İçeriğe atla

Çığlıkara Ormanları

Koordinatlar: 36°31′55″N 29°50′16″E / 36.532°K 29.8378°D / 36.532; 29.8378
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çığlıkara Ormanı, Akdeniz Bölgesinde ve Antalya’nın Elmalı ilçesinin 55 km güneyinde konumlanmıştır. Elmalı- Fenike sınırlarında yer alan orman deniz seviyesinden ortalama 1800 metre yüksekliktedir, 22 km genişliğinde ve 7 km uzunluğundadır. Çığlıkara Ormanları Türkiye tabiat koruma alanları listesinde bulunmaktadır. Koca Katran adlı Lübnan sediri anıt ağacı ormanda bulunmaktadır.

  • Çığlıkara Ormanları, nadir sedir ağaçlarının yayılış alanıdır. Sedir ormanları, binlerce yıllık sömürü ve tahribat sonucunda Lübnan ve Suriye'de nesli tükenmiştir. Ancak Çığlıkara'da hala korunmuş bir sedir ormanı bulunur. Bu bölgedeki sedir ormanlarının %30'u Çığlıkara'da yer alır.
  • Çığlıkara, dünyanın en yaşlı ağaçlarının ev sahipliği yaptığı benzersiz bir doğal müzedir. Burada yer alan anıt ağaçlar arasında Türkiye'nin en yaşlı ağacı olan 2022 yaşındaki Koca Katran, 1500 yıllık Toros Sediri (Lübnan Sediri), 1070 yaşında Koca Sedir, 1700 yıllık Aslan Ardıç, 800 yıllık Şah Ardıç ve 650 yaşında Koç Sedir bulunur.

Ekosistem ve Yaban Hayatı

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • Çığlıkara Ormanları, sadece nadir sedir ağaçlarıyla değil, aynı zamanda zengin bir ekosistem ve çeşitlilikle de dikkat çeker. Bu ormanlar, Titrek Kavak, Hüsnüyusuf, Menekşe ve Ballıbabagiller gibi asırlık ağaçlara ev sahipliği yapar. Ayrıca tavşan, tilki, keklik, yaban domuzu, kartal ve şahin gibi birçok canlıya da yaşam alanı sağlar.
  • Çığlıkara Ormanlarında aynı zamanda kırmızı orman karıncalarına (Formica rufa L.)[1] yaşam alanı sunmaktadır. Bu bölgede 303 karınca yuvası tespit edilmiştir. Karıncalar, sedir ormanlarının zararlılarını kontrol altında tutar ve bitki tohumlarının dağılmasını sağlar.

Koruma Altına Alınması

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • Tema Vakfı kurucularından Hayrettin Karaca tarafından yapılan çalışmalar sonucu bölgenin birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yaptığı belirlenmiştir. Hayrettin Karaca ve milletvekili Adnan Kahveci'nin yapıtğı çalışmalar sonucu 05.07.1991[2] tarihinde 52 sayılı bakan oluru ile tabiatı koruma alanı olarak tescillenmiştir.
  1. ^ [1] 14 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Serttaş, A., Sarıbaşak, H., Yolcu, H. İ., Güngöroğlu, C., Erler, F., Avcı, M., Sungur, N. (Tarih yok). ELMALIÇIĞLIKARA SEDİR ORMANLARINA NAKLEDİLEN KIRMIZI ORMAN KARINCALARININ (Formica rufa L.) ENVANTERİ VE BESLENME ALIŞKANLIKLARININ TESPİTİ. Teknik Bülten No: 47. Orman Genel Müdürlüğü Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü.
  2. ^ [2] 14 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.,"Çığlıkara Tabiat Ormanı." Kadim Şehir Elmalı, (erişim tarihi: 14 Mayıs 2023) .