Çambaşı, Şiran

Vikipedi, özgür ansiklopedi
06.02, 3 Eylül 2016 tarihinde A011905 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17559291 numaralı sürüm (→‎Coğrafya: İçerik eklendi)
Çambaşı
Harita
Gümüşhane
Gümüşhane
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlGümüşhane
İlçeŞiran
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Rakım1750 m
Nüfus
 (2000)
 • Toplam43
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0456
Posta kodu29700
Resmî site
[1]

Çambaşı, Gümüşhane ilinin Şiran ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Çambaşı Köyü yaklaşık olarak 250-300 yıl önce kurulduğu bilgilerine ulaşılmaktadır. Köyun kurucusu olarak KURNAZ olarak anılan Yusuf ve Dursun GÜMÜŞTAŞ'ın Dedesinin Dedesi'nin kurduğu bunun gerçekliği o kadar kesin ki Mevcut ilk evini yaptığı yer Orman alanıdır önündeki bu Ormanlığı açarak tarla yapmıştır. Ben Kadir GÜMÜŞTAŞ olarak soyumuzun Kelkit ilçesi Bezendi Köyüne (eski ismi Pöküt) bağlı KINDIRALIK veya(SAVCI) denen mezresinden geldiği tarafımızdan bilinmektedir. Mevcut köyün karşısında Şinik denen eski bir yerleşim yeri vardır. Çambaşı köyü adını tahminim 1930 li yıllarından sonra verildiği bilinmektedir. Bu köye ikinci hane olarak Filgil denen aile gelmiştir. Bu ailenin geldiği yer Eriklerin yanı denen mevkidir. Komşu olmak için buraya ev, ahır ve samanlık yapmış iyi incelendiğinde bu ailenin köyün yanlarında tarla ve arsa bakımından hiç yeri yoktur. Daha sonraları diğer sülaleler yerleşmiş ve en son olarak Mollagil denen aile yerleşmiş. Bu aileye ev yeri ve arazi Büyük, büyük Dedem kurnaz vermiştir. Çambaşı köyünün kurucusu sayılan aile neden kalabalık değil derseniz? Kurnaz dedemin çocukları salgın bir hastalıktan öldüğü yalnız bir kızı Elif kaldığı o da şu an Dilekyolu köyünde Elif'gil denen sülale onun adından geldiği bilinmektedir ve daha sonra erkek evlat sahibi olmak için Balıkeser köyünden bir hanımla evlenerek sülale devam etmektedir. Sülalenin bir kolu SEFERBERLİK zamanı askere gitmiş ve hepsinin ŞEHİT olmaları sebebi ile sülale yalnızca torun YUSUF ve oğlu Uzun İbrahim lakaplı Halil İbrahim GÜMÜŞTAŞ soyu olarak devam etmektedir.

Kültür

TÜRKMEN kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Çambaşı köyü gelenek ve görenek olarak TÜRKMEN geleneklerini devam ettirmektedir. Yemekler de ise yöresel yemekler en leziz şekilde yapılmaktadır. Örnegin: Bahar mevsimlerinde çayırlardan toplanan NEMİS otundan yapılan Nemis ekmeği. Yufkadan yapılan (sarımsak ve yoğurt ve terayağlı) SİRAN, KEŞKEK, SİNİ (tatlı) MIHLAMA, KUYMAK, SÜYÜÜŞ (Küçükbaş hayvanın baş ve iç organları alınarak bütün olarak büyük kazanda pişirilmesi haşlama şeklinde. Çambaşı köyü TÜRKMEN Köyü olmasına rağmen Karadeniz (laz) kültürü ve Çevresindeki Gayrimüslim köylerinnin kültürünün harmanlandığı bir kültür mozayiği içermektedir. Bu yörenin yerleşik en eski köyü olan TELME köyü ve ÇAMBAŞI Köyü özbe öz Türk köyüdür.

Coğrafya

Gümüşhane iline 62 km, Şiran ilçesine 19 km uzaklıktadır.Köy yöresince Kızılkaya olarak bilinen tepenin eteklerine kurulmuştur.Batıda Dilekyolu köyü Doğuda Bezendi Güneyde Kazanpınar Kuzeyde Çevrepınar köyleri ile çevrilidir.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 43
1997 36

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt sorunu olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.