Boğaziçi Hayvanat Bahçesi: Revizyonlar arasındaki fark

Koordinatlar: 40°47′6″K 29°22′7″D / 40.78500°K 29.36861°D / 40.78500; 29.36861
Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
HakanIST (mesaj | katkılar)
k Barisarsl tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Rapsar tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
Barisarsl (mesaj | katkılar)
-
Etiketler: tanım değiştirme Görsel Düzenleyici
23. satır: 23. satır:
| website = {{URL|http://www.farukyalcinzoo.com/}}
| website = {{URL|http://www.farukyalcinzoo.com/}}
}}
}}
Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi Ve Botanik Parkı
'''Boğaziçi Hayvanat Bahçesi''', [[Kuş Cenneti]] ve [[Botanik Parkı]] 1991 yılında, [[Nesli tükenen türler|soyları tükenmekte olan hayvanlar]]ın bakımlarını üstlenmek ve soylarının devamını sağlamak amacıyla Kuş Cenneti ve Çevre Güzelleeştirme Vakfı bünyesinde ya da denetiminde [[Bayramoğlu, Darıca]]-[[Darıca]]'da kurulmuştur. Başlangıçta çalışmalarına kuşlarla başlamışlar, hayvanlarla devam edip en sonunda ilgi alanlarına bitkileride eklemişler. Bahçe halkın ziyaretine 1993 yılında açılmış. Zamanla bahçeye olan talep üzerine kullanım alanını 165 bin m2'ye çıkartmışlar. Kullanım alanlarının genişlemesi ile bahçede yer alan hayvan çeşidi sayısını 3000'nin, bitki çeşit sayısını ise 500'in üzerine çıkartmışlar.


Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesive Botanik Parkı, Türkiye'nin en büyük ili olan İstanbul ile en zengin ikinci ili olan Kocaeli’ne eşit uzaklıkta ve ortalama bir saatlik sürede ulaşılabilecek, havası temiz ve yeşili bol bir bölge olan Darıca’da yer almaktadır.
Bahçe yetkililerinin broşürlerinde yer alan ifadelerine göre, bahçe çalışmalarından hiçbir kar amacı güdülmemekteymiş ve bunun sağlanması içinde önemli maddi ve manevi özveriler gerçekleştirilmiş. Bahçenin [[Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği]]'ne ([[EAZA]]) üyeliği için yapılan başvuru kabul edilmiş ve bahçe üyelik için yeterli görülüp üyeliğe dahil edilmiş. Bu kabulün bahçe çalışmalarının Dünya Standartlarına uygunluğu açısından bir onay olduğunu ifade etmekteler. Üyelik onlara birliğe dahil diğer bahçelerle organik bir ilişki olanağı sağlamış.


Misyonumuz; 
Boğaziçi [[Hayvanat bahçesi]] gelir gider dengesinden dolayı kapanma tehlikesi geçirdi. Gelir gider açığı halen devam etmektedir.

Doğa ve çevre bilincini oluşturmak, hayvan-bitki ve insan bütünlüğünün devamlılığına katkı sağlamak ve toplumsal duyarlılığı artırmaktır.

‘Yaşayan gen merkezi’ olarak, bünyemizde bulunan koruma altındaki hayvan ve bitki türlerinin yaşam kalitelerini doğadaki ortamlarına yakın hale getirmek, bakımlarını en iyi şekilde yapmak ve çoğalmalarını sağlamaktır.

Kocaeli, İstanbul, Düzce, Sakarya, Yalova ve Tekirdağ illerinden ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçilerimize doğal yaşamda keyifli bir gün geçirme imkanı yaratmak, doğa ve çevre koruma bilincine ulaşmış nesillerin yetişmesine destek olmaktır.

Öncelikli olarak Kocaeli’nde ve ikincil olarak İstanbul’daki doğal alanların korunmasında, bu alanlara özgü ve özellikle yok olma tehdidi altındaki yaban hayvanı ve bitki türlerinin devamlılığında aktif rol oynamak, doğal ortamında oluşturulacak bakım  ve çoğaltılarak yaban hayatına kazandırılması konusunda projeler üretmek, işgücü, bilgi ve deneyimin doğru şekilde kullanılmasını sağlamaktır.  

Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı çalışanları olarak, bilgi ve deneyimlerimizi birbirimizle paylaşmayı, parkımızdaki mevcut hayvan ve bitkilere en iyi şartlarda sevgi ile bakmayı, korumayı, ve yaptığımız faaliyetlerle dünyamıza faydalı bireyler olmayı hedefliyoruz. 

Vizyonumuz;

‘’Doğa ve çevreyle dost, hayvan ve bitkileri seven, koruyan bir dünya’’ 

Amaçlarımız;

Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı yönetimi olarak; ana görevimiz doğa ve çevrenin korunması üzerine çalışmaktır. Bu çerçevede, özellikle soyu tükenme tehlikesi yaşayan hayvan ve bitki türlerinin kendi ekosistemleri içinde korunarak, uygun bakım ve beslenme programlarının uygulanmasını sağlayarak, çoğalmalarına destek olmak, çoğalan nüfusu diğer hayvanat bahçeleri ve botanik bahçelerle bedelsiz paylaşarak çoğalmayı geometrik artışta kılmaktır. Özellikle Anadolu’nun nesli tükenme tehlikesi altına girmiş hayvan ve bitki türlerinin korunması ve çoğaltılmasını amaçlıyoruz.

Uygun barınak şartlarının sağlanması, uygun bakım şartlarının oluşturulması, uygun beslenme ve zenginleştirme programlarının hazırlanması konularında gerek ilgili Üniversitelerle, gerek ilgili doğa ve çevre koruma vakıf, dernek ve resmi kuruluşlarla, bilimsel ve sistematik şekilde projeler üretmeyi hedefliyoruz.

Kocaeli ilinin üç farklı iklim kuşağını (Sibirya/Avrupa, Akdeniz, İran/Turan) barındırması, %45 gibi yüksek bir oranda ormanlık alan olması, ormanlarının %97’sinin doğal ve %80’inin verimli orman olması, makilik ve sulak alanların zenginliği nedeniyle, çok zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olmasını sağlamıştır. İlimiz, koruma altında iki doğal parkı bünyesinde barındırmakta olup, yeni bir doğal parkın çalışmaları ise sürdürülmektedir. Kocaeli ilindeki tüm alanlarda biyolojik çeşitlilik analizlerinin, saha çalışmalarının yapılarak, yörede yaşayan ve yöreye özel yaban hayvanı ve bitki türlerinin tespit edilmesi, bitki türleri için Arboretum ve Herbaryum kurulması, yaban hayvanları için koruma altındaki doğal park sınırlarında rehabilitasyon ve üretim merkezi kurularak bu türlerin çoğaltılması ve doğal hayata kazandırılması amacıyla, parkımız, Kocaeli Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli TEMA, Kocaeli-İstanbul-Düzce Üniversitelerine mensup bilim insanları, saha çalışmalarında destek olacak Kocaeli İzcilik ve Doğa Kulüpleri, Kocaeli Avcılık Dernek ve Kulüpleri ve Kocaeli Muhtarlar Derneği ile birlikte bir platform oluşturmuştur. Bu  projenin ana çatısı hazırlanmış olup, detay projelendirme halen sürdürülmekte ve fon çalışmaları yürütülmektedir.

İstanbul, Kocaeli, Düzce, Sakarya ve Yalova Milli Eğitim Müdürlükleri ile başlattığımız çalışmalarla ulusal müfredatla ilişkilendirilmiş şekilde, 4 ana kategoride (okul öncesi ve ilkokul 1-2. sınıf, ilkokul 3-4 ve ortaokul 5, ortaokul 6-7-8 ve lise, meslek lisesi ve imam hatip lisesi 1-2) öğrencilere yönelik "Çevre ve Doğanın korunmasına yönelik bilincin arttırılması hayvan ve bitki türlerinin korunması" ve bilgilendirmenin sağlanmasına yönelik, dört ayrı seçenekte seminer (Doğa ve Çevrenin Korunması, Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Bitki ve Hayvan Türlerinin Korunması, Biyolojik Çeşitliliğin Önemi ve Uygulamalı Botanik) ile interaktif ders/sunum verilmesi ve akabinde rehber sunumu ile parkın gezilmesi programını sunmaktayız. Amacımız, deneyimsel ve gözlemsel eğitimin parkımız yoluyla da desteklenmesidir. Ayrıca biyoloji/ekoloji/tarım sınıflarının her dönem 2 saatlik derslerinin parkımızda verilmesi, kış döneminde ise, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri kanalıyla, İlçe Kültür Merkezlerinde ve Okul Seminer Salonlarında öğrencilere interaktif eğitim verilmesi de bu çalışmanın uzantılarıdır.

