Alman Lisesi

Koordinatlar: 41°01′40″K 28°58′32″D / 41.02778°K 28.97556°D / 41.02778; 28.97556
Vikipedi, özgür ansiklopedi
17.58, 5 Ocak 2017 tarihinde Neolegen (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 18014086 numaralı sürüm (Yeni başlığa göre giriş cünlesi değiştirildi.)
Özel Alman Lisesi
Deutsche Schule Istanbul
Harita
Kuruluş1868 (Alman ve İsviçre Okulu)[1]
ÜlkeTürkiye
Şehirİstanbul
TürüÖzel yabancı
MüdürAxel Brott
Müdür yardımcısıDidem Veyisoğlu
Eğitim diliAlmanca, Türkçe
Yabancı dil(ler)Almanca (zorunlu)
İngilizce (zorunlu)
Fransızca (Alman sınıflarına seçmeli)
Latince (Alman sınıflarına seçmeli)
SınıflarTürk sınıfları: Hazırlık, 9-12[1]
Alman sınıfları: 6-12[1]
Öğrenci sayısı660 Türk öğrenci[1]
170 Yabancı öğrenci[1]
Öğretmen sayısı51 Alman öğretmen[1]
36 Türk öğretmen[1]
AdresiŞahkulu Bostanı Sok. 8
34420 Beyoğlu, İstanbul
Resmî sitesids-istanbul.de
Koordinat41°01′40″K 28°58′32″D / 41.02778°K 28.97556°D / 41.02778; 28.97556
Galata Mevlevihanesi avlusu ve arkasında yer alan İstanbul Özel Alman Lisesi'nin görünümü.

Özel Alman Lisesi (Şablon:Dil-de, kısaca DSI), (İstanbul Alman Lisesi ya da kısaca Alman Lisesi olarak da bilinir.), İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan özel yabancı lisedir. Lise öğrencilerinin, Alman Lise diploması alma yani Abitur yapma hakkı olup, Abitur yapacak öğrencilerin sınavları Yüksek Okul Olgunluk Sınavı olarak adlandırılmaktadır. Abitur yapmış olan öğrenciler, Almanya, Avusturya veya İsviçre’de üniversitede okumak için başvuru yaparken Almanya' da Abitur yapmış öğrencilerle eşit konumdadır. Türkiye'de bu diplomayı veren iki okuldan biridir.

Öğrenim süresi

1998'e kadar: 1 yıl Hazırlık + 3 yıl Ortaokul + 4 yıl Lise toplam 8 yıl.

1998'den beri: 1 yıl Hazırlık + 4 yıl Lise toplam 5 yıl.

Alman veya yabancı öğrenciler (genellikle diğer Almanca konuşan ülkelerden) ise 5. sınıftan 12. sınıfa kadar Türk öğrencilerden ayrı bir "DE" sınıfında 8 yıl okumaktadırlar. Ayrıca yabancı öğrenciler için bir Anaokulu ve İlkokul (1-4. sınıf) da bulunmaktadır.

Öğretim dili

Boğaz'ın Alman Lisesi'nden görünümü

Almanca (Matematik ve Fen dersleri dahil), İngilizce, Türkçe, ayrıca seçmeli olarak (sadece yabancı öğrencilere) Fransızca ve Latince. Öğretmenlerin çoğu da yabancı uyrukludur. Alman öğrenciler için Fransızca zorunlu dil dersidir. Ayrıca Alman öğrenciler Türkçe dersi alabilirler. Sosyal kulüpler (Arbeitsgemeinschaft) dahilinde Fransızca ve Rusça da seçilebilir.

Almanca, İngilizce gibi yabancı dil derslerini, Matematik, Fen, Fizik, Kimya ve Biyoloji gibi temel bilim derslerini Alman öğretmenler verir.

Kütüphane

Yaklaşık 6.000 kitap bulunmaktadır. Ayrıca 2000 yılında binaya eklenen çatı katındaki yeni kütüphanedeki çalışma masaları ve bilgisayarlarla öğrencilere İnternet aracılığıyla yeni kaynaklara ulaşma ve okuldaki boş vakitlerinde sessizce ders çalışma imkânı sağlanmıştır.

