Çatak Heyelan Faciası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çatak Heyelan Faciası 23 Haziran 1988 tarihinde Trabzon'un Maçka ilçesinde bulunan Çatak köyünde meydana gelen, 64 kişinin hayatını kaybettiği heyelan felaketi.

Heyelan gece saat 02:00 sularında (coğrafyanın karakteristik özelliği olan) aşırı yağışlar sonucu meydana gelen küçük ölçekli bir toprak kayması ile başlamış, bu ilk kayma sonucunda Trabzon-Gümüşhane karayolu trafiğe kapanmıştır. Yolun ulaşıma açılması için çalışmalar sürdürülürken sabah saat 08:00 sularında 540.000 m³ malzeme köyün üzerine kayarak karayolunun ulaşıma açılmasını bekleyen araçları, yine karayolunun açılmasını bekleyen çok sayıda yolcunun bulunduğu bir köy kahvesini, köydeki çok sayıda ev ve iş yerini, Çatak Köyü İlkokulu, Ortaokulu ve Sağlık Ocağı binalarını altına almıştır.[1]

Heyelan sonucunda 3'ü Almanya vatandaşı 64 kişi toprak altında kalarak ölmüştür. Olayda hayatını kaybedenlerin büyük bölümü ilk küçük ölçekli kayma sebebiyle ulaşıma kapanan karayolunun açılmasını bekleyen yolcular olup, sadece toprak altında kalan köy kahvesinde çoğu yolcu 54 kişinin cesedine ulaşılmıştır. Olayda hayatını kaybeden bir kişinin cesedi bulunamamıştır. Heyelan sonrasında yoğun yağış ve devam eden toprak kaymaları nedeniyle güçlükle sürdürülebilen kurtarma çalışmaları için heyelan alanının topuk kısmından toplam 200.000 m³ hafriyat kaldırılmış, ayrıca kurtarma çalışmalarına çeşitli yabancı ülkelerden gelen arama kurtarma ekipleri de iştirak etmiştir.[2] Facia dünya gündemini uzun süre işgal etmiş, dış basında geniş yer bulmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Çatak, Maçka
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 21 Nisan 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2017.