TEMA, Doğa Derneği, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kocaeli Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi gibi doğanın ve çevrenin korunması alanında kendi uzmanlık ve faaliyet alanlarında büyük hizmetler veren Vakıf, Dernek, Resmi Kurum ve Kuruluşlar ve Bilimsel Kurum ve Kuruluşlar ile de, gerek ex-situ (gurbette/sılada) koruma, gerek in-situ (yerinde/doğasında) koruma ve doğa koruma bilinçlendirme ve eğitimleri konularında çeşitli işbirliği imkanları yaratarak, elimizden gelen destek çalışmaları ve etkinlikler üzerinde çalışmaktayız.

Doğa ve çevre koruma bilincinin, hayvan ve bitki türleri üzerine bilgilendirmenin arttırılması amacıyla, dönemsel olarak fuar, okul ve alışveriş merkezlerinde stantlar açmaktayız.

Gönüllü çalışanlarımızın ve parkımıza destek veren sponsorlarımızın da çoğalması için uğraş vermekteyiz. 

 Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı olarak biz;
* 17 yılı aşkın bir süredir, EAZA –Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği tam üyesi olan ilk hayvanat bahçesiyiz.
Bu sayede Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliğinin getirdiği kalite ve uygulama standartlarını ve deneyimleri paylaşarak, parkımızı sürekli iyileştirmekte ve geliştirmekteyiz.

Üye hayvanat bahçeleri ile hayvan türlerinin değiş tokuşunu bedelsiz olarak gerçekleştirmekteyiz. EAZA da nesli tehdit altında olan hayvan türlerinin satışı yasak olup, resmi makamlarca gönderilen tedavi ve bakıma ihtiyacı olan hayvanlar  dışında, asla doğadan hayvan almamaktayız.                                                                   

Hayvanat Bahçeleri arasında değiştirilen hayvanlar, en az 5 nesil hayvanat bahçelerinde üremiş, çoğalmış ve bu koşullara uyum göstermiş hayvanlardır.
* 80 dönümlük alanda, 286 türü aşan ve 3.600 üzerindeki hayvan nüfusu ile Orman Bakanlığınca ruhsatlandırılmış olan ülkemizin en çok türe sahip hayvanat bahçesiyiz.
Sahip olduğumuz türlerin 180’ni, Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Hayvanlar olup, bunlardan 60 tür kritik seviyede koruma gerektiren türlerdendir. Ayrıca Anadolu’nun Nesli Tükenme Tehlikesi Altına Girmiş Türlerinden 15 tür de parkımızda yer almaktadır.
* Marmara Bölgesinin Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ‘Yaban Hayvanları Koruma ve Kurtarma Merkeziyiz’. 
Hayvan hastanemizde ve karantina bölgemizde, doğada yaralı olarak bulunmuş ve bakıma muhtaç durumda yaban hayvanlarının tedavileri ve bakımları yapılarak, bunlar iyileştiklerinde doğaya yeniden bırakılmak üzere Bakanlık yetkililerine teslim edilmektedir.
* Bünyemizde barındırdığımız 600’ü aşkın bitki türü ile ülkemizin zengin botanik parkları arasındayız.
Sahip olduğumuz botanik çeşitliliğin yarısı egzotikler olup, 200’ü aşkın tür odunsu/ağaçsı bitkidir. Bu yönü ile, ülkemizin ve bölgemizin öne çıkan önemli botanik merkezlerinden biriyiz. Bitki nüfusumuz 7800’den fazladır.
* Fauna ile Florayı birlikte ele alan ‘yaşayan bir gen merkeziyiz’.
Farklı bir özelliğimiz ise, hayvanlara yararlı ve şifalı olan tıbbi bitkiler koleksiyonumuzu da oluşturmaya başlamış olmamızdır. Botanik parkımızın hayvanat bahçemizin geneline dağılmış olması yani hayvanlar ve bitkilerin iç içe yaşaması, 20 yılı aşan bir geçmiş  ile oturmuş bitki örtüsüne sahip olması nedeniyle parkımızı doğal yaşam alanı olarak korumaktayız.
* Bir eğitim merkeziyiz.
Parkımızda var olan 150’şer kişilik teknolojik donanımlı, interaktif ve akılcı öğrenimin yer aldığı 3 ayrı eğitim salonumuzla gelen ziyaretçi ve okul gruplarına verdiğimiz doğa ve çevre koruma, botanik, biyolojik çeşitliliğin önemi ve nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin korunması gibi eğitimlerimizin yanı sıra okulu öncesi ve ilkokul 1-2, ilkokul 3-4 ve ortaokul 5, ortaokul 6-7-8 ve lise, meslek lisesi ve imam hatip lisesi 1-2. sınıfları seviyelerine ayrılmış özgün eğitimlerimiz ile etkin bir eğitim merkezi konumundayız.  Ayrıca; 

