Çerkes Miras Merkezi

Koordinatlar: 32°43′16″K 35°26′36″D / 32.72111°K 35.44333°D / 32.72111; 35.44333
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çerkes Miras Merkezi
The Circassian Heritage Center
Çerkes Miras Merkezi, Kfar Kama
Harita
Eski ad(lar)Beyt Shami
Genel bilgiler
ŞehirKfar Kama
Ülkeİsrail
Koordinatlar32°43′16″K 35°26′36″D / 32.72111°K 35.44333°D / 32.72111; 35.44333
Başlama2010
SahipKfar Kama Belediye Başkanlığı

Çerkes Miras Merkezi, 2010 yılında Zakaria Thawcho, Zohar Thawcho ve Aibek Napso tarafından kurulmuş ve günümüzde Kfar Kama yerel konseyi tarafından yönetilmektedir.

Resmi Çerkes Müzesi internet sitesinde, İsrail’deki Miras Alanlarını Koruma Konseyi ve BM Konseyi’nin Miras Alanları Rehberi - Ziyaret Alanları ve Tarihi Müzeler Simgesel Yapılar Programı tarafından miras alanı olarak tanınan Çerkes Müzesi bulunmaktadır.[1]

Müze Hakkında Çerkesler[değiştir | kaynağı değiştir]

Binlerce yıl boyunca Kafkasya’nın kuzeybatısındaki dağlarda yaşadılar, ancak günümüzde İsrail de dahil olmak üzere dünya çapında bir diasporada bulunmaktadırlar. Çerkes Müzesi, Çerkes halkının zengin tarihini ve kültürünü ziyaretçilere sunmaktadır.

Müze Yapısı ve Sergileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Müze, 19. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş tarihi bir evde yer almakta ve Kfar Kama’nın eski mahallesinin kalbinde bulunmaktadır. Shahlacho ailesine ait olan ve halk arasında Beit Shami olarak bilinen bu yapı, müzenin ihtiyaçlarına uygun hale getirilmiş ve bir Çerkes evinin tüm özellikleri korunarak sergilenmektedir.

Müze, arka bahçe ve siyah bazalt taşlardan yapılmış yüksek duvarları ile dikkat çekmektedir.

Sergi Kanadı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çerkes şövalyelerinin silahları, kıyafetleri ve savaş ekipmanları gibi nadir eşyaları içermektedir. Ayrıca, Çerkes kadınlarının rengarenk giysileri, el işlemeli kumaşlar ve müzik aletleri sergilenmektedir.

Bebek beşikleri ve yürüteçler gibi geçmişte kullanılan eşyalar ile 1980 yılında üretilen ve “Sert Çerkes Peyniri” olarak bilinen İsrail’in en eski peyniri de müzenin ilgi çekici sergileri arasındadır.

Müze Ziyareti ve Eğitim Faaliyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Müze ziyaretleri, Çerkes dili dersleri, “Çerkes Mirası” film gösterimi ve çeşitli sergilerin yerel rehberler eşliğinde İbranice, İngilizce, Rusça, Arapça ve Çerkesçe dillerinde anlatıldığı rehberli turları içermektedir. Çerkes Miras Merkezi, her ziyaretçiye birebir rehberlik yaparak Çerkes kültürünün yayılmasını teşvik etmektedir.

Çerkes Miras Merkezi, Kfar Kama yerel konseyi tarafından yönetilmektedir ve uluslararası bir ziyaretçi merkezi olarak hizmet vermektedir.

Her ay binlerce ziyaretçi, Çerkes tarihi ve kültürüyle tanışma fırsatı bulmaktadır. Merkez, festivaller, anma törenleri ve bisiklet etkinlikleri gibi çeşitli kültürel faaliyetlere ev sahipliği yapmaktadır.

Turizm Başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Çerkes Miras Merkezi’nin faaliyetleri sayesinde, Kfar Kama 2022 yılında BM Turizm UNWTO tarafından ziyaret edilmesi önerilen 32 turistik köy arasında yer almıştır.

Fotoğraflar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Guide to Heritage Sites – Visiting Sites and Historical Museums, the Council for the Preservation of Heritage Sites in Israel , 2019, s. 46.