Windows Kayıt Defteri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Windows Kayıt sayfasından yönlendirildi)
Windows Kayıt
Geliştirici(ler)Microsoft
Geliştirme durumuAktif
İşletim sistemiWindows 3.1, Windows Vista, Windows XP, Windows 8, Windows 10
ErişilebilirlikÇokdilli
TürVeritabanı
LisansSahipli yazılım
Resmî sitesiResmi Sitesi

Windows Kayıt Defteri, Microsoft Windows 32-bit, 64-bit, sürümleri ve Windows Mobile'da işletim sisteminin seçeneklerini ve ayarlarını tutan bir dizindir. Bu dizin tüm donanımların, işletim sisteminin, çoğu yazılımın, kullanıcıların ve KB'nin (kişisel bilgisayar) ayarlarını tutar. Kullanıcı Denetim masasında ayarlarda bir değişiklik yaparsa bu değişiklikler kayıt defterine yansır ve orada tutulur.

Basit bir ifadeyle, kayıt defteri veya Windows Kayıt, Microsoft Windows işletim sistemlerinin tüm sürümlerinde yüklü programlar ve donanımlar için bilgiler, ayarlar, seçenekler ve diğer değerleri içerir. Örneğin, bir program yüklendiğinde, programın konumu, sürümü ve programın nasıl başlatılacağı gibi ayarları içeren yeni bir alt anahtarın tümü Windows Kayıt'a eklenir.[1][2]

Windows 3.1x ile birlikte kullanıldığında, Windows Kayıt öncelikle Bileşen Nesne Modeli (COM) tabanlı bileşenler için yapılandırma bilgilerini depolar. Windows 95 ve Windows NT, bireysel programlar için yapılandırmaları düzenleyen ve çeşitli konumlarda depolanan INI dosyası bolluğundaki bilgileri rasyonelleştirmek ve merkezileştirmek için kullanımını genişletti.[3] Windows uygulamalarının Windows Kayıt'ı kullanması zorunlu değildir. Örneğin, .NET Framework uygulamaları yapılandırma için XML dosyaları kullanırken, taşınabilir uygulamalar genellikle yapılandırma dosyalarını çalıştırılabilir dosyalarıyla tutar.[4]

Aşağıdaki tabloda, sistem tarafından kullanılan ön tanımlı anahtarlar listelenir. Anahtar adının maksimum uzunluğu 255 karakterdir.[5]

Klasör/ön tanımlı anahtar Açıklama
HKEY_CURRENT_USER Şu anda oturum açmış olan kullanıcının yapılandırma bilgilerinin kökünü içerir. Kullanıcının klasörleri, ekran renkleri ve Denetim Masası ayarları burada depolanır. Bu bilgiler kullanıcının profiliyle ilişkilendirilir. Bu anahtar bazen HKCU olarak kısaltılır.
HKEY_USERS Bilgisayarda etkin olarak yüklü tüm kullanıcı profillerini içerir. HKEY_CURRENT_USER, HKEY_USERS alt anahtarıdır. HKEY_USERS bazen HKU olarak kısaltılır.
HKEY_LOCAL_MACHINE Bilgisayara özgü yapılandırma bilgilerini içerir (herhangi bir kullanıcı için). Bu anahtar bazen HKLM olarak kısaltılır.
HKEY_CLASSES_ROOT HKEY_LOCAL_MACHINE\Software anahtarının alt anahtarıdır. Burada depolanan bilgiler, Windows Gezgini'ni kullanarak bir dosyayı açtığınızda doğru programın açılmasını sağlar. Bu anahtar bazen HKCR olarak kısaltılır. Windows 2000'den başlayarak, bu bilgiler hem HKEY_LOCAL_MACHINE hem de HKEY_CURRENT_USER anahtarları altında depolanır. HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes anahtarı, yerel bilgisayardaki tüm kullanıcılara uygulanabilecek varsayılan ayarları içerir. HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes anahtarı, varsayılan ayarları geçersiz kılan ve yalnızca etkileşimli kullanıcıya uygulanan ayarları içerir. HKEY_CLASSES_ROOT anahtarı, bu iki kaynaktan gelen bilgileri birleştirilen kayıt defterinin bir görünümünü sağlar. HKEY_CLASSES_ROOT, Windows'un önceki sürümleri için tasarlanmış programlar için de bu birleştirilmiş görünümü sağlar. Etkileşimli kullanıcının ayarlarını değiştirmek için değişikliklerin HKEY_CLASSES_ROOT yerine HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes altında yapılması gerekir. Varsayılan ayarları değiştirmek için değişiklikler HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes altında yapılmalıdır. Anahtarları, HKEY_CLASSES_ROOT altındaki bir anahtara yazarsanız sistem bilgileri HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes altında depolar. Değerleri HKEY_CLASSES_ROOT altındaki bir anahtara yazarsanız ve anahtar zaten HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes anahtarı altında mevcutsa sistem bilgileri HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes yerine orada depolar.
HKEY_CURRENT_CONFIG Sistem başlangıcında yerel bilgisayar tarafından kullanılan donanım profili hakkında bilgi içerir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2019. 
  5. ^ Deland-Han (26 Aralık 2023). "Deneyimli kullanıcılar için Windows kayıt defteri - Windows Server". learn.microsoft.com. Erişim tarihi: 30 Nisan 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]