Türkiye’de ilk olarak, hayvanat bahçesinde tüm seviyelerde zihinsel engelli öğrencilere ‘Çevremizdeki Canlılar’ temalı bir eğitim sunumu sunmaktayız. Öğrencilerimiz bu eğitim sunumunun ardından uzman rehberler eşliğinde parkı gezip, hayvan ve bitkileri tanımaktadır. Bu hizmetimizden faydalanan zihinsel engelli öğrencilerimizi daha sonra ki ziyaretlerinde hayvanlarla temas kurdurarak terapi seansları oluşturmaktayız.

Doğa ve Çevre Koruma, Fitoterapi, Bitki Ressamlığı, Temel ve Bitki Fotoğrafçılığı gibi kurs seçenekleriyle ziyaretçilerimizin kendilerini geliştirmelerinde yardımcı olmaktayız.

Hobi Park Etkinlikleri kapsamında, Biblo ve Ahşap Boyama, Kum ve Yüz Boyama, T-shirt Boyama, Müzik Dinletisi, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanatsal Etkinlikleri, Karakalem, Meslek Edindirme Kursları Stant çalışmaları gibi ziyaretçilerimiz için doğa ile sanatı buluşturarak, onları eğlenceli eşsiz bir park ile karşılıyoruz.

Oryantiring ve insect safari gibi oyun ve yarışmalarla öğrencilerimizi tatlı bir rekabet ortamında hem eğlendirmekte, hem bilgilendirmekteyiz.                                                                    


== Galeri ==
== Galeri ==

Sayfanın 13.04, 8 Kasım 2015 tarihindeki hâli

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı
Hayvanat bahçesinde çok çeşitli türler bulunmaktadır.
Hayvanat bahçesinde çok çeşitli türler bulunmaktadır.
Harita
Açılış tarihi1993 (1993)
Koordinatlar40°47′6″K 29°22′7″D / 40.78500°K 29.36861°D / 40.78500; 29.36861
Yüzölçümü165.000 m2
Tür sayısı255[1]
ÜyeliklerEAZA
İnternet Sitesifarukyalcinzoo.com

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi Ve Botanik Parkı

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesive Botanik Parkı, Türkiye'nin en büyük ili olan İstanbul ile en zengin ikinci ili olan Kocaeli’ne eşit uzaklıkta ve ortalama bir saatlik sürede ulaşılabilecek, havası temiz ve yeşili bol bir bölge olan Darıca’da yer almaktadır.

Misyonumuz; 

Doğa ve çevre bilincini oluşturmak, hayvan-bitki ve insan bütünlüğünün devamlılığına katkı sağlamak ve toplumsal duyarlılığı artırmaktır.

‘Yaşayan gen merkezi’ olarak, bünyemizde bulunan koruma altındaki hayvan ve bitki türlerinin yaşam kalitelerini doğadaki ortamlarına yakın hale getirmek, bakımlarını en iyi şekilde yapmak ve çoğalmalarını sağlamaktır.

Kocaeli, İstanbul, Düzce, Sakarya, Yalova ve Tekirdağ illerinden ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçilerimize doğal yaşamda keyifli bir gün geçirme imkanı yaratmak, doğa ve çevre koruma bilincine ulaşmış nesillerin yetişmesine destek olmaktır.

Öncelikli olarak Kocaeli’nde ve ikincil olarak İstanbul’daki doğal alanların korunmasında, bu alanlara özgü ve özellikle yok olma tehdidi altındaki yaban hayvanı ve bitki türlerinin devamlılığında aktif rol oynamak, doğal ortamında oluşturulacak bakım  ve çoğaltılarak yaban hayatına kazandırılması konusunda projeler üretmek, işgücü, bilgi ve deneyimin doğru şekilde kullanılmasını sağlamaktır.  

Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı çalışanları olarak, bilgi ve deneyimlerimizi birbirimizle paylaşmayı, parkımızdaki mevcut hayvan ve bitkilere en iyi şartlarda sevgi ile bakmayı, korumayı, ve yaptığımız faaliyetlerle dünyamıza faydalı bireyler olmayı hedefliyoruz. 

Vizyonumuz;

‘’Doğa ve çevreyle dost, hayvan ve bitkileri seven, koruyan bir dünya’’ 

Amaçlarımız;

Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı yönetimi olarak; ana görevimiz doğa ve çevrenin korunması üzerine çalışmaktır. Bu çerçevede, özellikle soyu tükenme tehlikesi yaşayan hayvan ve bitki türlerinin kendi ekosistemleri içinde korunarak, uygun bakım ve beslenme programlarının uygulanmasını sağlayarak, çoğalmalarına destek olmak, çoğalan nüfusu diğer hayvanat bahçeleri ve botanik bahçelerle bedelsiz paylaşarak çoğalmayı geometrik artışta kılmaktır. Özellikle Anadolu’nun nesli tükenme tehlikesi altına girmiş hayvan ve bitki türlerinin korunması ve çoğaltılmasını amaçlıyoruz.

Uygun barınak şartlarının sağlanması, uygun bakım şartlarının oluşturulması, uygun beslenme ve zenginleştirme programlarının hazırlanması konularında gerek ilgili Üniversitelerle, gerek ilgili doğa ve çevre koruma vakıf, dernek ve resmi kuruluşlarla, bilimsel ve sistematik şekilde projeler üretmeyi hedefliyoruz.

Kocaeli ilinin üç farklı iklim kuşağını (Sibirya/Avrupa, Akdeniz, İran/Turan) barındırması, %45 gibi yüksek bir oranda ormanlık alan olması, ormanlarının %97’sinin doğal ve %80’inin verimli orman olması, makilik ve sulak alanların zenginliği nedeniyle, çok zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olmasını sağlamıştır. İlimiz, koruma altında iki doğal parkı bünyesinde barındırmakta olup, yeni bir doğal parkın çalışmaları ise sürdürülmektedir. Kocaeli ilindeki tüm alanlarda biyolojik çeşitlilik analizlerinin, saha çalışmalarının yapılarak, yörede yaşayan ve yöreye özel yaban hayvanı ve bitki türlerinin tespit edilmesi, bitki türleri için Arboretum ve Herbaryum kurulması, yaban hayvanları için koruma altındaki doğal park sınırlarında rehabilitasyon ve üretim merkezi kurularak bu türlerin çoğaltılması ve doğal hayata kazandırılması amacıyla, parkımız, Kocaeli Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli TEMA, Kocaeli-İstanbul-Düzce Üniversitelerine mensup bilim insanları, saha çalışmalarında destek olacak Kocaeli İzcilik ve Doğa Kulüpleri, Kocaeli Avcılık Dernek ve Kulüpleri ve Kocaeli Muhtarlar Derneği ile birlikte bir platform oluşturmuştur. Bu  projenin ana çatısı hazırlanmış olup, detay projelendirme halen sürdürülmekte ve fon çalışmaları yürütülmektedir.

