Anayasal bildirge: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
CommonsDelinker (mesaj | katkılar)
k Magna_Carta.jpg dosyası Magna_Carta_(British_Library_Cotton_MS_Augustus_II.106).jpg ile değiştirildi
Sae1962 (mesaj | katkılar)
k Küçük düzeltmeler yapıldı.
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
[[Dosya:Magna_Carta_(British_Library_Cotton_MS_Augustus_II.106).jpg|right|thumb|300px|Bir anayasal bildirge örneği ([[Magna Carta]]).]]
[[Dosya:Magna_Carta_(British_Library_Cotton_MS_Augustus_II.106).jpg|right|thumb|300px|Bir anayasal bildirge örneği ([[Magna Carta]]).]]
'''Anayasal bildirge''' ya da '''Nizamname''', [[devlet]] ya da başka bir yüksek otoritenin herhangi bir alanda etkinliğini belirli ayrıcalıklar bağışlarken düzenlediği hukuki belge. [[Büyük Britanya]]'da kraliyetin egemen ayrıcalık erkleri çerçevesinde, korporal yapıların kurulması ve kurala bağlanması amacıyla yayımlanan belgelere bu ad verilir. Bu anayasal bildirgeler ya da ayrıcalık bildirgeleri, bildirgenin muhatabına yetki devri anlamına gelir ve bir ölçüde özerklik tanır. Bu, sadece bir koloni başlatmak için kraliyet izin veren bir belge de olabilir. Nizamnamelerin başlıca türleri koloni, kongre, belediye, proje ve kraliyet nizamnameleridir.
'''Anayasal bildirge''' ya da '''nizamname''', [[devlet]] ya da başka bir yüksek otoritenin herhangi bir alanda etkinliğini belirli ayrıcalıklar bağışlarken düzenlediği hukukî [[vesika]]. [[Büyük Britanya]]'da [[kraliyet]]in hâkim imtiyaz nüfûsu çerçevesinde korporal yapıların kurulması ve bir nizama bağlanması gayesiyle yayımlanan belgelere bu ad verilir. Anayasal bildirgeler, ayrıcalık bildirgeleri ya da nizamnameler, bildirgenin muhatabına yetki devri anlamına gelir ve bir ölçüde özerklik tanır. Bu, sadece bir koloni başlatmak için kraliyet izni veren bir belge de olabilir. Nizamnamelerin başlıca türleri koloni, kongre, belediye, proje ve kraliyet nizamnameleridir.

==Kaynaklarlar==
{{kaynakça}}


==Dış bağlantılar==
==Dış bağlantılar==
8. satır: 12. satır:


[[Kategori:Feodalizm]]
[[Kategori:Feodalizm]]
[[Kategori:Siyasi fermanlar]]
[[Kategori:Hukuk belgeleri]]
[[Kategori:Hukuk belgeleri]]
[[Kategori:Siyasi fermanlar]]

Sayfanın 12.19, 7 Mart 2016 tarihindeki hâli

Bir anayasal bildirge örneği (Magna Carta).

Anayasal bildirge ya da nizamname, devlet ya da başka bir yüksek otoritenin herhangi bir alanda etkinliğini belirli ayrıcalıklar bağışlarken düzenlediği hukukî vesika. Büyük Britanya'da kraliyetin hâkim imtiyaz nüfûsu çerçevesinde korporal yapıların kurulması ve bir nizama bağlanması gayesiyle yayımlanan belgelere bu ad verilir. Anayasal bildirgeler, ayrıcalık bildirgeleri ya da nizamnameler, bildirgenin muhatabına yetki devri anlamına gelir ve bir ölçüde özerklik tanır. Bu, sadece bir koloni başlatmak için kraliyet izni veren bir belge de olabilir. Nizamnamelerin başlıca türleri koloni, kongre, belediye, proje ve kraliyet nizamnameleridir.

Kaynaklarlar

Dış bağlantılar