NASCAR: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
7500 (mesaj | katkılar)
7500 (mesaj | katkılar)
30. satır: 30. satır:


==== Toyota ====
==== Toyota ====
[[2004]]’te ilk olarak Kamyonet yarışlarına katılmıştır. Toyota Camry modelini kullanmaktadır. Toyota kullanan takımlar; Michael Waltrip Racing, Germain Racing, Bill Davis Racing, Team Red Bull. Joe Gibbs Racing ve Hall of Fame takımları da [[CoT]] ların performansından etkilenerek 2008’de Toyota’ya geçecektir.
Nascar serilerine katılımı [[2004]] itibari ile ilk olarak Kamyonet yarışlarında olmuştur. Nascar Nextel kupasına (Şimdiki adı Nascar Sprint kupası) Toyota Camry modeli ile giriş yapmışlardır. Toyota kullanan takımlar; Michael Waltrip Racing, Germain Racing, Bill Davis Racing, Team Red Bull.
<br />
<br />



Sayfanın 08.55, 2 Eylül 2009 tarihindeki hâli

Dosya:174px-NASCAR.svg.png
NASCAR

NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing), Kuzey Amerikaya özgü motorsporu dallarından biridir. NASCAR yarışları oval pistlerde 200 ile 500 mil üzerinden 43 aracın katılımıyla yapılır. Diğer motorsporlarının aksine NASCAR’da geçişler çok daha fazla olduğundan yarışta birçok kez lider değişir. Amerika Birleşik Devletlerinde Amerikan futbolundan sonra en çok izlenen spor dalıdır.

Nascar serileri

NASCAR’da üç farklı seri vardır;

Nascar Sprint Kupası Serisi

NASCAR’ın en prestijli serisidir. 43 pilot, 36 yarış boyunca mücadele eder, son 10 yarışta Chase for The Sprint Cup devreye girer.

Nascar Nationwide Serisi

Nationwide, Sprint Kupası'nın alt serisidir. Genellikle Sprint Kupasında yarışmak isteyen acemiler burada takımlar tarafından denenir ve tecrübe kazanır. 43 pilot, 36 yarış vardır. Ancak Chase yoktur.

Nascar Craftsman Kamyonet Serisi

Kamyonetlerinin yarıştığı bu seride 36 pilot yarışır. Bazıları NASCAR’a yeni başlayan acemiler, bazıları ise deneyimli pilotlardır. Chase yoktur. 2009 yılından itibaren serinin yeni isim sponsoru Camping World olacaktır.

Matt Crafton'ın kamyoneti


Markalar

Chevrolet

NASCAR’ın en çok yarış kazanan markasıdır. Chevrolet önceleri Monte Carlo SS modeli kullanılmasına rağmen 2008 itibari ile Impala SS’e geçilmiştir. Chevrolet kullanan takımlardan bazıları; Dale Earnhardt Incorporated, Morgan-McClure Motorsports, Hendrick Motorsports, Richard Childress Racing, Phoenix Racing, Kirk Shelmerdine Racing, Haas CNC Racing, Furniture Row Racing. 

Dodge

Richard Petty 200 galibiyet ve 7 Dünya şampiyonluğu ile Dodge’u ön plana çıkarmıştır. Dodge kullanan takımlar; Penske Racing South, Ash Motorsports, Gillett Evernham Motorsports, Front Row Motorsports, Chip Ganassi Racing, Petty Enterprises, BAM Racing, E&M Motorsports.

Ford

Önceleri Ford Taurus modelini kullanılmakta olan takımlar, 2008 itibari ile Ford Fusion Sedan modelini kullanmaktadır. Ford kullanan takımlar; Roush Fenway Racing, Robby Gordon Motorsports, Wood Brothers/JTG Racing, Robert Yates Racing.