İstanbul, Kocaeli, Düzce, Sakarya ve Yalova Milli Eğitim Müdürlükleri ile başlattığımız çalışmalarla ulusal müfredatla ilişkilendirilmiş şekilde, 4 ana kategoride (okul öncesi ve ilkokul 1-2. sınıf, ilkokul 3-4 ve ortaokul 5, ortaokul 6-7-8 ve lise, meslek lisesi ve imam hatip lisesi 1-2) öğrencilere yönelik "Çevre ve Doğanın korunmasına yönelik bilincin arttırılması hayvan ve bitki türlerinin korunması" ve bilgilendirmenin sağlanmasına yönelik, dört ayrı seçenekte seminer (Doğa ve Çevrenin Korunması, Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Bitki ve Hayvan Türlerinin Korunması, Biyolojik Çeşitliliğin Önemi ve Uygulamalı Botanik) ile interaktif ders/sunum verilmesi ve akabinde rehber sunumu ile parkın gezilmesi programını sunmaktayız. Amacımız, deneyimsel ve gözlemsel eğitimin parkımız yoluyla da desteklenmesidir. Ayrıca biyoloji/ekoloji/tarım sınıflarının her dönem 2 saatlik derslerinin parkımızda verilmesi, kış döneminde ise, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri kanalıyla, İlçe Kültür Merkezlerinde ve Okul Seminer Salonlarında öğrencilere interaktif eğitim verilmesi de bu çalışmanın uzantılarıdır.

TEMA, Doğa Derneği, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kocaeli Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi gibi doğanın ve çevrenin korunması alanında kendi uzmanlık ve faaliyet alanlarında büyük hizmetler veren Vakıf, Dernek, Resmi Kurum ve Kuruluşlar ve Bilimsel Kurum ve Kuruluşlar ile de, gerek ex-situ (gurbette/sılada) koruma, gerek in-situ (yerinde/doğasında) koruma ve doğa koruma bilinçlendirme ve eğitimleri konularında çeşitli işbirliği imkanları yaratarak, elimizden gelen destek çalışmaları ve etkinlikler üzerinde çalışmaktayız.

Doğa ve çevre koruma bilincinin, hayvan ve bitki türleri üzerine bilgilendirmenin arttırılması amacıyla, dönemsel olarak fuar, okul ve alışveriş merkezlerinde stantlar açmaktayız.

Gönüllü çalışanlarımızın ve parkımıza destek veren sponsorlarımızın da çoğalması için uğraş vermekteyiz. 

 Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı olarak biz;

  • 17 yılı aşkın bir süredir, EAZA –Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği tam üyesi olan ilk hayvanat bahçesiyiz.

Bu sayede Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliğinin getirdiği kalite ve uygulama standartlarını ve deneyimleri paylaşarak, parkımızı sürekli iyileştirmekte ve geliştirmekteyiz.

Üye hayvanat bahçeleri ile hayvan türlerinin değiş tokuşunu bedelsiz olarak gerçekleştirmekteyiz. EAZA da nesli tehdit altında olan hayvan türlerinin satışı yasak olup, resmi makamlarca gönderilen tedavi ve bakıma ihtiyacı olan hayvanlar  dışında, asla doğadan hayvan almamaktayız.                                                                   

Hayvanat Bahçeleri arasında değiştirilen hayvanlar, en az 5 nesil hayvanat bahçelerinde üremiş, çoğalmış ve bu koşullara uyum göstermiş hayvanlardır.

  • 80 dönümlük alanda, 286 türü aşan ve 3.600 üzerindeki hayvan nüfusu ile Orman Bakanlığınca ruhsatlandırılmış olan ülkemizin en çok türe sahip hayvanat bahçesiyiz.

