İçeriğe atla

Çan Halıları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çan Halıları, Çanakkale iline bağlı Çan ilçesinde üretilen halılar.

Halı dokumacılığı önemli Türk kültür varlıklarındandır, Çan ilçesi de dokuma halıları ile bilinmektedir. Eskilerin halıları elle dokunduğu hatta kullandıkları ipleri bile kendileri yaptıkları bilinmektedir. Dokunan halılarda kullanılan teknik, yapılan motifler o dönemin hem sosyal yapısını hem de kültürel yapısını yansıtmaktadır.

Çan ilçesinde küçükbaş hayvancılık yaygındır. Bu hayvanlar sayesinde halı dokumacılığında gereksinim duydukları ipleri elde edebilmektedirler. Halı dokumacılığı bu bölgede hobi amaçlı değil daha çok ticari amaçlı kullanılmıştır. Bölgenin sanayi, turizm gibi alanlarda gelişmemiş olması ve bir yerden gelir elde etmek zorunda olmaları sebebiyle küçükbaş hayvancılık yaparak elde ettikleri gelir kaynağını halı dokumacılığı da yaparak zenginleştirmişlerdir. Yapılan halılar bordürlü ve bordürsüz olarak iki ayrı alanda incelenebilir. Bordürsüz halılarda genellikle ana renk olarak yünden elde edilen açık kahverengi ile krem arası bir renk kullanılır. Motif olarak ise gül bahçesi, papatya gibi çiçek motifleri daha çok tercih edilmektedir. Bordürsüz halıların üzerine yapılan motiflerin iplerinin bölgenin halkı tarafından boyandığı bilinmektedir. Bu ipler kırmızı ağırlıklı olmak üzere yeşil, mavi, beyaz ve kahverengi tonlarındadır. Bordürlü halılarda ise ana renk olarak kırmızı kullanılırken halının ortasında bulunan göbek motifinde ağırlıklı olarak yeşil ve krem tonları kullanılmaktadır. Köşe kısımlarda da genel olarak krem rengi tercih edilmektedir. Dokuma halılar genç kızların çeyizlerinin de önemli bir yerini oluşturmaktadır. Hatta daha eski yıllarda çeyiz odalarının duvarlarına bu halılar asılıp aynı bir müze objesi gibi sergilenirmiş. Çan Halıları, Türk kültürel mirasının devamlılığı için oldukça önemlidir.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Google Akademik". scholar.google.com. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Güneş YARMACI, Hanife; Başaran, Fatna Nur (25 Temmuz 2019). "Çanakkale İli Çan Halıları". Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute. doi:10.30794/pausbed.427629. ISSN 1308-2922.