Toyota

Nascar serilerine katılımı 2004 itibari ile ilk olarak Kamyonet yarışlarında olmuştur. Nascar Nextel kupasına (Şimdiki adı Nascar Sprint kupası) Toyota Camry modeli ile giriş yapmışlardır. Toyota kullanan takımlar; Michael Waltrip Racing, Germain Racing, Bill Davis Racing, Team Red Bull.

Önemli bazı pilotlar

Richard Petty (King Richard)

Richard Petty

1975’ten öncesi de dahil olmak üzere resmi olmayarak Nascar’ın en çok kazanan pilotudur. 43 numaralı STP sponsorlu efsane Dodge’u ile tam 200 yarış kazanmıştır. Tam 7 şampiyonluğu vardır. En son 1992’de Atlanta’da yarışmıştır. Şu anda 72 yaşında olmasına rağmen Nascar’ı bırakmamıştır. Petty Enterprises takımını kurmuştur. Şu anda hala başında kendisi vardır. Ayrıca şu anda yarışmakta olan oğlu Kyle Petty’ye de destek vermektedir.

Dale Earnhardt Sr. (The Intimidator)

Dale Earnhardt

76 yarış ve 7 şampiyonluk kazanmıştır. Chevrolet’nin en çok kazanan pilotudur. 3 numaralı Goodwrench Chevrolet’sinde yarışmıştır. Jeff Gordon ile mücadeleleri çok ünlüdür. 2000 yılında oğlu Dale Earnhardt Jr. Da yarışmaya başlamıştır. Ancak 2001’in daha ilk yarışında son turda Ken Schrader ile bir kaza yaparak hayatını kaybetmiştir. O yarışı en iyi dostu Michael Waltrip kazanmış ve oğlu Jr. ikinci olmuştur. Büyük bir sevinç yaşamışlardır ancak yarıştan birkaç saat sonra gelen Dale Earnhardt’ın ölüm haberi bütün Amerika’yı üzmüştür. Amerika’lıların ona saygısı sonsuzdur. Bu nedenle 3 numara bir daha hiç kullanılmamış ve kullanılmayacaktır.

Jeff Gordon

Şu anda yarışanlar arasından en çok kazanan pilottur. 1992’de aynı zamanda Richard Petty’nin son yarışı olan Atlanta’da başlamıştır. 1993’te ilk kez full-sezon yarışmıştır. 1994’te Lowe’s Motor Speedway’de ilk şampiyonluğunu kazanmış, o dönemde Dale Earnahrdt ile mücadeleleri çok heyecanlı geçmiştir. 1995, 1997, 1998 ve 2001 yıllarında şampiyon olmuştur. Bir aradan sonra şu anda da şampiyonluğu zorlamaktadır. 24 numaralı DuPont Chevrolet’iyle başlamış, hala da o aracı kullanmaktadır. Sevenleri olduğu kadar nefret edenleri vardır. Aracının teması ilk başladığında gay bayrağıyla benzerlik gösterdiği ve Allah’a inanmadığını söylemesi ve bunları saçma bulması ile birçok insanı kendinden uzaklaştırmıştır. Ancak son yıllarda aracının temasının bunlarla alakası olmadığını söyleyerek değiştirmiştir. Ayrıca birkaç yıl önce Allah’ı kabul etmiş, her zaman dua ettiğini söylemiş, önce yaptıklarına tövbe edince halkın sevgisini kazanmıştır. Şu anda ilk başladığından tam tersi olarak çok hassas, dürüst bir olmuştur. Karakteri tamamıyla değişmiştir. Ayrıca Nascar’daki başarısı da geri gelmiştir. Şu anda en çok sevilen ve takdir edilen pilotlardan biridir.

Bill Elliott

Bill Elliott

1975’te başlamış ve 44 yarış kazanmıştır. Buna rağmen sadece 1988 şampiyonluğunu kazanmıştır. Birçok kez takım değiştirdiğinden istikrarlı bir dönemi yoktur. Bir dönemde çok kazanırken, bir dönemde kaybolmuştur. Şu anda hala yarışmaktadır. Birkaç yıl daha yarışırsa Nascar’ın en çok yıl yarışan pilotu olabilir.

Ricky Rudd (The Rooster)

Ricky Rudd

1975’te başlamış ve hiçbir yarış atlamadan bütün yarışlara katılmıştır. NASCAR’ın en çok start alan ikinci pilotudur. Şu anda 900’e yakın startı vardır ve hala yarışmaktadır. Ancak 2008 için emekli olma kararı almıştır. 29 polü ve 23 galibiyeti vardır. Şampiyonluğu yoktur çünkü 23 galibiyeti bir-iki olmak üzere 32 yıla paylaştırmıştır. Bir yılda üç yarış kazandığı sezon yoktur. En son 2002’de kazanmıştır.

Tony Stewart

Tony Stewart

Son yılların en çok tanınan pilotudur. 1999’da başlamıştır. 2002’de 20 numaralı Pontiac’ıyle Pontiac’a çok anlamlı bir şampiyonluk kazandırmıştır. 2005’te de yine 20 numara Home Depot aracıyla, ancak bu sefer Chevrolet ile şampiyon olmuştur. Bu sezon yine şampiyonayı kovalamaktadır. Seneye yine aynı aracı Toyota’ya taşıyacaktır. Eğer onda da şampiyon olursa, üç farklı arabayla şampiyon olan ilk pilot olabilir. Şu anda 32 galibiyeti ve 2 şampiyonluğu vardır. Çok sempatik ve rahat karakteriyle tanınır. Ancak sinirlendiği zaman nerede olursa olsun birilerinin ağzını burnunu dağıtabilir.

Chase for The Sprint Cup

Chase, 2004’te ortaya çıkmıştır. Nascar’ın heyecanlı olması için son 10 yarışta 12 pilotun puanları eşitlenir ve şampiyona yeniden başlar. Sondan 11. Yarış olan Richmond’dan sonra en çok puan alan 12 pilotun puanları eşitlenir, pilotların kazandığı her yarış için 10 puan verilir ve bu pilotların hepsinin şampiyon olma ihtimali doğar.2004’te Dale Earnhardt Jr. Sezonu domine etmiş ve ilk şampiyonluğuna doğru giderken, Chase başladığında Kurt Busch 10 yarışta düzenli puan alarak şampiyon olmuştur. 2005’te Chase’in ne kadar heyecanlı olduğu net olarak görülmüştür. Şampiyonluk son yarışa kalmış, Tony Stewart şampiyon olmuş, iki takım arkadaşı Greg Biffle ve yeni başlayan Carl Edwards aynı puanı alarak Stewart’ın sadece 35 puan gerisinde şampiyonluğu kaçırmıştır. 2006’da yine Matt Kenseth’in lider götürdüğü şampiyonluğu chase ile Jimmie Johnson kazanmıştır.

2007 NASCAR Nextel Kupası Serisi

2007’de çok heyecanlı bir sezon geçmektedir. Pontiac’ların bırakmasından yıllar sonra ilk defa dördüncü marka, Toyota gelmiştir. Ayrıca birçok pilotun şampiyonluk iddiaları vardır. Şu anda 36 yarışlık takvimin 32 yarışı tamamlanmıştır. Jeff Gordon 2001’den sonra beşinci şampiyonluğunu kovalamaktadır. 

2007 NASCAR Nextel Kupası takvimi ve sonuçları

  • 18 Şubat Daytona 500
    Daytona International Speedway
    Daytona International Speedway
    Kevin Harvick
    David Gilliland
    *25 Şubat Auto Club 500
    California Speedway
    California Speedway
    Matt Kenseth
    Jeff Gordon
    *11 Mart UAW-DaimlerChrysler 400
    Las Vegas Motor Speedway
    Jimmie Johnson
    Kasey Kahne
    *18 Mart Kobalt Tools 500
    Atlanta Motor Speedway
    Jimmie Johnson
    Ryan Newman
    *25 Mart Food City 500
    Bristol Motor Speedway
    Kyle Busch
    Jeff Gordon
    *1 Nisan Goody's Cool Orange 500
    Martinsville Speedway
    Martinsville Speedway
    Jimmie Johnson
    Denny Hamlin
    *15 Nisan Samsung 500
    Texas Speedway
    Texas Motor Speedway
    Jeff Burton
    Jeff Gordon
    *21 Nisan Subway Fresh Fit 500
    Phoenix International Raceway
    Jeff Gordon
    Jeff Gordon
    *29 Nisan Aaron's 499
    Talladega Super Speedway
    Talladega Superspeedway
    Jeff Gordon
    Jeff Gordon
    *6 Mayıs Crown Royal Presents The Jim Stewart 400
    Richmond International Raceway
    Jimmie Johnson
    Jeff Gordon
    *13 Mayıs Dodge Avenger 500
    Darlington Raceway
    Jeff Gordon
    Clint Bowyer
    *27 Mayıs Coca-Cola 600
    Lowe's Motor Speedway
    Lowe's Motor Speedway
    Casey Mears
    Ryan Newman
    *4 Haziran Autism Speaks 400 presented by Visa
    Dover International Speedway
    Martin Truex Jr.
    Ryan Newman
    *10 Haziran Pocono 500
    Pocono Raceway
    Jeff Gordon
    Ryan Newman
    *17 Haziran Citizens Bank 400
    Michigan International Speedway
    Carl Edwards
    J.J. Yeley
    *24 Haziran Toyota/Save Mart 350
    Infineon Raceway
    Juan Montoya*
    Jamie McMurray*1 Temmuz Lenox Industrial Tools 300
    New Hampshire International Speedway
    Denny Hamlin
    Dave Blaney
    *7 Temmuz Pepsi 400
    Daytona International Speedway
    Jamie McMurray
    Jeff Gordon
    *15 Temmuz USG Sheetrock 400
    Chicagoland Speedway
    Tony Stewart
    Casey Mears
    *29 Temmuz Allstate 400 at the Brickyard
    Indianapolis Motor Speedway
    Tony Stewart
    Reed Sorenson
    *5 Ağustos Pennsylvania 500
    Pocono Raceway
    Kurt Busch
    Dale Earnhardt Jr.
    *12 Ağustos Centurion Boats at The Glen
    Watkins Glen International
    Tony Stewart
    Jeff Gordon
    *21 Ağustos 3M Performance 400
    Michigan International Speedway
    Kurt Busch
    Jeff Gordon
    *25 Ağustos Sharpie 500
    Bristol Motor Speedway
    Carl Edwards
    Kasey Kahne
    *2 Eylül Sharp AQUOS 500
    California Speedway
    Jimmie Johnson
    Kurt Busch
    *8 Eylül Chevy Rock & Roll 400
    Richmond International Raceway
    Jimmie Johnson
    Jimmie Johnson
    *16 Eylül Sylvania 300
    New Hampshire International Speedway
    Clint Bowyer
    Clint Bowyer
    *23 Eylül Dodge Dealers 400
    Dover International Speedway
    Carl Edwards
    Jimmie Johnson
