Yakub Ahmedov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yakub Ahmedov
Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 1. Dönem milletvekili
Görev süresi
Ağustos 1998 - Kasım 2000
Kişisel bilgiler
Doğum 7 Mayıs 1927
Qaradağlı, Ağdam, Azerbaycan
Ölüm 5 Ocak 2005
Bakü, Azerbaycan
Partisi Yeni Azerbaycan Partisi
Çocuk(lar) 6

Yakub Aliş oğlu Ahmedov (7 Mayıs 1927, Qaradağlı – 5 Ocak 2005, Bakü) — Tarım bilimleri adayı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin onurlu ziraatçısı, hayırsever, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi 1. dönem milletvekili.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yakup Ahmedov, 7 Mayıs 1927'de Ağdam ilçesine bağlı Qaradağlı köyünde doğdu. 1950 yılında Ağdam'da 1 Nolu ortaokulu bitirdikten sonra Azerbaycan Ziraat Enstitüsü'ne girdi ve 1955 yılında onur derecesiyle mezun olduktan sonra meslek hayatına başladı.

Yakub Ahmedov, 5 Ocak 2005'te Bakü'de vefat etti.

Evlidir. 6 çocuk babasıdır.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

1955–60 yıllarında Agronomist, Ağdam bölgesi baş ziraat mühendisi, Garvand MTS (Makine Traktör İstasyonu), Ağdam bölgesi ziraat müfettişliği şefi, Ağdam bölgesi parti komitesi 2. sekreteri olarak çalıştı.

1960–64'te Ağdam bölgesinin (bölgedeki Mahrizli ve Zengishali köylerini kapsayan) "Orjanikidze" adlı kolektif çiftliğin başkanı, United'ın başkanı (Ağdam Agjabadi bölgelerinde Kolektif Çiftlik-Devlet Çiftliği Üretim Departmanı) olarak çalıştı.

1964 yılında Ağdan ve Ağcabadi ilçelerinin ayrılmasından sonra Ağdam ilçesi kolhoz-sovhoz üretim dairesi başkanı olarak çalıştı.

1970–72 yıllarında Azerbaycan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı daire başkanlığı yaptı.

1972–76 yıllarında Ağdam'ın Xıdırlı köyünü kapsayan "İngilab" Devlet Çiftliği'nin müdürlüğünü yaptı.

Haydar Aliyev'in Yagub Ahmadov başkanlığındaki Husu Hajiyev devlet çiftliğini ziyareti, 1981

1976–89 yıllarında Ağdam'ın Güllüce, Tağıbeyli, İlhijilar ve Suma köylerini kapsayan Azerbaycan'ın en büyük çiftliklerinden biri olan Husu Hacıyev Devlet Çiftliği'nin müdürlüğünü yaptı.

1989–92 yıllarında Ağdam'ın Qaradağlı köyündeki kolektif çiftliğin başkanı olarak çalıştı.

1992 yılından yaşamının sonuna kadar Azerbaycan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Erozyon Araştırma Enstitüsünde kıdemli araştırmacı olarak çalıştı.

48. Ağdam köyü seçim bölgesinden milletvekili seçilen Sofig Hüseynov 1996 yılında öldü. 1998 seçimlerinde Yakub Ahmedov milletvekili seçildi.

Hayır faaliyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

O dönemde Ağdam'a bağlı Hıdırlı köyü nüfusunun içme suyu ihtiyacı sadece su kamyonları ile kısmen karşılanıyordu. Ve neredeyse başka su kaynağı yoktu. O dönemde Yakub Ahmedov'un girişimiyle Ağdam Hankendi yolunun sağ tarafında 10-15 artezyen kuyusu açmak, su kaynakları kurmak ve borularla kırsal nüfusa ve çiftliklere su sağlanılması elde edildi.[2]

Husu Hacıyev'in adını taşıyan Devlet Çiftliği'nin müdürüyken kısa sürede devlet çiftliğini geliştirmeyi ve alt yapıyı kurmayı başardı. Yevlah–Ağdam karayolunun sağında ayrılan bu köylerin yollarını onararak, yol boyunca bahçeler dikti ve yolları aydınlatmak için önlemler aldı.[2]

Soldan sağa Khanhüseyn Kazımlı (MP), Yakub Ahmedov, Fikret Sadigov (Azerkimya`nın başkanı)

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yagub Ahmadov, "Yüksek buğday verimi" (1972), "Yem yoğunlaştırma yolları" (1993) kitaplarının yazarıdır.

Tarımda yem sorunları, yem amaçlı şeker pancarı yetiştirme sorunları ve tarım biliminin diğer sorunları hakkında çok sayıda monografın yazarıdır. Bu monograflar ve makaleler, SSCB'nin tanınmış bilimsel yayınlarında yayınlandı.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

SSCB Yüksek Sovyeti Başkanlığı kararnamesi ile Yagub Ahmadov'a Kızıl Bayrak İşçi Nişanı, Şeref Rozeti ve Emek Cesaret Madalyası verildi.

Kaynak[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ömür karvanı. Şair-yayıncı, gazeteci Məmməd Əfşan. Nurlan Yayın Evi. 2008
  • Mən görən kişilər. Şair-yayıncı, gazeteci Məmməd Əfşan. Azərbaycan Yayın Evi. 2002

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ƏHMƏDOV Yaqub Alış oğlu". ƏHMƏDOV Yaqub Alış oğlu (Azerice). 23 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2022. 
  2. ^ a b "Xeyriyyəçi deputat Yaqub Əhmədov kim idi? - AVMV IB Dəmir Yolları şöbəsi" (Azerice). 13 Mart 2022. Erişim tarihi: 27 Mart 2022. [ölü/kırık bağlantı]