Active Directory

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Active Directory, Microsoft ağlarında kullanılan dizin hizmetidir.[1] Bu veritabanı, kullanıcılar, bilgisayarlar, mekanlar, yazıcılar gibi organizasyonun tüm bilgilerini saklar.[2] Bu dizin vasıtasıyla çeşitli yönetimsel kısıtlamalar oluşturulabilir ya da kullanıcıların çalışma ortamları ihtiyaçlar ve standartlar doğrultusunda şekillendirilebilir. Bu şekillendirmeler Grup İlkesi sayesinde yapılabilir.

Active Directory'nin ilk uygulaması, Windows Server 2000 ile gerçekleşmiştir. LDAP uyumlu bir veritabanıdır.

Active Directory yönetimsel araçları; Active Directory Users and Computers, Active Directory Domains and Trusts, Active Directory Site and Services

Active Directory'nin veritabanı ntds.dit dosyasıdır. Yapılan bütün işlemler önce loglara, daha sonra da ntds.dit'e yazılır.

Active Directory Windows Server yapılarında kullanılan bir dizin servisidir ve içerisinde server, client, users, printer gibi bilgileri tutmaktadır. Active Directory servisiyle birlikte gelen Group Policy ile çeşitli kısıtlamalar yapılabilmekte ve kullanıcılar bu kısıtlamalara dahil edilebilmektedir. Merkezi olarak herhangi bir uygulamanın dağıtımını da gerçekleştirebiliriz. Kısaca tüm bileşenlerin tek bir etki alanında toplanması ile işlem kolaylığı ve erişilebilirlik sağlamak amaçlanmıştır. Active Directory Microsoft tarafından, ilk olarak Windows 2000 işletim sürümü ile piyasaya sürülmüştür. Günümüze kadar da gelişerek gelmiştir. Birçok kurum güvenli bir yönetim için Active Directory hizmetinden faydalanmaktadır. Bu servisin geriye uyumluluğu sayesinde de yeni bir sürüme geçiş işlemi kolay bir şekilde sağlanabilmektedir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Aydın, Emre (11 Mayıs 2023). "Microsoft Active Directory Nedir?". MSHOWTO Topluluğu ve Bilişim Portalı. 20 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2023. 
  2. ^ iainfoulds (16 Ağustos 2022). "Active Directory Domain Services Overview". learn.microsoft.com (İngilizce). 20 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2023. 
  3. ^ Beyaznet. "Active Directory Olumlu ve Olumsuz Yönleri". www.beyaz.net. 20 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2023.