İroni: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Théoden (mesaj | katkılar)
k 94.122.182.78 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Addbot tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız|maddedeki}}
İroni, bir din sayılmasada İronizm olarak bilinmektedir. İronizm, olmayan bir şeyi olur kabul ederek böyle yaşamaya denir. 21. Yy başlarında bulunmuştur, hiçbir şeye göre hareket etmeden, kuralsız, olmayan bir şeyi var ederek yaşamaya İronizm denir. İronizm'e katılmış kimseler İronisttir.
[[Dosya:Situational irony.jpg|thumb|right|220px| Üzerlerinde ağzındaki piposu ile [[Sherlock Holmes]]'ün resmedilmiş olduğu fayanslarının üstüne iliştirilmiş olan ''Sigara içmek yasaktır'' uyarısı bir durum ironisini temsil etmektedir.]]
'''İroni''' ([[Eski Yunanca]]: ''eironeía''), söylenenin tam tersinin kastedildiği ifadedir. Söylenen ya da yapılan eylem, ciddi görüntüsü altında, karşıt söylenceyi ya da eylemi, çelişki noktasına çekmeyi hedefler. [[Mizah]]dan farkı olarak, ironi daha eleştirel yaklaşır. İroni mimik, jest ve tonlama ile söylemek istenenin altını, dolaylı çizer.

[[Sokrates]]'in diyalog yöntemi iki aşamadan oluşur. Birincisi ironidir. Sokrates, muhatabının kesin doğru olduğunu düşündüğü bilgileriyle ilgili çeşitli sorular sorarak bu bilgilerin gerçekte tartışmaya açık olduğunu kanıtlar.{{fact}} İkinci aşama ise maiotiktir. Sokrates bu aşamada yine ustaca sorduğu sorularla muhatabının zihninde doğuştan var olduğunu düşündüğü gizli bilgileri ortaya çıkarır.{{fact}}

{{dil-taslak}}
{{Link SM|lv}}

Sayfanın 13.26, 9 Mart 2013 tarihindeki hâli

Dosya:Situational irony.jpg
Üzerlerinde ağzındaki piposu ile Sherlock Holmes'ün resmedilmiş olduğu fayanslarının üstüne iliştirilmiş olan Sigara içmek yasaktır uyarısı bir durum ironisini temsil etmektedir.

İroni (Eski Yunanca: eironeía), söylenenin tam tersinin kastedildiği ifadedir. Söylenen ya da yapılan eylem, ciddi görüntüsü altında, karşıt söylenceyi ya da eylemi, çelişki noktasına çekmeyi hedefler. Mizahdan farkı olarak, ironi daha eleştirel yaklaşır. İroni mimik, jest ve tonlama ile söylemek istenenin altını, dolaylı çizer.

Sokrates'in diyalog yöntemi iki aşamadan oluşur. Birincisi ironidir. Sokrates, muhatabının kesin doğru olduğunu düşündüğü bilgileriyle ilgili çeşitli sorular sorarak bu bilgilerin gerçekte tartışmaya açık olduğunu kanıtlar.[kaynak belirtilmeli] İkinci aşama ise maiotiktir. Sokrates bu aşamada yine ustaca sorduğu sorularla muhatabının zihninde doğuştan var olduğunu düşündüğü gizli bilgileri ortaya çıkarır.[kaynak belirtilmeli]

Şablon:Link SM