturduğunuz şikayetteki "Üstelik kendisi yapıcı olmak yerine bu sayfaya şikayette bulunabileceğimi belirtmiştir." sözünüze de böylece yanıt vereyim: Karşımdaki kullanıcı herhangi bir şekilde tartışmaya açık görünmeyip bir de kötü niyet iddia veya imasında bulunursa, ki yukarıda yer verdiğim tartışma sayfası mesajınız böyle bir ima içeriyordu, yalnızca bir kez açıklama yapıp karşımdaki kullanıcının tatmin olmaması olasılığına karşı şikayet prosedürünü gösteriyorum. Zira ifade ettiğim gibi, ortada tartışarak elde edilecek bir fayda görünmüyor o noktada.
  • Kimi haber sitelerinin tıklanma için hevesle paylaşmış olması konusunda ise şöyle bir örnek vereyim: Bilmiyorum rastladınız mı, bazen "Ünlü oyuncunun yeni görüntüsü sosyal medyada gündem oldu!" benzeri haberler çıkıyor. Ne var ki biz bu bilgi ve içerikleri, ilgili oyuncunun maddesine "Ekim 2023'teki görüntüsüyle sosyal medyada gündem olmuştur.[1]" benzeri bir biçimde aktarmıyoruz. Niçin? Çünkü bilginin kendisi ansiklopedik değil. Bu bağlamda hangi bilginin ansiklopedik olduğu da, kaynakların niteliği de pekala tartışılabilir ve genelde sağduyu ve uzlaşı ile bir çözüm bulunur. Bugün herhangi bir alan adı satın alıp bir internet sitesi kurmak zor değil. O yüzden hangi kaynağın, neyi, neden, nasıl ele aldığı elbette önemli. Gelgelelim, bir önceki maddede ifade ettiğim üzere böylesi bir tartışma zemini görmedim. Nihayetinde, tartışma sayfasına yazdığınız da buna ilişkin değildi. Yine de, hâlâ bu bilginin ansiklopedik bir nitelik taşıdığı kanaatinde değilim fakat zamanla bunun değişebileceği olasılığını da gözardı etmiyorum. Bugün, mevcut kaynaklar çerçevesinde görüşüm bu yöndedir.
  • Maddeyi yazarken "engellenmiş" değilsiniz. Dilerseniz aynı değişikliği tekrarlarsınız, ben de incelemesi için bir başka devriyeye bırakırım. Eğer tüm bu süreçten önce de değişikliği tekrar etseydiniz, yine aynısını yapardım. Zira yanılıyor olabilirim; ben kendi fikrimin %100 doğru, tartışılmaz ya da kutsal söz olduğu kanaatinde değilim kesinlikle.
  • Taraflılık bir anlamda bıçak sırtı bir konu. Bazen bile isteye taraflı olunur, bazen bilinç dışı süreçler dolayısıyla, bazen de dikkatsizlikle. Bu esas olarak eklediğiniz içerik veya daha genel bir deyişle, yaptığınız değişiklikle ilgili. Trendyol'un cevabını da eklediğinizi söylemişsiniz fakat daha önce yer verdiğim şu değişikliğe göre eklememişsiniz: En yalın biçimiyle oluşturduğunuz alt başlığı burada görebilirsiniz.
  • Eklediğiniz içeriği bir başkası ansiklopedik bulur veya bulmaz, bunu bilemem elbet, fakat "Bu alt başlığın açılmasına izin verilmezse başkaları nasıl katkı yapacak?" sorunuzu aşırı indirgemeci bulduğumu ifade etmeliyim. Öncelikle bu bir "izin verme veya vermeme" konusu değil. Diğer yandan burada her gün binlerce değişiklik yapılırken, bunların önemli bir kısmı da geri alınıyor. Vikipedi'ye 14,5 yıl önce üye olmuşum ve 69.360 değişikliğim var ama benim de geri alınan değişikliğim oluyor, olacaktır da. Önemli olan bu değil. Belki şevkinizin kırıldığını hissettiniz, bunu anlarım, fakat kimsenin şevki kırılmasın diye her değişikliğin herkesçe kabul edilebilir olamayacağını da siz anlayacaksınızdır.
  • Hangi bilginin ansiklopedik olup hangisinin olmadığı da kimi konularda sıkça tartışılır. Bu da aslında yine yukarıda sözünü ettiğim türden bir "sağduyu ve uzlaşı" konusu. Muhtemelen sizin eklediğiniz içeriğe ilişkin olarak sizin görüşünüzü savunan da olacaktır, benim görüşümü makul bulan da. Bu sorunun, yani neyin ansiklopedik veya neyin kabul edilebilir olduğuna dair hem burada geçirdiğiniz sürede edindiğiniz tecrübe ve gözlemleriniz hem de muhtemelen dünya görüşünüz yol gösterici olacaktır. Eğer olmazsa, benim gibi başka kullanıcılar araya girip bugün olduğu gibi süreçler işleteceklerdir. O nedenle değişikliğinizin geri alınması veya değiştirilmesi, tıpkı sürüm kontrolünden geçmesi kadar Vikipedi'nin rutinidir.
  • Son olarak, Vikipedi'yi muhtemelen önemsiyorsunuzdur ki buradasınız. Tıpkı tartışma sayfasına yazdıklarınızı yanıtladıktan sonra mesaj sayfanızda dediğim gibi, tekrar hoşgeldiniz. İyi çalışmalar.
Dr. Coalmesaj 09.13, 22 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla