İçeriğe atla

Metroloji: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Sae1962 (mesaj | katkılar)
k Küçük düzeltmeler yapıldı.
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
'''Metroloji - Ölçüm Bilim:''' Çalışma konusu ölçüm olan bilim dalı olup, 20 Mayıs 1875'de Paris'de Metre Konvansiyonu'nun imzalanmasından sonra bir bilim dalı olarak kabul görmeye başlamıştır. (Metre konvansiyonunun yapıldığı 20 Mayıs günü "dünya metroloji günü" olarak kutlanmaktadır".)


'''Metroloji''' (ya da '''ölçüm bilimi'''), çalışma konusu ölçüm olan bilim dalı olup 20 Mayıs 1875'de Paris'de [[Metre Konvansiyonu]]'nun imzalanmasından sonra bir bilim dalı olarak kabul görmeye başlamıştır. (Bu gün "Dünya metroloji günü" olarak kutlanmaktadır".)
Bu tarihten sonra diğer temel birimler de (Kütle temel birimi - [[kilogram]], Zaman temel birimi - [[saniye]], Sıcaklık temel birimi - [[Kelvin]], Elektrik akımı temel birimi - [[Amper]], Aydınlatma şiddeti temel birimi - [[candela]] ve Madde miktarı temel birimi - [[mol]] tanımlanarak uluslararası birim sistemi [[SI]] oluşturulmuştur. Diğer ölçüm büyüklüklerinin birimleri ise bu yedi temel birimden türetilmiş olduklarından "türetilmiş ölçüm birimleri" olarak tanımlanırlar (örneğin Kuvvet büyüklüğü SI ölçüm birimi Newton olup N=kg/m.s² şeklinde temel birimler cinsinden ifade edilir).


Bu tarihten sonra diğer temel birimler de (kütle temel birimi - [[kilogram]], zaman temel birimi - [[saniye]], sıcaklık temel birimi - [[kelvin]], elektrik akımı temel birimi - [[amper]], aydınlatma şiddeti temel birimi - [[candela]] ve madde miktarı temel birimi - [[mol]] tanımlanarak uluslararası birim sistemi [[SI]] oluşturulmuştur. Diğer ölçüm büyüklüklerinin birimleri ise bu yedi temel birimden türetilmiş olduklarından "türetilmiş ölçüm birimleri" olarak tanımlanırlar (mesela kuvvet büyüklüğü SI ölçüm birimi newton olup <math>N = kg/m\sdot s^2</math> şeklinde temel birimler cinsinden ifade edilir).
Temel birimlerin tanımları belirli aralıklarla yapılan "Uluslararası Ölçüler ve Ağırlıklar Genel Konferanslarında (CGPM: Conférence Générale de Poids et Mesures)" yeniden gözden geçirilir ve bilim ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak değiştirilmeleri gerekebilir.

Temel birimlerin tanımları belirli aralıklarla yapılan "Uluslararası Ölçüler ve Ağırlıklar Genel Konferansları"nda ([[Fr.]] ''{{dil|fr|CGPM: Conférence Générale de Poids et Mesures}}'') yeniden gözden geçirilir ve bilim ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak değiştirilmeleri gerekebilir.

== Kaynaklar ==
{{kaynakça}}


== Ayrıca bakınız ==
== Ayrıca bakınız ==
9. satır: 14. satır:


== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==

* [http://www.ume.tubitak.gov.tr/tr Ulusal Metroloji Enstitüsü]
* [http://www.bipm.org/en/si/ The International System of Units]
* [http://www.isguvenligi.net/mevzuat/sanayi_ticaret_bakanligi_yon/birimler_yonetmeligi.pdf T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı:Birimler Yönetmeliği]
* [http://www.birimcevir.com Birim Çevirici]
* [http://www.birimcevir.com Birim Çevirici]
* [http://www.bipm.org/en/si/ The International System of Units {{ing}}]
* [http://www.isguvenligi.net/mevzuat/sanayi_ticaret_bakanligi_yon/birimler_yonetmeligi.pdf T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Birimler Yönetmeliği]
* [http://www.ume.tubitak.gov.tr/tr Ulusal Metroloji Enstitüsü]


{{ölçü-taslak}}
{{ölçü-taslak}}

Sayfanın 08.59, 23 Şubat 2016 tarihindeki hâli

Metroloji (ya da ölçüm bilimi), çalışma konusu ölçüm olan bilim dalı olup 20 Mayıs 1875'de Paris'de Metre Konvansiyonu'nun imzalanmasından sonra bir bilim dalı olarak kabul görmeye başlamıştır. (Bu gün "Dünya metroloji günü" olarak kutlanmaktadır".)

Bu tarihten sonra diğer temel birimler de (kütle temel birimi - kilogram, zaman temel birimi - saniye, sıcaklık temel birimi - kelvin, elektrik akımı temel birimi - amper, aydınlatma şiddeti temel birimi - candela ve madde miktarı temel birimi - mol tanımlanarak uluslararası birim sistemi SI oluşturulmuştur. Diğer ölçüm büyüklüklerinin birimleri ise bu yedi temel birimden türetilmiş olduklarından "türetilmiş ölçüm birimleri" olarak tanımlanırlar (mesela kuvvet büyüklüğü SI ölçüm birimi newton olup şeklinde temel birimler cinsinden ifade edilir).

Temel birimlerin tanımları belirli aralıklarla yapılan "Uluslararası Ölçüler ve Ağırlıklar Genel Konferansları"nda (Fr. FransızcaCGPM: Conférence Générale de Poids et Mesures) yeniden gözden geçirilir ve bilim ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak değiştirilmeleri gerekebilir.

Kaynaklar

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar