Çaybaşı Fuadiye, Arifiye

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.03, 19 Aralık 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17952677 numaralı sürüm (düzenleme AWB ile)
Çaybaşıfuadiye
Harita
Sakarya'nın Türkiye'deki konumu
Sakarya'nın Türkiye'deki konumu
Sakarya üzerinde Çaybaşıfuadiye
Çaybaşıfuadiye
Çaybaşıfuadiye
Çaybaşı Fuadiye'nin Sakarya'daki konumu
Ülke Türkiye
İlSakarya
İlçeArifiye
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2007)[1]
 • Toplam422
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0264
İl plaka kodu54
Posta kodu54000

Çaybaşıfuadiye, Sakarya ilinin Arifiye ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Tarihi birçok olaya tanıklık eden Çaybaşıfuadiye mahallesi, birçok savaş görmüş geçirmiştir. Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Bey tarafından Bizanslılardan alınmasıyla ebediyete kadar sürecek olan bir Türk toprağı olma şanına kavuşmuştur.

Mahalleye ilk olarak 1864 yılında Kafkasya'dan göçen Şapsığ Çerkesleri gelmiştir.

Kendisi de Çerkes asıllı olan Adapazarı Kaymakamı Fuat Carım'ın Kurtuluş Savaşında gösterdiği hizmetlerinden ve ayrıca bu bölgeden geçen çay nedeniyle mahallenin ismi Çaybaşıfuadiye Köyü olmuştur. Köy, Çerkes Çaybaşı olarak da bilinmektedir. Komşu köylerin isimlerinin başında da Çaybaşı ifadesi bulunmaktadır. Örnek Çaybaşıyeniköy (AbhazaÇaybaşı). 1970'li yıllardan sonra yaşanan kentsel göçlerle beraber Çaybaşıfuadiye'nin nüfus yapısı değişmiştir. Yoğun olarak Karadeniz bölgesinden göç alarak Çaybaşıfuadiye'nin Çerkes olan alt kimliği yavaş yavaş Karadenizli kimliği ile birleşmiştir.

Yakın zamanda köy Nehirkent Belediyesi'ne bağlanarak mahalle statüsüne kavuşmuştur. Daha sonraları yerel yönetimlerde yapılan kanun değişiklikleriyle Nehirkent Belde Belediyesi kapatılmış ve Arifiye ilçesine bağlı bir mahalle haline gelmiştir. Mahalle olan Çaybaşıfuadiye'nin çöpleri her pazartesi ve cuma günleri düzenli toplanmaktadır. Köy içi yollarının tamamı da bu dönemden sonra asfalt olmuştur.

Resimler ile Çaybaşı Fuadiye

Coğrafya

Sakarya il merkezine 13 km uzaklıktadır. Sakarya Nehri'ne yakındır.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 422
2000 388
1997 478

Altyapı bilgileri

Mahallede, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallede Osman Serbes Anaokulu bulunmaktadır. Kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede içme suyu şebekesi elektrik sabit telefon ve ADSL internet vardır.

Dış bağlantılar