Bakalit: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
İletkenlik durumu eklendi
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Justinianus (mesaj | katkılar)
k kaynak belirt
1. satır: 1. satır:
{{Kaynaksız}}
[[Dosya:Bakelite letter opener.jpg|50px|thumb|right|<!--pre-1920 Bakelite letter opener-->]]
[[Dosya:Bakelite letter opener.jpg|50px|thumb|right|<!--pre-1920 Bakelite letter opener-->]]
'''Bakalit''', [[Leo Hendrik Baekeland]] (1863-1944) adlı Belçikalı kimyacı tarafından [[1909]] yılında bulunmuştur. İletken değildir.[[Formaldehit]] ve [[fenol]]ün, bazik ortamda amonyakla ısıtılması ile elde edilen suni bir [[reçine]]dir. Reçineleşme olayı sırasında bakalit, ilkin [[sıvı]] ya da macun kıvamında bir maddedir. Bu haline kısaca A bakaliti denir. Isı verilerek katı hale getirilir. Bu haline ise B bakaliti denir. Ardından toz hâline getirilerek [[kâğıt]], [[asbest]], [[elyaf]], [[boya]]lar gibi dolgu maddeleri ile karıştırılarak kalıplara konur ve tekrar ısıtılarak sertleştirilir. Bu son haline ise C bakaliti denir. Böylelikle istenilen biçimde ve istenilen yerde kullanılacak duruma getirilmiş olur.
'''Bakalit''', [[Leo Hendrik Baekeland]] (1863-1944) adlı Belçikalı kimyacı tarafından [[1909]] yılında bulunmuştur. İletken değildir. [[Formaldehit]] ve [[fenol]]ün, bazik ortamda amonyakla ısıtılması ile elde edilen suni bir [[reçine]]dir. Reçineleşme olayı sırasında bakalit, ilkin [[sıvı]] ya da macun kıvamında bir maddedir. Bu haline kısaca A bakaliti denir. Isı verilerek katı hale getirilir. Bu haline ise B bakaliti denir. Ardından toz hâline getirilerek [[kâğıt]], [[asbest]], [[elyaf]], [[boya]]lar gibi dolgu maddeleri ile karıştırılarak kalıplara konur ve tekrar ısıtılarak sertleştirilir. Bu son haline ise C bakaliti denir. Böylelikle istenilen biçimde ve istenilen yerde kullanılacak duruma getirilmiş olur.


Elektrik malzemesi ve eşyası yapımlarında kullanılan önemli sentetik maddelerden biridir. Askeri amaçlı olarak özellikle [[mayın]] yapımında kullanılmaktadır. Bunun en önemli nedeni sert oluşu ve mayın tarama aygıtlarına yakalanmamasıdır.
Elektrik malzemesi ve eşyası yapımlarında kullanılan önemli sentetik maddelerden biridir. Askeri amaçlı olarak özellikle [[mayın]] yapımında kullanılmaktadır. Bunun en önemli nedeni sert oluşu ve mayın tarama aygıtlarına yakalanmamasıdır.

Sayfanın 13.04, 30 Eylül 2016 tarihindeki hâli

Bakalit, Leo Hendrik Baekeland (1863-1944) adlı Belçikalı kimyacı tarafından 1909 yılında bulunmuştur. İletken değildir. Formaldehit ve fenolün, bazik ortamda amonyakla ısıtılması ile elde edilen suni bir reçinedir. Reçineleşme olayı sırasında bakalit, ilkin sıvı ya da macun kıvamında bir maddedir. Bu haline kısaca A bakaliti denir. Isı verilerek katı hale getirilir. Bu haline ise B bakaliti denir. Ardından toz hâline getirilerek kâğıt, asbest, elyaf, boyalar gibi dolgu maddeleri ile karıştırılarak kalıplara konur ve tekrar ısıtılarak sertleştirilir. Bu son haline ise C bakaliti denir. Böylelikle istenilen biçimde ve istenilen yerde kullanılacak duruma getirilmiş olur.

Elektrik malzemesi ve eşyası yapımlarında kullanılan önemli sentetik maddelerden biridir. Askeri amaçlı olarak özellikle mayın yapımında kullanılmaktadır. Bunun en önemli nedeni sert oluşu ve mayın tarama aygıtlarına yakalanmamasıdır.