Zetas Vieja Escuela

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zetas Vieja Escuela
Kuruluş2014
Tarih(ler)2014-Günümüz
Kurucu(lar)José Guizar Valencia
Antonio Salas Perea
Ayrıldığı grupLos Zetas
Merkez(ler)Ciudad Victoria, Tamaulipas
Gelir kaynağıUyuşturucu ticareti, Gasp, Adam kaçırma, Cinayet, Petrol hırsızlığı
Müttefikler Körfez Karteli
Rakip(ler) Meksika
Jalisco Yeni Nesil Karteli
Kuzeydoğu Karteli

Zetas Vieja Escuela (Türkçe: Eski Okul Zetas) ya da kısaltımı ile ZVE, Los Zetas'tan ayrılan Meksikalı bir suç örgütüdür. Orijinal örgütün diğer muhalifleriyle birlikte "Z-43" takma adı olan José Guizar Valencia tarafından kurulmuştur. Grup, aynı vahşeti de içeren uyuşturucu kaçakçılığı "orijinal işine" devam edeceklerini savunarak Vieja Escuela adını almıştır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Zetas Vieja Escuela, Los Zetas'ın 20 yıldır ülkenin kuzey ve kuzeydoğu eyaletlerinde faaliyet gösteren parçalanmış bir grubudur. Los Zetas, Meksika Ordusunun Zapatista Ayaklanmasına karşı başlatılan özel kuvvetlerinden geliyordu. Ancak o dönemde bu kuvvetler kullanılmamıştı ve bunun yerine uyuşturucu karşıtı operasyonlar yürütmek üzere kuzey Meksika'ya gönderilmişti. Zetas Vieja Escuela, ayrıldıktan sonra kuzey Veracruz'da bir üsle başladı ve o zamandan beri bölündü. Coahuila, Nuevo León, Tamaulipas (özellikle Río Bravo, Valle Hermoso ve San Fernando belediyeleri), San Luis Potosí, Quintana Roo ve Zacatecas'taki varlığıyla yavaş yavaş ülkenin merkezinin ve doğusunun büyük bir kısmına yayılmıştır.

Saldırılar ve Olaylar[değiştir | kaynağı değiştir]

Mart 2019'da Jalisco Yeni Nesil Karteli (CJNG) üyeleri, muhtemelen Veracruz eyaletinde Zetas Vieja Escuela'nın bir üyesini idam etmiştir. 2 Nisan'da ZVE üyeleri, CJNG üyesi olduğu iddia edilen 3 kişiyi (bir kadın ve 2 erkek) vurarak öldürmüş ve onları güney Veracruz'daki José Azueta belediyesinin merkezinde bırakmıştır.

ZVE Üyelerinin Tutuklanması ve Ölümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

"El Pata de Queso" veya "Z-74" lakaplı Martiniano de Jesús Jaramillo Silva, 17 Kasım 2017'de Federal Polis tarafından tutuklandıktan saatler sonra böbrek komplikasyonu nedeniyle ölmüştür. "Z-74", 2010 San Fernando katliamının doğrudan faillerinden biri olarak gösterilmiştir.

9 Şubat 2018'de Meksikalı yetkililer, Meksiko'nun Roma mahallesinde yeni lider José María Guízar Valencia takma adı "Z-43"ü tutuklamıştır. Amerika Birleşik Devletleri hükûmeti yakalanması için 5 milyon dolar ödül teklif etmişti. Her yıl ABD'ye binlerce kilogram kokain ve metamfetamin ithal etmekten sorumluydu ve Guatemala sınır bölgesinin sistematik olarak ele geçirilmesi sırasında sayısız Guatemalalı sivili öldürmüştür.

Birkaç ay sonra 20 Kasım'da, "El Rex" lakaplı veya "Z-12" olarak adlandırılan Luis Reyes Enríquez, Nuevo Laredo hapishanesinde suikasta kurban gitmiştir. Hücresinde bıçaktan dolayı çok sayıda yaralanmış halde bulunmuştu. Luis 2015'ten beri Oaxaca'daki Miahuatlán de Porfirio Díaz federal hapishanesinde tutuklu bulunuyordu ve burada cezasını çekiyordu, ancak serbest bırakıldığında yeniden tutuklanmıştı ve cinayetle suçlandığı Tamaulipas'a nakledilmişti. 27 Kasım'da cesedi Valdez cenaze evinden alınmıştır ve vücudunun bazı kısımları Topo Chico, Apodaca ve Cadereyta hapishanelerinin dışına dağılmıştı.

9 Nisan 2019'da "La Barbie" olarak da bilinen José Roberto Stolberg Becerra, Jalisco'da tutuklandı ve Zetas Vieja Escuela'nın lideri olduğu bildirildi.