Sahip olduğumuz türlerin 180’ni, Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Hayvanlar olup, bunlardan 60 tür kritik seviyede koruma gerektiren türlerdendir. Ayrıca Anadolu’nun Nesli Tükenme Tehlikesi Altına Girmiş Türlerinden 15 tür de parkımızda yer almaktadır.

  • Marmara Bölgesinin Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ‘Yaban Hayvanları Koruma ve Kurtarma Merkeziyiz’. 

Hayvan hastanemizde ve karantina bölgemizde, doğada yaralı olarak bulunmuş ve bakıma muhtaç durumda yaban hayvanlarının tedavileri ve bakımları yapılarak, bunlar iyileştiklerinde doğaya yeniden bırakılmak üzere Bakanlık yetkililerine teslim edilmektedir.

  • Bünyemizde barındırdığımız 600’ü aşkın bitki türü ile ülkemizin zengin botanik parkları arasındayız.

Sahip olduğumuz botanik çeşitliliğin yarısı egzotikler olup, 200’ü aşkın tür odunsu/ağaçsı bitkidir. Bu yönü ile, ülkemizin ve bölgemizin öne çıkan önemli botanik merkezlerinden biriyiz. Bitki nüfusumuz 7800’den fazladır.

  •  Fauna ile Florayı birlikte ele alan ‘yaşayan bir gen merkeziyiz’.

Farklı bir özelliğimiz ise, hayvanlara yararlı ve şifalı olan tıbbi bitkiler koleksiyonumuzu da oluşturmaya başlamış olmamızdır. Botanik parkımızın hayvanat bahçemizin geneline dağılmış olması yani hayvanlar ve bitkilerin iç içe yaşaması, 20 yılı aşan bir geçmiş  ile oturmuş bitki örtüsüne sahip olması nedeniyle parkımızı doğal yaşam alanı olarak korumaktayız.

  •  Bir eğitim merkeziyiz.

Parkımızda var olan 150’şer kişilik teknolojik donanımlı, interaktif ve akılcı öğrenimin yer aldığı 3 ayrı eğitim salonumuzla gelen ziyaretçi ve okul gruplarına verdiğimiz doğa ve çevre koruma, botanik, biyolojik çeşitliliğin önemi ve nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin korunması gibi eğitimlerimizin yanı sıra okulu öncesi ve ilkokul 1-2, ilkokul 3-4 ve ortaokul 5, ortaokul 6-7-8 ve lise, meslek lisesi ve imam hatip lisesi 1-2. sınıfları seviyelerine ayrılmış özgün eğitimlerimiz ile etkin bir eğitim merkezi konumundayız.  Ayrıca; 

Türkiye’de ilk olarak, hayvanat bahçesinde tüm seviyelerde zihinsel engelli öğrencilere ‘Çevremizdeki Canlılar’ temalı bir eğitim sunumu sunmaktayız. Öğrencilerimiz bu eğitim sunumunun ardından uzman rehberler eşliğinde parkı gezip, hayvan ve bitkileri tanımaktadır. Bu hizmetimizden faydalanan zihinsel engelli öğrencilerimizi daha sonra ki ziyaretlerinde hayvanlarla temas kurdurarak terapi seansları oluşturmaktayız.

Doğa ve Çevre Koruma, Fitoterapi, Bitki Ressamlığı, Temel ve Bitki Fotoğrafçılığı gibi kurs seçenekleriyle ziyaretçilerimizin kendilerini geliştirmelerinde yardımcı olmaktayız.

Hobi Park Etkinlikleri kapsamında, Biblo ve Ahşap Boyama, Kum ve Yüz Boyama, T-shirt Boyama, Müzik Dinletisi, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanatsal Etkinlikleri, Karakalem, Meslek Edindirme Kursları Stant çalışmaları gibi ziyaretçilerimiz için doğa ile sanatı buluşturarak, onları eğlenceli eşsiz bir park ile karşılıyoruz.

Oryantiring ve insect safari gibi oyun ve yarışmalarla öğrencilerimizi tatlı bir rekabet ortamında hem eğlendirmekte, hem bilgilendirmekteyiz.                                                                    

Galeri

Kaynakça

Dış bağlantılar