    *30 Eylül LifeLock 400
    Kansas Speedway
    Greg Biffle
    Jimmie Johnson
    *7 Ekim UAW-Ford 500
    Talladega Superspeedway
    Jeff Gordon
    Michael Waltrip
    *13 Ekim Bank of America 500
    Lowe's Motor Speedway
    Jeff Gordon
    Ryan Newman
    *21 Ekim Subway 500
    Martinsville Speedway
    Jimmie Johnson
    Jeff Gordon
    *28 Ekim Pep Boys Auto 500
    Atlanta Motor Speedway
      *4 Kasım Dickies 500
    Texas Motor Speedway
      *11 Kasım Checker Auto Parts 500 presented by Pennzoil
    Phoenix International Raceway
      *18 Kasım Ford 400
    Homestead-Miami Speedway
      Görüldüğü gibi birçok farklı takım ve pilot bu sezon yarış kazanmıştır. Richard Childress Racing’in 3 pilotu da birer yarış kazanmıştır. Hendrick Motorsports pilotlarından Jimmie Johnson 7, Jeff Gordon 6, Kyle Busch ve Casey Mears bir yarış kazanmıştır. Ford’lardan Kenseth 1, Biffle 1, Edwards 3 yarış kazanmıştır. Dodge’ta Ryan Newman son iki sezonda tam 12 pole almış, hiç yarış kazanamamış, Kurt Busch ise 2007 sezonunda 1 pol ve 2 galibiyet almıştır. Ayrıca Chase’e giren tek Dodge olmuştur. Montoya da Road-Course yarışını kazanarak Chip Ganassi Racing’e 4 yıl sonra ilk galibiyetini kazandırmıştır.Casey Mears, Clint Bowyer, Martin Truex Jr. İlk yarışlarını bu sezon kazanmıştır. Formula 1’den NASCAR’a bu sene geçen Juan Pablo Montoya ilk yarışını F1 pistine benzer Sears Point’te almıştır. Ayrıca diğer bir eski şampiyon Formula 1 pilotu Jacques Villeneuve, UAW-Ford 400 yarışında ilk startını almıştır.Jamie McMurray 2002’de daha katıldığı 2. Yarışı kazanmıştı, bu sezon ise yıllar sonra yeniden kazandı.Normal araçların yanında, Bristol, Martinsville gibi küçük pistlerde Car of Tomorrowlar denendi, hızlı pistlerden sadece Talladega’da kullanıldı. 2008’de full-sezon yarışmaya karar verildi.===Chase 2007 pilotları===*Jimmie Johnson; 2002’de Jeff Gordon’un yardımıyla NASCAR’a girmişti. 2006’da şampiyon oldu, şu anda ise Jeff Gordon ile büyük bir şampiyonluk mücadelesi veriyor.*Jeff Gordon; 2001’den sonra 5. Şampiyonluğu için Chase’te.*Tony Stewart; Geçen sezon Chase’e girememesinden sonra bu sezon intikamını almak istiyor.*Carl Edwards; 2005’te ilk sezonunda şampiyonayı son yarışta kaçırdı, 2006’da hiç chase’e giremedi, 2007’de yine şampiyonluk için savaşıyor.*Kurt Busch; 2007 yılında chase’e giren tek pilot.*Denny Hamlin; 2006’da bir çaylakken chase’e girdi ve şampiyonluğu son yarışlarda kaçırdı. Bu sezon şampiyon olabilecekken chase başladığında geriye düştü.*Matt Kenseth; Chase’e giren iki Ford’dan biri. Chase başladığında birçok kazaya karıştı ve şampiyonluk şansını kaybetti.*Kyle Busch; 3. Yılında 3. Kez chase’e girdi. Ancak son yarışta şampiyonluk ümidini bitirdi, gerçek bir takım arkadaşı gibi davranarak Jeff Gordon’a yardım etti.*Martin Truex Jr.; Geçen sezon kariyerine kötü bir başlangıç yaptı. Ancak bu sezon Dover’da ilk galibiyetini elde etti ve sonra büyük bir çıkış gösterdi, top-5 ve top-10’a arka arkaya girerek chase’i hak etti ancak chase başlar başlamaz şampiyonluk şansını kaybetti.