Çektirme (tekstil)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çektirme; tekstilcilikte, bol miktarda işlem çözeltisi (flotte) içinde bulunan kimyasal maddelerin çözeltiden çekilerek kumaşa, tekstil ürünü üzerine alınması. Bu çalışma yönteminin sembol makinesi Haspeldir.

Çektirme yönteminin karakteristik özellikleri şunlardır:

  1. Uzun flotte oranı ile çalışılması (¼ veya 1/50 veya daha fazla)
  2. Aplikasyonun uzun sürmesi (10-25 dakika)
  3. Kullanılan kimyasal maddelerin substantifliğe yani afiniteye sahip olmaları
  4. Genelde kesikli (diskontinü) ve halat halinde çalışmaların yapılmasıdır.

Çektirme yöntemine göre aplikasyonda işlem süresi uzundur. Çünkü bolca flotte içindeki kimyasal maddelerin büyük kısmının lifler tarafından düzgün bir şekilde çekilip alınması zaman ister. Bu nedenle çektirme yöntemine göre çalışmada kullanılan kimyasal maddelerin afinitelerinin, yani o kumaşı oluşturan liflere karşı bir ilgilerinin, bağlanma isteklerinin olması gerekmektedir. Kimyasal maddelerin bu özellikleri onların substantif, afiniteli olmaları anlamına gelmektedir. Böyle olmasına karşın yine de işlem sonunda, hiçbir zaman çözeltideki (flotte) kimyasal maddelerin tümünün o kumaş veya lifler tarafından çekilip alınması mümkün değildir.

Çalışma sırasında flotte sıcaklığı, pH değeri ve tuz içeriği (elektrolit) değişmediği sürece işlem sırasında oluşan bu dinamik denge pek fazla değişmez. Bu yöntemde aplikasyon süresi uzundur. Doğal olarak uzun süreli aplikasyon sırasında bir taraftan flottedeki kimyasal maddeler kumaş üzerine geçerken, kumaş üzerine daha önceden geçmiş olan bir kısım maddelerin de liflere bağlanması (fiksajı) gerçekleşmektedir.

Bu yönteme göre çalışan makineler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Haspel
  • jet
  • overflow
  • üniversal boyama aparatları