Xiaomi Mi 4i

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Xiaomi Mi 4i
ÜreticiXiaomi Inc.
Model2015015
İşletim sistemiOrijinal: Android 5.0 Lollipop, MIUI 6
Güncel: Android 7.1, MIUI 9
CPU4 tane 1.7 Ghz hızında + 4 tane 1.1 Ghz hızında çekirdeği bulunan 8 çekirdekli ARM Cortex-A53 işlemci
Hafıza16, 32 GB
BellekGB RAM
GSM, CDMA, 3G, EVDO, HSDPA, LTE
Batarya3120 mAh
Veri girişiMulti-touch dokunmatik ekran,
Mikrofon
Jiroskop
İvmeölçer
Dijital manyetometre
Yakınlık sensörü
Ortam ışığı sensörü
Fiziksel büyüklük1.381 mm (54,4 in) H
696 mm (27,4 in) W
78 mm (3,1 in) D
Ağırlık130 g (4,59 oz)
Ekran5 inç (130 mm), 16:9 ekran oranı bulunan, çoklu dokunmatik, tamamen lamine edilmiş, Corning Concord ile korunan Full HD IPS LCD ekran
SeriMiPhone
Bağlantı4G LTE, 3G, 2G, Wi-Fi
İlişkiliXiaomi Mi 3
Web sitesimi.com/in/mi4i/

Xiaomi Mi 4i (Çincede: 小米手机4i), Xiaomi Inc. tarafından geliştirilmiş Mi serisine ait bir akıllı telefondur. Cihaz, Xiaomi'nin orta seviye akıllı telefon serisinin bir parçasıdır ve Nisan 2015'te satışa çıkarılmıştır.[1] Xiaomi, Xiaomi New Product Launch Event (yeni ürün lansman etkinliği) sırasında orta seviye cihazı resmi olarak duyurmak için Delhi'deki Siri Fort Oditoryumu'nda[2] 23 Nisan 2015'te bir medya etkinliği düzenlemiş ve fanlarına cihazın tamamlayıcı akıllı aksesuarı Xiaomi Mi Band 4'ü dağıtmıştır. Xiaomi Mi 4c ve Xiaomi Mi 4S türleri de sunuldu. Cihazın yerini daha sonra Xiaomi Mi 5 aldı.

Xiaomi Mi 4i, Xiaomi Mi 4'ün özellikleri biraz düşürülmüş bir modeliydi. Cihazda, Mi 4'e kıyasla farklı bir tasarım ve polikarbonat kasa bulunur. Cihaz, Android Lollipop tabanlı MIUI 6 (Ağustos 2014'te tanıtılmıştır) ile satışa çıkarılmıştır.[3]

Cihaz için verilen tepkiler genellikle olumluydu[4] ancak cihaz, Apple iPhone 5C kullanıcılarından tasarım ve kalite olarak cihazlarına benzediği için yüksek miktarda olumsuz geri bildirim almıştır. Bazı medya şirketleri, cihazı rakiplerine kıyasla daha ucuza üst seviye özellikler sunduğu için piyasadaki en iyi akıllı telefonlardan birisi olarak değerlendirmiştir.

Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

Cihaz resmi olarak tanıtılmadan önce medya söylentileri öncelikle, duyurulacak Xiaomi Mi 4i'nin fotoğraflarınının da aralarında bulunduğu sızıntılara yoğunlaşmıştı. Cihaz 23 Nisan'da duyurulmuştur ancak 30 Nisan'a kadar satışa çıkarılmamıştır. Xiaomi, MIUI 6 (Android Lollipop) ile çalışan Mi 4İ'yi ilk olarak Hindistan'da satışa çıkarmış ve cihazın satışını Asya boyunca geenişletmeyi planlamıştır. Daha sonra cihaz Android Marshmallow (Android 6.0.1), Android Nougat (Android 7.0) MIUI 9 sürümleri aldı.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

İşletim sistemi ve yazılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Xiaomi Mi 4i, Android işletim sisteminin Xiaomi sürümü olan ve MIUI V8'e güncellenebilen MIUI V7 ile kutudan çıkar. Cihazın çoklu dokunmatik hareketler kullanan MIUI kullanıcı arayüzü, doğrudan kontrol ilkesine dayanır. Cihazın kullanıcı arayüzü kontrol unsurları arasında kaydırma alanları, açık-kapalı düğmeleri ve düğmeler bulunur. Kullanıcı arayüzüyle etkileşim; hepsinin Android işletim sistemi ve çoklu dokunmatik kullanıcı arayüzünde özel işlevleri bulunan kaydırma, dokunma, parmak kaydırma ve ters yönde parmak kaydırma hareketlerini içerir. Cihazdaki dahili ivmeölçerler, bazı uygulamalar tarafından cihazın dik olarak döndürülme (cihazın dikey moddan yatay moda geçirilmesinin yaygın bir sonucu) gibi hareketlerine tepki vermede kullanılır. Cihazda, cihazın cihaz için mevcut olan güncel MIUI sürümüne güncellenmesini sağlayan bir güncelleme uygulaması bulunur.

Tasarım[değiştir | kaynağı değiştir]

Cihazda; 1080x1920 çözünürlüğü ve 441 ppi piksel yoğunluğu bulunan, Sharp/JDI üretimi, 5 inç (12.7 cm) Corning OGS tamamen çift katlı dokunmatik ekran bulunur.[5] Cihazın temel olarak dokunma temelli olan ana ekran düğmesi, halefininkine benzerdir ve düğmenin ayarlanabilir titreşim özelliği bulunur. Cihaz için; koyu gri, yeşil, siyah, beyaz, mavi ve pembe renk seçenekleri bulunur.[1]

Donanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Xiaomi Mi 4i, AnTuTu benchmark uygulamasına göre Android işletim sistemini kullanan bir cihaz için cihazı yeterli yapan Qualcomm Snapdragon 615 (MSM8939) çipinden güç alır. Cihazdaki çipte, 4 tanesi 1.7 Ghz ve diğer 4 tanesi 1.1 Ghz hızında 8 çekirdeği bulunan işlemci ve Adreno 405 grafik işlemcisi bulunur. Cihazda; cihaza 300 saate kadar bekleme süresi sağlayan 3120 mAh batarya bulunur. Cihazda 13 MP arka kamera ve 5 MP ön kamera bulunur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Xiaomi Mi 4i Asya'da en erken 12 Mayıs'ta satışa çıkarılacak". 8 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "40.000 tane Xiaomi Mi 4i 15 saniye içinde satıldı". 4 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Xiaomi Mi 4i'nin tüm özellikleri-GSMArena". 22 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Xiaomi Mi 4i Review". 8 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Mi 4i Is In India With An Aggressive Price Tag". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Mi 4i – Mi Hindistan resmi sitesi