İçeriğe atla

Avni Tarhan: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
düzeltme AWB ile
düzeltme AWB ile
38. satır: 38. satır:
[[Kategori:Resim aranan sporcular]]
[[Kategori:Resim aranan sporcular]]
[[Kategori:Afşin doğumlular]]
[[Kategori:Afşin doğumlular]]
[[Kategori:Bilgi kutusu bulunmayan sayfalar]]
[[Kategori:Bilgi kutusu bulunmayan sporcular]]

Sayfanın 20.30, 6 Şubat 2019 tarihindeki hâli

Avni Tarhan, (d. 1953 - Afşin, Kahramanmaraş) Türk milli güreşçi, güreş antrenörü ve spor yazarıdır.

Yaşamı

1953 yılında Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesi Deveboynu mahallesinde dünyaya gelen Avni Tarhan, ilk ve orta öğrenimini Kahramanmaraş'ta tamamladı. Daha sonra Kahramanmaraş Eğitim Enstitüsü'nü bitirdi. 1969 yılında Kahramanmaraş'ta lise 2. sınıfta başladı. 1971 yılında Ankara'da Devlet İstatistik Enstitüsü bünyesinde Muharrem Atik yönetiminde kurulan güreş takımına alındı ve Atik'in yanında çalışmalarına devam etti.

1974 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir mensubu olarak Kıbrıs'a yapılan barış harekatına katıldı. Askerlik hizmetleri sırasında Ankara'da Karagücü güreş kampında bulundu ve "Silahlı Kuvvetler Türkiye Şampiyonu" oldu.

Sportif kariyeri

Gençler Türkiye ikinciliği, Türkiye Liseler ikinciliği, Silahlı Kuvvetler Türkiye Şampiyonluğu, Gençler Karakucak Türkiye Şampiyonluğu ve Balkan Gençler Serbest Güreş Şampiyonası'nda 1972 yılında Bronz madalya kazanmıştır.

Antrenörlük hayatı

Aktif güreş yaşamını sonlandırmasının ardından, 1975 Yılında antrenörlük hayatına başlayan Avni Tarhan, Kahramanmaraş merkezde altyapı oluşturarak çalışmalara başladı. Daha sonra 1980 yılında Afşin İlçesinde faaliyet gösteren TEK (Türkiye Elektrik Kurumu) termik santralı bünyesinde kurulan güreş takımının başına getirildi. Bu kulüpte çok önemli başarılara imza attı. "Afşin TEK Güreş Takımı'nda; Ahmet Ak, Metin Kaplan, Harun Doğan, Metin Topaktaş gibi dünya çapında büyük başarılara imza atmış sporcuları yetiştirdi.

Milli Takım antrenörlük dönemi

1985'te, ilk defa Genç Milli Güreş takımında antrenör olarak atandı. 1985 yılında Edirne ilinde yapılan Balkan Gençler Şampiyonu olan Türk Milli takımının başında yer aldı. Türk Milli Güreş Takımı'nın 1969'dan beri 16 yıl boyunca ilk kez Balkan Şampiyonluğu kazanmasını sağlandı. 1992'de ise Kolombiya'nın Cali kentinde yapılan Dünya Gençler Serbest Güreş Şampiyonası'nda Türk Milli takımının teknik direktörlüğünü yaptı. 83 puan gibi çok yüksek bir puanla Dünya Takım şampiyonu olan takımın başarısında çok önemli bir rol oynadı. Gençler serbest kategorideki te bu şampiyonluk spor tarihindeki tek dünya şampiyonluğudur.

1994 yılında, İstanbul'da Dünya Şampiyonu olan Serbest Güreş Milli takımında Yakup Topuz, Reşit Karabacak ile milli takım heyetinde bulundu. 1966 yılından Edmonton'da kazanılan Dünya Şampiyonluğu'ndan bu yana şampiyonluk kazanamayan Serbest Güreş Milli Takımı 1994 yılında İstanbul'da 53 puanla dünya şampiyonluğuna ulaştı.

1996'da 1996 Yaz Olimpiyatları'nda da milli takımda görev yapan Tarhan, 130 kiloda Mahmut Demir'in 28 yıl aradan sonra kazanmış olduğu altın madalyada önemli bir paya sahiptir.

Spor yazarlığı dönemi

Güreş Dosyası adlı köşede ile güreş ile ilgili yorum yazmaya başladığı Zaman gazetesinden 2007 yılında ayrılmış ve Yeni Şafak gazetesi yazar kadrosuna katılmıştır.2011 yılından itibaren Star ve Kahramanmaraş Gazetesinde Türk güreşine hizmet amacı ile Yazarlığa devam etmiştir. Ocak 2012'de ünlü Türk güreşçi Yaşar Doğu hakkında yazdığı kitabı, "Yaşar Doğu: Hayatı ve Örnek Sporculuğu" yayınlandı.[1]

2016 yılında Kahramanmaraş Gençlik hizmetleri ve Spor il müdürlüğü tarafından Kahramanmaraş ve Türk güreşini Dünya arenasına taşıması münasebeti ile "Avni Tarhan Güreşe Adanmış Bir Ömür" isimli 254 sayfadan oluşan kitap basılarak spor kamuoyuna dağıtılmıştır.[2]

Kaynakça

Dış bağlantılar