Çocukluğum

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çocukluğum
YazarMaksim Gorki
ÇevirmenMehmet Zorludağ
ÜlkeRusya
DilRusça
TürBiyografik Roman Serisi
Yayımcıİlya Yayınevi
Sayfa306
ISBN975-6249-87-0
Seri
Çocukluğum Ekmeğimi Kazanırken

Çocukluğum, Maksim Gorki'nin hayatını yazdığı üç kitaptan birincisidir. Daha 5 yaşındayken babasının ölümüyle başlar ve anneannesinin yanına yerleşmeleriyle devam eder. Çocukluk anıları üzerine yazdığı kitabın devamı olan kitap ise Ekmeğimi Kazanırken'dir.

Özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Maksim Gorki beş yaşında iken babasını kaybeder. Anneannesi ve annesi ile annesinin doğdukları eve göç ederler... Dayıları, kuzenleri, büyükbaba ve anneannesiyle beraber yaşamaya başlar. Büyükbabası dayılarını pek sevmez. Büyükbabası çok disiplinlidir, kumaş boyama işleri yapan bir zengindir fakat paralarını çocukları harcamıştır. Her cumartesi kuzenleriyle Leksey'i döver. En sonunda atölyeleri yanar ve adam da yavaş yavaş iflasa gelir.

Maksim'e dedesi okuma-yazma öğretmiştir. Maksim de bu sayede Zebur'u okuyup, bazı şiirler ezberlemeye başlamıştır. Çok çalışkandır. Annesi başka birisine kaçmıştır. Artık büyükailesi ile birlikle yaşamaya başlar Maksimoviç. Çeşitli arkadaşlar edinir ve hayata atılmaya çalışır. Bir süre sonra annesi geri gelir ve tekrar evlenerek gider. Evlendiği adamla gittiği şehirdeki evleri yanar ve geri döner. Bir süre sonra ise ölür. Maksim bundan sonra hepten öksüz kalmıştır ve daha 8 yaşındadır. Okuma merakı içindedir ve dedesi ona "Artık sana bakamam git çalış,"der. O da 8 yaşında iken evden ayrılır ve kendi başının çaresine bakmaya gider.