Yakut-safir sinek kuşu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yakut-safir sinek kuşu
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Trochiliformes
Familya: Trochilidae
(Sinek kuşugiller)
Cins: Chrysolampis
Boie, 1831
Tür: C. mosquitus
Chrysolampis mosquitus
(Linnaeus, 1758

Yakut-safir sinek kuşu (Chrysolampis mosquitus), sinek kuşugiller familyasından Chrysolampis cinsine dahil bir kuş türü.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaklaşık 8,1 cm ve 3.5 gdırlar. Diğer sinek kuşlarına kıyasla, neredeyse dümdüz, siyah gaga, göreli olarak daha kısadır. Erkeğin, yeşil-parlak koyu kahverengi üst kısmı vardır. Taç ve ense, düz ve parlak kırmızı, boğaz ve göğüs parlak altın-portakal rengidir. Geri kalan alt parçalar kahverengi, kuyruk kestane rengi ve uç kısmı siyahtır. Dişinin bronz-yeşil üst parçaları ve soluk gri alt parçaları vardır.

Beslenme ve yuva[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu türün yiyeceği nektardır ve bazı küçük böceklerle de beslenirler. Dişi alçak bir dalın çatalında yaptığı küçücük bir fincangibi yuvasına iki yumurta bırakır. Kuluçka dönemi 16 gün sürer. Yakut-safir sinek kuşunun erkekleri, dikkat çekici bir şekilde tüner ve saldırgan bir tutumla bölgelerini savunurlar.

Yayılışları[değiştir | kaynağı değiştir]

Küçük Antiller ve Kolombiya, Venezuela ve Guyanalar'dan tropikal kuzey Güney Amerika, orta ile güney Brezilya ve kuzey Bolivya'ya; ve de Kolombiya'dan güney Panama'ya kadar üreme gösterirler. Mevsimlik göçmendirler. Açık kırlarda, bahçelerde ve ekili tarlalarda yaşarlar.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Yakut-safir sinek kuşu ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Yakut-safir sinek kuşu ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.