Ölümcül Sınıf

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ölümcül Sınıf, Rick Remender tarafından oluşturulmuş, Wesley Craig tarafından resimlenmiş, Lee Loughridge tarafından renklendirilmiş ve Rus Wooton tarafından yazılmış bir aksiyon türü Amerikan çizgi roman dizisidir. Ölümcül Sınıf, 1980'lerde, San Francisco'daki gizli bir yatılı okul olan King's Dominion Ölümcül Sanatlar Atölyesi'nde geçmektedir. Dünyadaki suç ailelerinin yeni nesil suikatçı olarak yetişmesini istediği çocuklarının okul yaşamlarını ve ilişkilerini konu almaktadır.

İlk sayısı Image Comics tarafından 22 Ocak 2014'te yayınlanmıştır ve aylık olarak yeni sayıları yayınlanmaya devam etmektedir.[1]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Ölümcül Sınıf'ın ilk sayıları, çocuk yaşta yetim kalmış olan Marcus Lopez Arguello'nun sokaklarda yaşamaktan bir suikastçı akademisine kaydolmaya geçiş sürecinin hikâyesine odaklanmaktadır. Marcus'un katıldığı, Master Lin tarafından yönetilen akademi, ebeveynleri ile aynı ticareti öğrenen mafya patronlarının ve kitle katillerinin çocuklarından oluşmaktadır.[2]

Marcus'un okula gitme kararı, arc boyunca kendisi adına aldığı tek karar olarak nitelendirilebilir. Bir yetimhanede geçen tüm çocukluğu, her biri onu insanlıktan daha fazla dışlanmış bırakan talihsiz olaylardan oluşmaktadır. Bu süreç boyunca oda arkadaşı olan Chester ve yetimhanenin müdürü de olmak üzere bütün çalışanlarının zorbalığına maruz kalmıştır. Bu durum onu psikolojik açıdan sarsmış ve kurtuluş için acımasız bir şiddet eylemi yapmaya itmiştir. Fakat bunu yaparken yapmadığı bir suç için de suçlanmış ve "çocuk katili" unvanına sahip olmuştur.

Ölümcül Sınıf'ın ilerleyen sayılarında da akademideki öğrencilerin yaşadıkları, aralarındaki ilişkiler ve onların düşüşleri konu alınır.[3]

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Marcus Lopez Arguello, küçük yaşta hem öksüz hem de yetim kalmış bir karakterdir bu sebeple yetimhanede büyümüştür. Master Lin'in King's Dominion'da öğrencilik teklifini bir kaçış şansı ve saklanabilecek bir yer olarak gördüğü için bu teklifi kabul eder.
  • Saya Kuroki, King's Dominion'daki Kuroki Sendikası'nın lideridir. Tercih ettiği ve hiç yanından ayırmadığı silahı, ailesinden geçirilen bir katanadır.
  • Willie Lewis, King's Dominion'daki Final World Order (FWO) üyesidir ve Marcus'un en iyi arkadaşlarından biridir. Güçlü bir suç örgütünün lideri olan annesi tarafından bu okula gitmeye zorlanmıştır.
  • Maria Esperanza Salazar, Soto Vatos'un bir üyesi Chico'nun eski kız arkadaşı, Marcus'un kız arkadaşıdır. Kullandığı silah bıçaklı olan yelpazelerdir. Genellikle Dia de Los Muertos kıyafetlerine bürünmüş olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Master Lin, King's Dominion'un acımasız müdürüdür.
  • Viktor, Joseph Stalin'in kişisel suikastçısının oğlu olan Rus bir kabadayıdır. Viktor kaba gücünü rakiplerini bunaltmak için kullanmaktan çekinmemektedir.
  • Petra Yolga, ölüm kültüründen gelen gotik bir karakter. Petra, zehir konusunda uzmanlaşmıştır ve bu nedenle bir sınıfta onur kazanmıştır.
  • Shabnam, Marcus'un eski oda arkadaşı olan, inek çocuktur. Zengin bir bankacının oğlu olan Shabnam, zekasını ve zekasını stratejik olarak savaşlar kazanmak için kullanmaktadır.
  • Brandy Lynn düzinelerce sivil hak eylemcisine suikast düzenleyen ünlü bir neo-Nazi'nin kızı olarak bilinir. Brandy, el ele dövüşte ustadır ve onu ölümcül bir rakip yapan çeşitli atışlar kullandığı görülmüştür.
  • Billy Bennett Marcus'in en iyi arkadaşlarından biridir. Nazik ve yumuşaktır. Babasını öldürmeyi kafasına koymuştur ve bu konuda arkadaşlarından yardım ister. Samimi ve komik bir karakterdir.
  • Kelly "Grogda" Shabnam'ın şeytani kız arkadaşıdır.
  • Shawn Parsel
  • Chico Salazar, Maria'nın eski erkek arkadaşıdır. Soto Vatos'un lideridir.
  • Kendall, Stephen'ın eski erkek arkadaşıdır. İlk sayıda Marcus'a yardım eden öğrencilerden biri.
  • Stephen, Kendall'ın eski erkek arkadaşıdır. Tek istediği King's Dominion'daki en iyi öğrencilerden biri olmaktır.
  • Tosawhi yeni öğrencilerden biri. İlk zamanlarda diğerleri tarafından çok sevilmemektedir fakat bu durumu umursamaz.
  • Quan yeni öğrencilerden biri. Hem gururlu hem de kibirli bir yapıya sahiptir. Saya ile ilişki kurmaya çalışmıştır ama bir karşılık alamayınca pes etmiştir.
  • Helmut yeni öğrencilerden biri. Alman.
  • Zenzele yeni öğrencilerden biri. Brandy ile elektriği hiç tutmamıştır. Yaşadıklarını ve hislerini günlüğe yazar gibi ailesine mektup olarak yazmaktadır. Saya Master Lin tarafından ona göz kulak olmak için (pledge) görevlendirilmiştir.

Derlemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kağıt Kapaklı Derlemeler (TPB)
Başlık Toplanan Fasiküller Yayın tarihi
Deadly Class - Cilt no. 1: Reagan Gençliği Ölümcül Sınıf # 1–6 16 Temmuz 2014
Deadly Class - Cilt no. 2: Kids of the Black Hole Ölümcül Sınıf # 7–11 18 Mart 2015
Deadly Class - Cilt no. 3: Snake Pit Ölümcül Sınıf # 12–16 7 2015 Ekim
Deadly Class - Cilt no. 4: Die for Me Ölümcül Sınıf # 17–21 3 Ağustos 2016
Deadly Class - Cilt no. 5: Carousel Ölümcül Sınıf # 22–26 15 Mart 2017
Deadly Class - Cilt no. 6: This is Not the End Ölümcül Sınıf # 27–31 26 Aralık 2017
Deadly Class - Cilt no. 7: Love Like Blood Ölümcül Sınıf # 32–35 28 Ağustos 2018
Deadly Class - Cilt no. 8: Never Go Back Ölümcül Sınıf # 36–39 31 Temmuz 2019
Deadly Class - Cilt no. 9: Bone Machine Ölümcül Sınıf # 40–44 17 Haziran 2020
Deadly Class - Cilt no. 10: TBA Ölümcül Sınıf # 45–49 TBA
  • Normal şartlarda çizgi romanın 44. fasikülünün 8 Nisan 2020 tarihinde yayınlanması planlanmıştır. Fakat COVID-19 nedeniyle çizgi roman dükkânlarının da menfaati düşünülerek (diğer çizgi romanlar gibi) yayın tarihi 20 Mayıs 2020 'ye ertelenmiştir.
  • Çizgi romanın 45. sayısının yaklaşık 10 aylık aradan sonra Mart 2021 tarihinde yayınlanacağı çizgi romanın çizeri Wes Craig tarafından duyurulmuştur. Gün olarak tam tarihi bilinmemektedir.
Ciltli Derlemeler
Başlık Toplanan Fasikül Yayın tarihi ISBN
Ölümcül Sınıf - Birinci Kitap: Noise Noise Noise Ölümcül Sınıf # 1-16 19 Kasım 2014 978-1632156648
Ölümcül Sınıf - İkinci Kitap:

The Funeral Party

Ölümcül Sınıf # 17–31 23 Ekim 2018 978-1534308411
Ölümcül Sınıf - Kitap Üç Ölümcül Sınıf # 32–47 TBA

Televizyon Uyarlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Ölümcül Sınıf'ın uyarlaması Sony Pictures Television yapımıyla üretilmiş ve Syfy kanalında yayınlanmıştır. Dizinin yönetmen koltuğunda ise Anthony ve Joe Russo bulunmuştur.[4] Başrollerde Benjamin Wadsworth (Marcus), María Gabriela de Faría (Maria), Lana Condor (Saya) ve Benedict Wong (Master Lin) gibi ünlü isimler oynamıştır.[5] İlk bölüm 16 Ocak 2019 tarihinde SyFy'da yayınlanmıştır. İlk sezon heyecan dolu bir sahne ile bitmiş olmasına ve senaryo olarak 2. sezon çalışmalarına başlanmış olmasına karşın, ikinci sezonu yüksek prodüksiyon maliyetleri nedeniyle iptal edilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Deadly Class #1". Image Comics. 15 Haziran 2017. 19 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2017. 
  2. ^ "DEADLY CLASS: The Making of a Murderer". Comicverse. 20 Nisan 2017. 23 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2017. 
  3. ^ "Remender Breaks Down the Aftermath of "Deadly Class'" Freshmen Finals". Comic Book Resources. 6 Haziran 2016. 29 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2017. 
  4. ^ "SDCC: Russo Brothers to Produce "Deadly Class" TV Series". Comic Book Resources. 21 Temmuz 2016. 2 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2017. 
  5. ^ "'Deadly Class': Syfy Sets Full Cast For Comic-Based Drama Pilot". Deadline Hollywood. 9 Kasım 2017. 9 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]