Varoluşsal safsata: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Mavrikant Bot (mesaj | katkılar)
+ Kategorisiz Şablonu
Mavrikant Bot (mesaj | katkılar)
+ 1Kategori, Kaynak=hewiki
14. satır: 14. satır:
{{Kaynakça}}
{{Kaynakça}}


[[Kategori:Safsatalar]]
{{Kategorisiz|Ekim 2020}}

Sayfanın 05.23, 13 Ekim 2020 tarihindeki hâli

Varoluşsal safsata veya varoluşsal örnekleme biçimsel bir safsatadır. Varoluşsal safsatada, biri yapmaması gerektiği halde bir kümenin (sınıf) üyeleri olduğunu varsayar; yani, kişi dış dünyada karşılığı olmayan bir adı tutan öğeler hakkında çıkarımda bulunur.

Şöyle bir örnek verilebilir: "Her tek boynuzlu atın alnında kesinlikle bir boynuz vardır". Bu, dünyada herhangi bir tek boynuzlu at olduğunu ima etmez. Bu nedenle, eğer ifade doğruysa, dünyanın bir yerinde bir tek boynuzlu atın olduğu varsayılamaz. İfade, doğru kabul edilirse, yalnızca tek boynuzlu atlar varsa, her birinin alnında kesinlikle bir boynuz olacağını ima eder.

Örnek

  • Tüm izinsiz girenler yargılanacak.
  • O halde, yargılananlardan bazıları izinsiz girmiş olacak.[1]

Bu bir safsatadır çünkü ilk ifade gerçekten izinsiz giren herhangi birinin varlığını gerektirmez. Yalnızca bazılarının var olması durumunda ne olacağını belirtir. Bu nedenle herhangi birinin varlığı kanıtlamaz. Bu argümanda, öncüller tamamen sağlanmış gibi sonuca geçilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Logical Fallacy: The Existential Fallacy". www.fallacyfiles.org. 9 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2020.