Labirent: Ölümcül Kaçış

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ölümcül Kaçış sayfasından yönlendirildi)
Labirent: Ölümcül Kaçış
The Maze Runner
YazarJames Dashner
ÇevirmenGizem Yeşildal
Kapak sanatçısı
Philip Straub
(Kapak uyarlama: Yunus Bora Ülke)
ÜlkeABD
Dilİngilizce
KonularMacera
Bilimkurgu
TürRoman
Yayım2009 (özgün)
2014 (Türkçe)
YayımcıScholastic Press (özgün)
Pegasus Yayınevi (Türkçe)
Sayfa408
ISBN978-0-385-73794-4 (özgün)
978-6053431-89-3 (Türkçe)
Labirent serisi
Labirent: Ölümcül Kaçış Alev Deneyleri

Ölümcül Kaçış orijinal adıyla The Maze Runner Amerikalı yazar James Dashner tarafından yazılan, 2009'de yayımlanan gençlik romanıdır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Thomas titreyen asansörde uyandı, hatırladığı tek şey adıydı. Kutu olarak bilinen asansör açıldı ve bir grup çocuk Thomas'ın üzerine bir ip atarak onu dışarı çıkardı. Çocuklar, Labirent adı verilen 100 metrelik taş duvarlardan oluşan devasa bir labirentle çevrili bir avlu olan Glade adlı bir yerde yaşıyorlar. Orada en uzun süre kalan koyu tenli çocuk Albee liderdir ve ortağı Newt adında sarışın bir çocuktur. Son iki yıldır kutuda her ay yeni bir çocuk beliriyor. Kafası karışan ve rahatsız olan Thomas, nerede olduğuna ve neler olduğuna dair bir açıklama istedi, ancak yakındaki binalardan çığlıklar geldiğinde, çocuklar onu Thomas'ın kardeşi Same gibi olacak genç, tombul Chuck'a bıraktı.[1]

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Thomas

Bir çocuk ve hikâyenin ana karakteri. Açıklığın ürkütücü görüntüsü karşısında korkmuş ve kafası karışmış olsa da, Thomas meraklı ve zekiydi. Sık sık otoriteyi reddeder ve varışta hak ettiği ayıplanacak "Yeşil" etiketi küçümser. Thomas anlamasa da çevresindekilere karşı şefkat, sadakat ve sorumluluk gösteriyordu. Ayrıca cesur ve dürtüsel olduğu gösterilmiştir. Kahramanca nitelikleri ve eylemleri ona çabucak dost ve düşman kazandı. Pek çok Kayranlı Thomas'tan şüphelenirken, o, bilinmeyen geçmişiyle değil, bugün yaptıklarıyla yargılanmaya çalışır.

Teresa

Genç bir kız ve açıklığın tek kadın sakini. Başlangıçta, Glader sıradan biriydi ve basitçe "kız" olarak biliniyordu, inanılmaz güzelliğinden etkilendi, beyaz teni, siyah saçları ve mavi gözleriyle dikkat çekti. Teresa bilincini geri kazandığında, güç, zeka, güven ve korkusuzluk sergiledi. Teresa, Thomas ile telepatik bir ilişki ve ikisinin de hatırlayamadığı bir geçmişi paylaşıyor. Güvenilir görünmesine rağmen, genellikle şüphelerin hedefi olur.

Chuck

12 ya da 13 yaşlarında beceriksiz, tombul biri. Chuck, Thomas gelmeden önce "Yeşil" olarak görev yapıyor. Chuck, Thomas'ın Glade'deki ilk gerçek arkadaşıdır, ancak daha büyük çocuğa daha küçük bir erkek kardeş gibi olur. Chuck sık sık aptaldır, bu da bazı Gladers'ları rahatsız eder, ancak savunmasızlığı Thomas'a karşı sevimlidir. Sahte kabadayılıklarla dolu ve uyum arzusuyla motive olmuş bir Özensiz olarak, Gladers'ın çoğu Chuck'ı hafife alıyor, ancak nihayetinde sadık ve cesur olduğunu gösteriyor.

Alby

Gladers'ın lideri. En yaşlı Planör ve gelen ilk gruptan biri olan Alby, diğer çocuklardan daha fazla deneyime sahip. Düzeni her ne pahasına olursa olsun sürdürme girişimleri, bazen şaka yapmasına ve savunmasız kalmasına izin vermesine rağmen, onu genellikle kaba ya da sert olarak tasvir eder. Onun görünümünü, bir kısa, kırpılmış saç kesimi ve sakalsız bir yüz, aynı zamanda sipariş için ihtiyacı yansıtır.

Newt

Labirentte yaralandıktan sonra ikinci komutan olarak görev yapan eski bir Koşucu. Uzun, sarı saçlı, uzun boylu ve kaslı Newt, Alby'nin en yakın ve en güvenilir müttefikidir. Alby gibi Newt de düzene inanıyor. Nazik, arkadaş canlısı ve güvenilirdir, Glade'in sakinlerine olan ilgisiyle motive olur. Zeka ve dürüstlük onun kadar şartlar yetkisini almak için aradığında neden adım için ona yardım et.

Minho

Koşucuların Koruyucusu. Minho hem zihinsel hem de fiziksel olarak hızlıdır. Aynı zamanda akıllı ve güçlü fikirlidir. Minho, Labirent hakkındaki derin bilgisine dayanarak hareket eder ve bu da onu Thomas için ideal bir rehber ve akıl hocası yapar. Minho, bazen tehlikeli durumlara yol açan sezgisine güvenir. Ancak, hatalarından ders alır ve nihayetinde kurallara uymaya inanır. Minho'nun alaycı bir mizah anlayışı vardır ve bazen hızlı bir öfke gösterir. Thomas ve Newt'in güvenilir ve sadık bir dostudur.

Gally

İnşaatçıların Koruyucusu. Gally gürültülü bir kabadayıdır. Ana antagonist olarak, Thomas'a olan hoşnutsuzluğunu ve güvensizliğini gizlemiyor. Gally, iğrenç bir burun, eksik dişler ve mideyi döndüren nefesle fiziksel olarak çekici olmayan olarak tanımlanır. Boğa başlı tavrına rağmen, Gally Glade'in güvenliğini önemsiyor, bu yüzden kurallara sadık kalıyor.

Ben

Bir Griever tarafından sokulmuş bir inşaatçı. Saldırı, Ben'in eski kişiliğini değiştirdi ve onu zihinsel olarak dengesiz ve fiziksel şiddete eğilimli bıraktı. Ayrıca ince ve solgun, damarlar derisinden nabız atıyor. Bir zamanlar kilit bir Glader olmasına rağmen, şimdi şiddetli ve güvenilmez.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Maze Runner. (n.d.). Sparknotes. Retrieved April 17, 2022, from https://www.sparknotes.com/lit/maze-runner/characters/ 17 Nisan 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.