*Jeff Burton; Chase’teki en tecrübeli pilotlardan birisi. Bu sezonda gizli bir çıkış yapacağı beklendi ancak o şansını kaybetti.*Kevin Harvick; bu sezon çok iyi performans göstermedi, ancak Daytona 500 ve All-Star Challenge gibi en prestijli yarışları kazandı. Bu nedenle 2007 sezonunda en çok para kazanan pilot oldu. Bir sezonda sadece Nextel Kupasında tam 7 milyon dolar kazandı.*Clint Bowyer; Chase’e en güçsüz pilot olarak girdi, chase’e yarış kazanmadan giren ilk pilot oldu ancak chase başlar başlamaz ilk yarışı kazandı ve şu anda Jeff Gordon ve Jimmie Johnson’ı zorlayan tek pilot oldu.== 2007 puan durumu (32. Yarıştan sonra) ==*1 -- Jeff Gordon6055 Leader 32 7 6 20 26 6,531,280*2 -- Jimmie Johnson6002 -53 32 3 7 17 20 6,455,630*3 -- Clint Bowyer5940 -115 32 2 1 5 16 3,831,570*4 -- Tony Stewart5806 -249 32 0 3 10 22 5,835,280*5 -- Carl Edwards5770 -285 32 0 3 9 13 4,063,390*6 -- Kyle Busch5765 -290 32 0 1 10 18 4,188,320*7 +1 Kevin Harvick5686 -369 32 0 1 4 13 6,934,220*8 +1 Denny Hamlin5681 -374 32 1 1 11 17 4,441,590*9 +1 Jeff Burton5646 -409 32 0 1 8 14 5,429,230*10 -3 Kurt Busch5635 -420 32 1 2 5 11 4,598,390*11 -- Martin Truex Jr.5608 -447 32 0 1 6 11 4,349,930*12 -- Matt Kenseth5593 -462 32 0 1 9 18 5,409,410===2007 Çaylaklar şampiyonası puan durumu===*1 -- Juan Montoya231  Leader 32 1 3 6 $4,348,710*2 -- David Ragan212  -19 32 0 2 2 $4,245,250*3 -- Paul Menard185  -46 26 0 0 0 $2,111,320*4 -- David Reutimann169  -62 24 0 0 0 $2,185,430*5 -- A.J. Allmendinger142  -89 15 0 0 0 $1,125,610===2007 Markalar şampiyonası puan durumu===*1 Chevrolet 259 Leader 23*2 Ford 181 -78 6*3 Dodge   160 -99 3*4 Toyota 104 -155 0== 2008 NASCAR Sprint Kupası Serisi ==2008’de NASCAR’ın en prestijli serisinin ana sponsoru değişecek. Bir telsiz markası olan Nextel yerine buna baplı bir marka, Sprint serinin ana sponsoru olacak.Bu sezon sadece küçük pistlerde denenen Car of Tomorrowlar, 2008’de full-sezon kullanacaklar.Joe Gibbs Racing ve ona bağlı olarak Hall of Fame Racing, Toyota’ya geçecek.Kyle Busch Joe Gibbs Racing’e, J.J. Yeley Hall of Fame Racing’e geçecek.Dale Earnhardt Jr. Kazanmak için kendi annesinin kurduğu takımdan ayrılacak Hendrick Motorsports’a geçecek. Hendrick Motorsports; Jeff Gordon, Jimmie Johnson, Dale Earnhardt Jr. Ve Casey Mears olarak en güçlü pilotlara sahip takım olacak.2007 IRL şampiyonu Dario Franchitti, Chip Ganassi Racing ile full-time yarışacak. 1999’da kıl payı şampiyonluğu kaptırdığı Juan Pablo Montoya’nın takım arkadaşı olacak. Jacques Villeneuve, Bill Davis Racing ile full-time yarışacak. Buna bağlı olarak Jeremy Mayfield Haas CNC Racing’e gidecek, Scott Riggs de oraya gelince Jeff Green açıkta kalacak, Johnny Sauter ise Robby Gordon desteği altında yarışacak. Riggs’in takımdan ayrılmasından sonra Evernham’daki açığı eski ChampCar pilotu Patrick Carpentier dolduracak.