Laboratuvarlar, atölyeler ve tesisler

35'er kişilik 2 fizik, 2 kimya, 2 biyoloji ayrıca 31 bilgisayarın bulun­duğu 30 kişilik bilgisayar laboratuvarları vardır. 30'ar kişilik 2 müzik salo­nu ve 35 kişilik resim atölyesi bulunmaktadır. Her türlü kültürel ve sportif etkinliğin yapıldığı bir kapalı spor salonu, açık hava spor alanları ile sosyal, kültürel faaliyetler için 120 kişilik bir konferans salonu (Aula) bulun­maktadır. Şu an tadilat sebebiyle 2 müzik salonu ,bilgisayar laboratuvarları kullanım dışıdır. Ayrıca gene tadilat nedeniyle spor salonunun bir kısmı depoya çevrilmiştir. Spor salonu tadilat nedeniyle küçüldüğü için öğrenciler beden eğitimi dersi için Cemal Kamacı Spor Kompleksi'ne gitmektedir.

Sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler

Okulda her alanda, her türlü faaliyetler başarılı bir şekilde yürütülmekte olup, çeşitli yarışma­lar ve etkinliklere katılım sağlanmaktadır. Okulda klasik müzik eğitimi, yaylı ve nefesli sazlar eğitimi de isteğe bağlı olarak verilmektedir.

Okul, heryıl düzenlenen KASDAV Liselerarası Müzik Yarışması'na katılmakla beraber şu ana kadar bu yarışmadan birçok ödül almıştır. Alman Lisesi MUN Kulübü'nün (DSIMUN) düzenlediği Model Birleşmiş Milletler konferansı ve bunun Almanca muadili SPUN (Schüler-Planspiel United Nations) ile beraber Üsküdar Amerikan Lisesi tarafından düzenlenen TIMUN-(Turkish International Model United Nations) konferansına ve Bilkent Üniversitesi Hazırlık Okulu tarafından düzenlenen MUNESCO-(Model Unesco) konferanslarına katılır.

Sportfest adı verilen okul spor müsabakaları okul binasında düzenlenmektedir. Mezunların düzenlediği Sosis Günü her yıl İstanbul Alman Konsolosluğu'nun Tarabya'daki yazlık konutunda yapılır.

Diplomalar

  • Lise Diploması
  • Abitur
  • Deutsches Sprachdiplom: Almanya ve Almanca konuşulan diğer ülkelerde, öğrencinin Alman Dili'ne hakim olduğunu gösteren belge. Bu diplomayla öğrenci Almanya'da yabancı öğrenci statüsünde üniversite öğrenimine devam edebilir.

Burslar

Alman Lisesi'nde Abitur sınavını başarıyla tamamlamış en az bir öğrenci, Almanya'da eğitim için DAAD bursunu almaya hak kazanır. Ayrıca, Alman Lisesi Yönetim Kurulu 2001 yılından beri, ABITUR'u başarıyla tamamlamış bir öğrenciye burs vermektedir.

Tarihçe

  • 11 Mayıs 1868 - "Alman Mektebi İdare Cemiyeti" tarafından kurulmuş olan Alman Lisesi 24 öğrenciyle öğrenime başladı.
  • 1879 - Hazırlık kursları açıldı, böylece yabancı uyruklu öğrencilerin yanı sıra Almanca bilmeyen öğrencilerin de okula alınması sağlanmış oldu.
  • 1882 - "Kindergarten" (Çocuk Yuvası) faaliyete geçti.
  • 1893 - Öğrenci sayısı 600'e ulaştı.
  • 1897 - Günümüzde de kullanılmakta olan Alman Lisesi binasının birinci kısmı Yüksek Mimar Kapp von Gülstein ve Osmanlı Bankası Müdürü Wülfing’in maddî ve manevî yardımları ile yaptırıldı.
  • 1903 - Okul binasının ikinci kısmı beş katlı olarak inşa edildi.
  • 1911 - Alman Lisesi, son sınıf imtihanı yaparak diploma verme hakkını kazandı.
  • 1918 - I. Dünya Savaşı sonunda Alman Lisesi kapandı ve okul binası işgal kuvvetleri tarafından işgal edildi.
  • 1924 - Alman Lisesi Polonya sokağında (bugunkü Nuruziya Sokak) kiralık bir binada yeniden öğretime açıldı
  • 1925 - Esas bina iade edildi.
  • 1945 - Milli Eğitim Bakanlığı’nın emriyle İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, okulu geçici olarak devir aldı ve bu binada İstanbul Atatürk Kız Lisesi öğretim yaptı.
  • 1 Ekim 1953 - Alman Lisesi bahsi geçen binada tekrar açıldı

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g "Genel". Özel Alman Lisesi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2016. 

Dış bağlantılar